Idén is varázsoljatok nekünk valami szépet!

A magyar válogatott 2016-ban 30 év után először szerepelt nemzetközi tornán, a Franciaországban rendezett Európa-bajnokságon. Abban a néhány napban olyat élt át a nemzet, amit azóta sem tudott elfelejteni senki. Az utcákon hömpölygő tömeg, piros-fehér-zöld lobogók, amerre a szem ellátott... A szerencséseknek még a helyszínre is sikerült kiutazniuk. Idén ismét ott vagyunk, ráadásul a különleges szervezésnek hála, a három csoportmeccsünkből kettőt Budapesten, a gyönyörű új Puskás Arénában játszhatunk.

A sorsolás azonban nem volt kegyes hozzánk: kétségkívül a torna legnehezebb, sokak által csak „halálcsoportnak” nevezett négyesébe kerültünk. Ellenfelünk lesz az Eb-címvédő Portugália, a vb-címvédő Franciaország, illetve a 2014-es bajnok, mindig erős Németország. Mindhárom csapat tele világsztárokkal, mi pedig kénytelenek vagyunk nélkülözni Szoboszlai Dominikot és Kalmár Zsoltot.

A magyarok mégis hasonlóan bravúros szereplésben bíznak, mint öt éve.

„Az éjjel soha nem érhet véget”

2016-ban Horváth Tamás kollégám és jómagam néhány barátunk társaságában kiutaztunk Lyonba, a Portugália elleni mérkőzésre. Amikor fél évvel korábban megvásároltuk a jegyeket, bár bizakodtunk, hogy talán valami csoda folytán sikereket érhetünk el a bajnokságon, azért tisztában voltunk a realitásokkal. Ezzel szemben az indulás előtt már biztos volt, hogy továbbjutottunk a csoportból (az Ausztria elleni győzelem és az Izland ellen kiharcolt döntetlen összesen 4 pontot jelentett), ami pedig kint a mérkőzésen történt, arra a mai napig nem találok szavakat.

Magyarország Portugália Eb 2016

2016. június 22. A 3-3-ra végződő Magyarország-Portugália Eb-mérkőzés kezdete előtti pillanatok Lyonban. Fotó: Vasarnap.hu/Rácsai Ákos

Eufória. Extázis. Futballmámor. 3-3. Cristiano Ronaldóék ellen. Egy világsztárokkal teli csapat ellen. Gera és Dzsudzsák, utóbbi ráadásul kettőt is vállalt. Majd pedig lefújták a mérkőzést, Magyarország pedig csoportelső lett az Európa-bajnokságon. Még mindig a hideg ráz, ahogyan felelevenítem az emlékeket, és visszagondolok arra a csodára. Egy álom volt, ami nem akart véget érni.

Aztán természetesen a nyolcaddöntőben jött a Belgium elleni összecsapás, a dicsőséges magyar Eb-menetelés pedig a végéhez ért.

Ám idén, 2021-ben újra ott van a nemzeti tizenegy Európa legjobbjai között.

„Ahogy múlnak az évek, rájössz, hogy 90 perc az élet, amiért te élsz, és amiért én élek”

Idén a koronavírus-járvány azért közbeszólt. Eleve a 2020-as Európa-bajnokságról beszélünk, amit egy évvel el kellett halasztani, ráadásul a szurkolói hangulat sem lesz az igazi – már ahol. Ugyanis, amíg a legtöbb rendező városban 25-50 százalékos nézőszámmal engedik megrendezni a mérkőzéseket, addig Budapest az egyetlen, ahol telt ház előtt játszhatnak a csapatok. Az idei Eb azért is különleges, mivel a korábbi gyakorlattal szemben nem egy vagy két rendező ország bonyolítja le az összes meccset, hanem összesen 11 város szerte Európában, Sevillától Koppenhágán át az azerbajdzsáni Bakuig. Ha egy rendező ország kvalifikálta magát a bajnokságra, úgy az a csoportmeccseiből legalább kettőt hazai pályán játszhat. Így lesz ez velünk is, a legutolsó, Németország elleni csoportmérkőzésen kívül nálunk lesz a hazai pálya, illetve a telt ház előnye.

