Vajon ismét szemtanúi lehetünk egy Eb-csodának?

Szinte már megszokott jelenség a kontinensviadalokon, hogy egy-egy gyengébb, előzetesen lebecsült csapat valami igazán nagyot mutat, meglepve ezzel a futballrajongók tömegeit. A történelemben visszatekintve azt láthatjuk, hogy ezek a meglepetéscsapatok nem ritkán egészen a döntőig meneteltek, de még az is megtörtént, hogy az Európa-bajnok egy olyan válogatott lett, amelyet még a legoptimistábbak sem gondoltak volna előzetesen.

Hétfőn a Budapesten meg rendezett Hollandia–Csehország összecsapást óriási meglepetésre a cseh nemzeti tizenegy nyerte, ezzel kiejtve a torna egyik esélyesének számító Oranjét. Így eldőlt, hogy a nyolc legjobb csapat között lesz Csehország, míg szombaton Dánia jutott tovább a negyeddöntőbe. Ezenkívül története során először Ukrajna is továbbjutott a csoportjából, majd kedden Svédországot kiejtve csatlakozott a legjobb nyolc mezőnyéhez.

Sőt, hogy fokozzuk az izgalmakat, meg kell említeni, hogy Csehország és Dánia azonos ágon van, ami azt jelenti, hogy a két válogatott közül az egyik elődöntőt (!) fog játszani.

Így tehát nem kizárt, hogy a 2021-ben rendezett Eb-n is láthatunk egy meglepetéscsapatot, már ha nem lenne elég a csehek bravúros továbbjutása, illetve a magyar nemzeti csapat tiszteletet érdemlő helytállása a halálcsoportban. Hogy mit fog hozni az idei kontinensviadal végjátéka, azt még egyelőre nem tudja senki, ám a tornán látható meglepő teljesítmények remek alkalmat adnak arra, hogy visszatekintsünk, és górcső alá vegyük az utóbbi Eb-k legnagyobb meglepetéseit.

2016 – Wales, Izland és természetesen Magyarország

A 2016-os Franciaországban megrendezett kontinensviadal a magyar szurkolók számára egyértelműen hazánk csapatának meneteléséről lehet emlékezetes. A mieink elsőként jutottak tovább a csoportból megelőzve többek között Portugáliát, majd a legjobb 16 között Belgium jelentette a végállomást.

Ugyanezen a bajnokságon a mögöttünk csoportmásodikként menetelő Izland egészen a legjobb nyolc közé menetelt, ám a 2016-os kontinensviadal igazi meglepetéscsapata minden kétséget kizárólag Wales volt. Gareth Bale-ék együttese először Észak-Írországot, majd pedig Belgiumot búcsúztatta (3:1 arányban győzedelmeskedve), és csupán az elődöntőben a későbbi győztes Portugália jelentette a végjátékot a keltáknak. A végző négyesben Wales és Portugália mellett még Franciaország és Németország szerepelt – talán a futballhoz kevésbé értő olvasóinknak is egyértelmű, hogy az utóbbi három közé nem feltétlen illik a sárkányos mezt viselő együttes. Becsülendő eredmény az elődöntő is, ám a korábbi Eb-k során láthattunk még Wales menetelésénél is meglepőbb és hihetetlenebb eredményeket. 2008-ban például Oroszország és Törökország jutott el szintén az elődöntőig. A továbbiakban ismertetett meglepetés válogatottak azonban legalább a döntőig meneteltek.

2004 – Görögország aranyérmet szerett

A Portugáliában megrendezett kontinensviadal Görögország bámulatos meneteléséről lehetett emlékezetes a futball szerelmeseinek. A csoportkörben a rendező portugálok mögött második helyen továbbjutó Görögország először a franciákat, majd a legjobb négy között a szintén szép teljesítményt nyújtó cseheket győzték le. Mivel 2004-ben járunk, az Eb-n 16 csapat indult, és a csoportokból összesen nyolcan jutottak tovább, így az egyenes kieséses szakaszban egy körrel kevesebb volt, mint ahogyan az jelenleg van.

Görögország a döntőben végül a rendező Portugáliával találkozott, és Charisteas 57. percben lőtt góljával 1-0-ra sikerült legyőzniük. Ezzel elvették Cristiano Ronaldóéktól a hazai pályán való győzelem dicsőségét. A világsztár futballistának egyébként a 2004-es Európa-bajnokság volt az első nagy tornája. A görög válogatott évekkel korábban kezdődött építkezése 2004-re érett be. Utána még éveken keresztül a tágabb értelemben vett világelit részét képezték, az utóbbi időben azonban alábbhagyott a teljesítményük: a Nemzetek Ligája-versenysorozatban például a C csoportban szerepelnek, ahonnan nem sikerült kiharcolniuk a feljutást a magasabb osztályba. Csak összehasonlításképpen: a magyar nemzeti tizenegy a B csoportot megnyerve feljutott a legfelsőbb ligába. Sokat változtak az idők 2004 óta.

1996 – Csehország egészen a döntőig menetelt, a rendező Angliának nem jött össze a bravúr

Az 1996-os, Angliában megrendezésre kerülő Európa-bajnokság meglepetéscsapata Csehország volt, akik egészen a döntőig meneteltek, és csupán a német válogatott jelentett nekik legyűrhetetlen akadályt. 2:1 arányban győzedelmeskedett a Nationalelf, és érdekesség, hogy a két együttes a csoportkörben is találkozott, ott a németek sima 2-0-s győzelmet arattak a csehek felett. A szláv együttes teljesítménye így is tiszteletre méltó, az egyenes kieséses szakaszban Portugáliát és Franciaországot búcsúztatták.

