Örökké emlékezetes marad ez az Eb

Vasárnap este véget ér a 2021-es Európa-bajnokság: az utolsó mérkőzésen Olaszország megküzd a házigazda Angliával a trófeáért. Az alábbiakban felelevenítjük az Eb legfontosabb, legérdekesebb, vagy legfelháborítóbb momentumait, illetve a döntőről is ejtünk néhány szót. Ki jut fel Európa csúcsára?

Közel egy hónapja, június 11-én vette kezdetét az idei kontinensviadal. A kontinensviadal, melyet a tervek szerint 2020-ban tartottak volna, ám a koronavírus-járvány közbeszólt. A vírushelyzet természetesen így is rányomta a bélyegét az Eb-re: a legtöbb stadionban alacsony kapacitáson, kevés jelenlévő nézővel merték csak megrendezni a mérkőzéseket. Kivételt képez Budapest, ahol az új Puskás Arénában négy remek hangulatú és atmoszférájú mérkőzésnek lehettünk szemtanúi.

A magyarok varázsoltak valami igazán szépet

Emlékezhetünk, mennyi károgó volt a csoportmérkőzéseinket megelőzően. Egyesek írként coming outoltak, mások elképesztő magyargyűlöletről tettek tanúságot. Képesek voltak saját hazájuk ellen szurkolni. Szerencsére – pontosabban a nemzeti tizenegy remek teljesítményének köszönhetően – nem lelhettek sok örömet. A magyar válogatott ugyanis elképesztő teljesítményt nyújtva, a világbajnok Franciaországgal és a végső győzelemre is esélyes Németországgal is bravúros döntetlent játszott. Sőt, néhány percre voltunk a továbbjutástól is, a németeket kiejtve… Ez végül nem jött össze, de a szereplés így is bravúros volt, csodálatosan játszott a csapat, és izgatottan várjuk a szeptemberi, Anglia elleni vb-selejtezőt. Ilyen játékkal, még esélyünk is lesz.

A válogatott mellett a szurkolók voltak azok, akik szintén elképesztő teljesítményt nyújtottak. A Puskás Arénában rendkívül jó hangulat, Budapest utcáin elképesztő vonulás, és persze sok-sok baloldali könnycsepp – nekik ugyanis nem tetszett, hogy vannak még nagybetűs SZURKOLÓK. Többek között a válogatott teljesítményéről és a szurkolók által varázsolt hangulatról beszélgettünk Antal Adriánnal a TrollFocitól, még a németek elleni mérkőzés előtt, bizakodva a továbbjutásban (ám ettől függetlenül még érdemes elolvasni):

TrollFoci a Vasárnapnak: Legalább a futball kapcsán létrejöhetne egy nemzeti minimum!

Szivárványtól a térdelésig

Voltak azért elszomorító pillanatok is. A koronavírus mellett a baloldali politikai nyomás volt az, ami árnyékot vetett az Európa-bajnokságra. Számos csapat előzetesen jelezte, hogy nem fog térdelni, mások viszont kiálltak a rasszista BLM-mozgalom mellett. A magyar válogatott az előbbi csoportot erősítette, és ezért kapták is az ívet rendesen a hazai baloldali „elittől”. A térdelést, bár megérteni nem tudtuk, mire tényként elfogadtuk, jött is a következő őrület.

Történt ugyanis, hogy Budapesten a magyar Országgyűlés elfogadta a pedofilellenes törvényt. Normális körülmények között mindennek semmi, de semmi köze nem lenne egy sporteseménynek, azonban manapság koránt sem normálisak a körülmények. Jött is a nemzetközi hiszti, majd a „remek” ötlet: világítsák ki szivárványszínekkel az Allianz Arenát a német-magyar meccsen! A politikai provokációt München teljes vezetése és a bajor miniszterelnök is támogatta, ám az UEFA végül nem engedélyezte. Ezért aztán kénytelenek voltak más eszközökhöz folyamodni: az egész bajor fővárost szivárványszínekbe öltöztették, a stadionba lépő szurkolóknak Pride-zászlókat osztogattak, a magyar szurkolókat pedig ott vegzálták, ahol csak tudták.

Münchenben mindent LMBTQ-zászlók borítottak a német-magyar meccset megelőzően. Forrás: Facebook / UltrasLiberi

Magyarországon remek ellenakció született, rengeteg sportcsarnokot, stadiont és arénát világítottak ki a nemzeti trikolór színeivel a mérkőzés alatt. A kiutazott szurkolókat a német rendőrség viszont elképesztően ellenséges légkörben fogadta, számos magyar honfitársunkat tartoztatták le apró-cseprő ügyek miatt. A szurkolók azonban így is kitettek magukért, nem tudták őket megfélemlíteni a karhatalmi erők.