És jól tudjuk, mire képesek a válogatott szurkolói, ha a csapat buzdításáról van szó. Rajtuk igazán nem fog múlni semmi, ebben biztos vagyok. És ugyan így a játékosokon sem, hiszen ők is rendkívül motiváltak, és bizonyítani akarnak. Egyébként meg minden világ- és Európa-bajnokságnak megvan a meglepetéscsapata. Miért ne lehetne ez idén ismét Magyarország?

Magyarország Carpathian Brigade '09

A magyar válogatott szurkolóinak koreográfiája az új Puskás Aréna megnyitóján. Forrás: Facebook/Carpathian Brigade ’09

RIA-RIA, HUNGÁRIA

Június 15-én, kedden 18 órakor kezdi meg szereplését a magyar válogatott az Európa-bajnokságon Portugália ellen. João Cancelóról, a Manchester City futballistájáról vasárnap derült ki, hogy koronavírus-fertőzött. Bár tünetmentes, azonnal karanténba helyezték, és az már biztos, hogy ő nem léphet pályára ellenünk. Meg kell említeni, hogy a portugálokat eddig még soha nem sikerült legyőznie Magyarországnak, legjobb eredményünk ellenük döntetlen volt. De miért ne törhetne meg ez a sorozat pont most?

Ezt követően június 19-én, szombaton 15 órakor folytatódik számunkra a bajnokság, a világbajnoki címvédő (és a legutóbbi Eb-n ezüstérmes) Franciaország ellen. Ők a torna egyik nagy esélyesei, a tisztes helytálláson kívül nem lehet más elvárásunk, azonban csodák bármikor történhetnek. A világbajnokságokon egyébként az utóbbi három alkalommal a címvédő már a csoportban búcsúzott, tehát semmi sem lehetetlen. Mindenesetre Kylian Mbappé és társai ellen nem lesz könnyű dolgunk, még hazai közönség előtt sem.

Végül, a harmadik csoportmeccsünkre június 23-án 21 órától kerül sor a müncheni Allianz Arenában. Németország hazai pályán fogad bennünket, maximum 20 százalékosan töltött nézőtérrel, ami 14 ezer nézőt jelent. Március 31-én egyébként a németek vb-selejtezőt játszottak Észak-Macedónia ellen, ahol bombameglepetésre a vendég balkáni csapat diadalmaskodott, 2-1-re verve a Nationalelfet. Természetesen ebből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, ugyanakkor továbbra is azt mondom, hogy a labdarúgásban nincsen olyan, hogy lehetetlen.

A magyar válogatott a közelmúltban elhunyt Puhl Sándor játékvezetőre emlékezik a Magyarország – Ciprus barátságos labdarúgó-mérkőzés előtt Budapesten, a Szusza Ferenc Stadionban 2021. június 4-én. MTI/Kovács Tamás

HARCOLJATOK!

A spekulációknak hamarosan vége szakad, kedden késő délután pályára lép a meggypiros mezben a magyar válogatott, és számomra ennyi elég is. Korábban rengeteg történetet hallottam az idősebbektől, hogy milyen volt a pályán látni Nyilasi Tibort és a többieket, esetleg Magyarországot egy világbajnokságon. Nekem és sok korombélinek ezek az élmények kimaradtak, ám öt évvel ezelőtt beleszagolhattunk abba, milyen is az igazi futball-láz.

Idén pedig ismét sor kerül rá, és nekem ennyi elegendő is. Persze nagyon szurkolok, hogy minél jobban szerepeljünk, de ha ne adj Isten, csoportutolsóként fejezzük be a tornát, akkor is biztos vagyok benne, hogy ismételten egy felejthetetlen élménnyel gazdagodok én, és mindenki, aki figyelemmel fogja követni a válogatott mérkőzéseit.

HAJRÁ, MAGYARORSZÁG!

 

Rácsai Ákos

A Vasarnap.hu-n további cikkeket itt olvashat az Európa-bajnokságról.

Talán egy kicsit több empátia nem ártana!

A 12. játékos – A pálya jobboldala vendége a Carpathian Brigade

A magyar válogatott nem fog letérdelni az Európa-bajnokságon

Kiemelt képünkön a magyar válogatott a közelmúltban elhunyt Puhl Sándor játékvezetõre emlékezik a Magyarország – Ciprus barátságos labdarúgó-mérkőzés előtt Budapesten, a Szusza Ferenc Stadionban 2021. június 4-én. Forrás: MTI/Kovács Tamás

Iratkozzon fel hírlevelünkre