Talán egy kicsit több empátia nem ártana!

Érzelmi hullámvasút, talán ezzel a kifejezéssel lehet a legpontosabban érzékeltetni, hogy min mentek át a szombat esti programjuknak a Dánia-Finnország Európa-bajnoki mérkőzést választó magyar tévénézők. Az egyik pillanatban még a minden jel szerint élet és halál között lebegő Christian Eriksenért aggódtak, majd néhány perccel később az aggodalom átváltott értetlenség és düh keverékébe. Az M4 Sport stúdiójában Bognár György korábbi válogatott futballista olyat engedett meg magának, amit talán nem kellett volna.

Éretlenség, félelem, aggodalom… Ezek az érzések kavarogtak bennem és még sok millió futballszeretőben szerte a világon, amikor a szombat délután Koppenhágában megrendezett Dánia-Finnország Eb-mérkőzés első félidejének utolsó perceiben a dán válogatott játékosa, Christian Eriksen összeesett a pályán. Berohant az orvosi stáb és a mentők, előkerült egy defibrillátor is, és hosszú perceken keresztül nem lehetett tudni, hogy mi lesz a 29 éves játékossal. A képernyőn is átérződött a döbbenet és a rettegés. A végtelenül hosszúra nyúltó kritikus pillanatokat mindenki máshogy élte meg, de egy gondolat közös volt mindenkiben: nem történhetett meg AZ! Juventus-szurkolóként imádkoztam a rivális Internazionale frissen bajnoki címet szerző játékosáért, és csak az járt a fejemben, hogy még látni szeretném a pályán futni a dán futballistát. 

A nehéz pillanatok végül pozitív fordulatot vettek, Eriksent stabil állapotban szállították kórházba, és még egy fotó is megjelent róla, ahogy a hordágyon fekszik, és a fejét fogja: eszméleténél volt!

Amit azonban ezek után a magyar televíziónézőknek végig kellett néznie és hallgatnia, arra nincsenek szavak. A mérkőzés félbeszakadt, nem lehetett tudni, hogy lesz-e folytatás, és ha igen, mikor. A két érintett válogatott és az UEFA helyszínen tartózkodó szakemberei válságtanácskozásra siettek, hogy eldöntsék, hogyan tovább.

Bognár György nagyon messzire ment

Ez idő alatt a mérkőzést Magyarországon közvetítő M4 Sport visszakapcsolt a stúdióba. Berkesi Judit és Petry Zsolt még nem ocsúdott fel a döbbenetből, és bár addigra már bizonyos volt, hogy nem következett be a legrosszabb, arra, amit a stúdióban tartózkodó harmadik személy, Bognár György korábbi válogatott futballista „rendezett”, úgy vélem, nincsenek szavak.

Mit foglalkozol a dán játékosok lelkiállapotával?; nem Eriksen állapota a legaggasztóbb, hanem az, hogy ennyire döntésképtelen az UEFA; teszetoszák a csapatok, amiért nem hozták még meg a döntést a folytatásról – ilyen és ezekhez hasonló mondatok hagyták el Bognár száját. A szakértő azon az állásponton volt, hogy miután Eriksen életjelet adott magáról, nem is kérdés, hogy azonnal folytatni kell a mérkőzést, és nem értette, mit kell ezen ennyit gondolkodni. Azoknak a dán játékosoknak, akik esetleg nem érezték magukat késznek a játékra, Bognár azt javasolta, kérjenek cserét.

Azok a „teszetosza” játékosok úgy érezték, hajszálnyira voltak attól, hogy elveszítsenek egy csapattársat, egy barátot. Igen, Istennek hála úgy néz ki, Eriksen túlélte. Azonban nyilvánvaló, hogy a játékosok sokkos állapotba kerültek az eset után, és kell némi idő, hogy feldolgozzák a történteket. 

Védhetetlen

Bognár nem egyszer és nem kétszer mondta el védhetetlen álláspontját, és mindezt akkora elánnal tette, mintha az élete múlna rajta. Berkesi Juditon és Petry Zsolton is úgy látszott, hogy rettentően kínos számukra a helyzet, nem egy alkalommal próbálták finoman visszafogni és jobb belátásra bírni kollégájukat, ám eredményt nem sikerült elérniük.

A közösségi médiában olvasható kommentek alapján elmondható: egy emberként követelik a nézők, hogy Bognár Györgyöt soha többet ne hívják meg szakértőnek az M4 Sportba. Többen is kijelentették, ilyen érzéketlen személyre nem kíváncsiak a továbbiakban. Van, amire nincsen mentség, és nincsen kifogás. Az ilyen cselekedeteket nem lehet megmagyarázni.

A felemelő pillanatok

Hogy pozitív dolgokat is említsek, felemelő volt látni azt, ami a szörnyű esetet követően a pályán történt. Simon Kjær, a dán válogatott kapitánya azonnal a földön fekvő Eriksenhez sietett, biztosította, hogy ne nyelje le a nyelvét, majd megkezdte az újraélesztést. Valószínű, hogy ha Kjær nem rendelkezik ekkora lélekjelenléttel, és nem kezdi el azonnal újraéleszteni csapattársát, akkor nem lett volna ilyen szerencsés vége az estének. Ezt követően ő volt az, aki utasította a dán játékosokat, hogy állják körbe a földön fekvő társukat, megvédve ezzel a kamerák kereszttüzétől. Amikor Eriksen felesége sírva megjelent a pálya szélén, szintén Simon Kjær volt az Kasper Schmeichel kapus társaságában, akik azonnal odasiettek hozzá, és igyekeztek megnyugtatni őt a kritikus pillanatokban. Meg kell még említeni azokat a finn szurkolókat, akik egy finn nemzeti lobogót adtak a dán játékosoknak, hogy azzal tudják eltakarni Eriksent, illetve amikor a mérkőzés folytatódott, kiemelendő a finn csapat, akik tapssal fogadták a visszatérő dánokat. A két nemzet szurkolói pedig felváltva kántálták egymásnak: – Christian! – Eriksen! Az Eb következő meccsén pedig, miután a belga Romelu Lukaku megszerezte az első találatot Oroszország ellen, odaszaladt egy kamerához, és a következőt mondta bele: „Chris, Chris, maradj erős, szeretlek!”

Ezek azok a pillanatok, amikből tökéletesen kiderül: a futball több, mint egy játék.

Most imádkozzunk, hogy Christian Eriksen mielőbb felépüljön, és bár feltehetőleg (ahogyan arra korábbi sportorvosa is utalt) pályafutása tegnap a végéhez ért, a legfontosabb, hogy életben van.

Aki pedig nem érzi át ennek a helyzetnek a súlyát, annak azt ajánlom, tartsa meg magának a gondolatait. Jóérzésű ember az ilyenre nem kíváncsi.

 

FRISSÍTÉS

Bognár György a Christian Eriksennel történekkel kapcsolatban szombaton megszólalt klubcsapata közösségi oldalán. A közleményt az M4 Sport online is közölte.

Rácsai Ákos

Kiemelt képünkön: A dán játékosok összekapaszkodnak a pályán, mielõtt folytatódik a dán Christian Eriksen összeesése és kórházba szállítása miatt félbeszakadt mérkõzésük Finnország ellen. Forrás: MTI/EPA/Reuters pool/Wolfgang Rattay

Iratkozzon fel hírlevelünkre!