A meglepetések

Számos, az Eb előtt esélytelennek vélt csapat hívta fel magára a figyelmet a torna alatt erőn felüli teljesítményével. A magyar válogatott menetelése a halálcsoportban, Svájc, Ukrajna és Csehország negyeddöntőbe jutása, és természetesen Dánia elődöntős szereplése is sokáig emlékezetes marad a 2021-es Európa-bajnokságról. Ugyanígy sokakat meglepett Németország, Portugália, Franciaország és Hollandia nyocaddöntőben való búcsúzása. Az utóbbi Eb-k legnagyobb meglepetéseit az alábbi cikkünkben gyűjtöttük össze:

Vajon ismét szemtanúi lehetünk egy Eb-csodának?

A kontinensviadal talán legnagyobb csodája azonban nem egy csapathoz, hanem egy dán játékoshoz kötődik. Christian Eriksen összeesett a dánok Finnország elleni csoportmeccsén, és a pályán kellett újjáéleszteni. Hála Istennek, az életmentő beavatkozás csodával határos módon sikeres volt, és Eriksen minden jel szerint felépül a szívrohamát köszönhetően. Dánia a legjobb játékosát mellőzve vitte végig a tiszteletre méltó menetelését, sőt, egy hajszál választotta el őket attól, hogy döntőt játsszanak. Az esetet követően a világ egy emberként állt a dán játékos mellett.

Ezek azok a momentumok, amelyek bebizonyítják: a futball több, mint egy sport.

Szoros elődöntők

Kedden és szerdán lezajlottak az elődöntők, és eldőlt: Olaszország fog megküzdeni Angliával a trófeáért. Ám mielőtt rátérnénk a döntőre, ejtsünk néhány szót a két mérkőzésről.

Az olaszok 1:1-et játszottak Spanyolországgal, ahol végül a tizenegyespárbajban a Sqadra Azurra bizonyult a jobbnak. Mindkét oldalon remek teljesítményeket láthattunk, és hozzá kell tenni, hogy bár két erős válogatottról van szó, előzetesen kevesen várták volna őket az elődöntőbe, főleg a spanyolokat, akiknek a három csoportmeccsükből kettőn csak nagy nehézségek árán sikerült kiharcolniuk a döntetlent. Olaszország azonban megérdemelten jutott a döntőbe, Mancini együttese egy remekül összerakott csapat, sikeres volt az olaszok építkezése.

A dán játékosok összekapaszkodnak a pályán, mielőtt folytatódik a dán Christian Eriksen összeesése és kórházba szállítása miatt félbeszakadt mérkőzésük Finnország ellen. Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Wolfgang Rattay

A másik ágon Dánia menetelése, ahogyan azt már korábban említettük, csodával határos volt. Legjobbjuk elvesztése, majd felépülése plusz motivációt jelentett a csapatnak, és sikerült is kiharcolniuk a hosszabbítást Anglia ellen, ahol végül Harry Kane egy vitatott módon szerzett, ám kihagyott tizenegyes után a kipattanóból megszerezte a győztes találatot. Kétségkívül az angolok voltak a találkozó esélyesei, ám nem tudták olyan egyszerűen bedarálni ellenfelet, ahogyan arra sokan számítottak.

A futball hazatér, vagy behúzzák az olaszok idegenben?

A vasárnap 21 órakor a londoni Wembley stadionban rendezendő döntő abszolút kétesélyes lesz. Anglia 55 év után játszik döntőt nagy tornán (1966-ban a hazai rendezésű világbajnokságot húzták be a Háromoroszlánosok), és a hazai pálya előnye nagy pluszt jelenthet számukra. A szigetországban elvárás a győzelem, a lelátókon újra szól az 1996-os Three Lions című dal, és sokan abban reménykednek, hogy idén tényleg hazatér a futball. Olaszországnak azonban lesz ehhez néhány szava, nem lesznek könnyű falat. Az Azurri megdöntötte saját veretlenségi rekordját, és míg ők kettő, addig az angolok egy gólt kaptak az egész Európa-bajnokság során, így aki gólgazdag mérkőzésre számít, feltehetően csalódni fog.

Akármelyik együttes is győzedelmeskedik végül, a 2021-es kontinensviadal még sokáig emlékezetes marad a futball szerelmesei számára.

Előzetesen nem sokan gondolták volna, hogy ilyen nagyszerű Eb-t láthatunk. A járvány miatt a játékosok egy nagyon kimerítő éven vannak túl, rengeteg mérkőzéssel és kevés pihenéssel a hátuk mögött. Mindez azonban nem rontott a találkozók színvonalán, és az is látszik, hogy a nemzetközi labdarúgás sokkal kiegyenlítettebbé és izgalmasabbá várt, mint a klubcsapatok összecsapásai. A modern labdarúgás még mindig tartogat meglepetéseket. Már csak egyetlen kérdés maradt hátra: Olaszország vagy Anglia? Vasárnap este 23 óra körül (hosszabbítás esetén egy kicsit később) kiderül.

 

Rácsai Ákos

A foci Eb sztárjai, akik inkább Isten előtt térdelnek

Egész Európa a magyar válogatott teljesítményéről beszél

Idén is varázsoljatok nekünk valami szépet!

Kiemelt képünkön a Budapesten kiállított Eb-serleg. Fotó: Vasarnap.hu / Szennyes Krisztián

Iratkozzon fel hírlevelünkre