Mint azt már említettem, ezt az Eb-t Angliában rendezték, és a szigetországi szurkolók enyhén szólva ki voltak éhezve a sikerre. A Háromoroszlánosok ugyanis először és utoljára 1966-ban nyertek nagy tornát, egészen konkrétan a hazai rendezésű világbajnokságot. Nem csoda hát, hogy a rajongóknak nagy elvárásaik voltak az Európa-bajnoksággal kapcsolatban. Ekkor született a Lightning Seeds – Three lions című száma is, amelyben többek között arról énekelnek, hogy „a futball hazatér”, és az (akkor még csak) 30 évnyi fájdalomról. A dal azóta is rendre éneklik a brit szurkolók a világeseményeken, és megjegyzendő, hogy idén ismét Londonban lesz a döntő. Kérdés, hogy vajon a csehek 2021-ben is előkelőbb helyen végeznek, mint Anglia?

1992 – Dánia a tengerpartról beugorva lett Európa-bajnok

Elérkeztünk az utolsó nagy meglepetéshez, amit a cikkben ki szeretnék emelni, de talán ez volt mind közül a legnagyobb csoda, amelyhez hasonló talán soha többé nem fog megtörténni. Ekkoriban még csak nyolc csapat vett részt az Európa-bajnokságokon, a bővülés 16 csapatra az 1996-os angliai tornán történt meg. Apróbb érdekesség, hogy a Szovjetunió nem sokkal a felbomlása előtt jutott ki a torna Svédországban rendezett záró szakaszára, azonban 1992 nyarára már felbomlott az ország. Éppen ezért erre az Eb-re (illetve még néhány barátságos mérkőzésre) létrejött a független államok közösségebeli labdarúgó-válogatott, amelyet a volt szovjet tagköztársaságok labdarúgói alkottak (Észtország, Lettország, Litvánia, Grúzia és Azerbajdzsán kivételével, ugyanis ezek az államok nem vettek részt a közös posztszovjet csapatban). A független orosz válogatott csupán a tornát követően, augusztusban játszotta első mérkőzését.

Azonban nem csak a Független Államok Közössége szereplése volt érdekes ezen az Európa-bajokságon, hanem Jugoszláviáé is, pontosabban a délszláv háború miatti kizárásuk. Ennek következtében végül a selejtezőcsoportjukban második helyen végző Dániát hívták be az Eb-re, akik a legenda szerint szabadságukat töltve a strandon értesültek róla, hogy indulhatnak a kontinensviadalon. A dánok pedig, ahogyan azt illik, jöttek, láttak és győztek. A csoportjukban második helyen végeztek Franciaországot és Angliát megelőzve, majd az egyenes kieséses szakaszban Hollandiát búcsúztatták egy szoros tizenegyes párbajt követően. A döntőben végül bravúros teljesítménnyel 2-0-ra győzedelmeskedtek a két évvel korábban rendezett világbajnokságot megnyerő németekkel szemben. Ez volt egyébként az újraegyesített Németország első nagy tornája, 1990-ben még az NSZK válogatottja szerezte meg a vb-aranyat.

Koppenhága, 2021. június 12.: A dán játékosok összekapaszkodnak a pályán, mielőtt folytatódik a dán Christian Eriksen összeesése és kórházba szállítása miatt félbeszakadt mérkőzésük Finnország ellen. Eriksen felépülése és támogatása óriási pluszmotivációt jelenthet idén a dán csapatnak (Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Wolfgang Rattay)

2021– ?

A fenti példákból látható, hogy az Európa-bajnokságok történetében nem ritkák az óriási meglepetések, a nevető harmadikak, és akár egy előzetesen lebecsült együttes is megnyerheti a viadalt. Idén még hátra vannak a negyeddöntők, az elődöntők és természetesen a döntő is. A legjobb nyolc mezőnyének pedig több olyan válogatott is a tagja, aamelyekre korábban kevesen mertek volna fogadni. Hogy idén is láthatunk-e egy óriási csodát, az a következő másfél hétben kiderül, de azt már most kijelenthetjük, hogy a 2020-ról 2021-re halasztott kontinensviadalt még hosszú időn keresztül emlegetni fogjuk. Dánia, Csehország, Ukrajna és Svájc még versenyben van, ugyanakkor egy esetleges angol győzelem is csodaszámba menne, ismerve a Háromoroszlánosok történelmét.

Egyébként apró érdekesség, hogy a britekkel azonos ágon szereplő másik három válogatott összértéke alacsonyabb, mint az angoloké, így szurkolói oldalról a döntő minimum elvárás.

Ezzel együtt a másik ágon viszont Olaszország, Belgium és Spanyolország is nagyot szeretne alkotni, ám nekik a papírforma szerint kétség kívül nehezebb dolguk lesz, mint a szigetországiaknak.

 

Rácsai Ákos

TrollFoci a Vasárnapnak: Legalább a futball kapcsán létrejöhetne egy nemzeti minimum!

Egész Európa a magyar válogatott teljesítményéről beszél

Kiemelt képünk forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre