Erdő Péter és Kovács Ákos mutatta be a NEK himnuszát

Nagyszabású sajtótájékoztatót tartottak Budapesten, melynek keretein belül bemutatták a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus himnuszát. Az eseményen részt vett mások mellett Erdő Péter bíboros, prímás, Böjte Csaba ferences atya, Csókay András idegsebész és Kovács Ákos énekes.

Bemutatták az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) himnuszát és imázsfilmjét hétfőn Budapesten. A rendezvényen Erdő Péter bíboros, Esztergom-budepesti érsek átadta a kongresszus 12 hírnökének megbízó oklevelét.

Erdő Péter elmondta: a mostani himnusz az 1938-as budapesti Eucharisztikus Világkongresszus himnuszának újragondolt, áthangszerelt változata.

Úgy fogalmazott: a „Győzelemről énekeljen napkelet és napnyugat” kezdetű himnuszt „ahol magyar ember él a világban, mindenhol ismerik, tudják és szeretik”. Példaként említette, hogy 2019 júniusában Csíksomlyón, a pápai misén százezer ember énekelte fejből, valamennyi versszakával. Ezért döntött úgy a püspöki kar, hogy amit lehet, megőriznek a himnuszból.

Megmaradt a Bangha Béla jezsuita szerzetes által írt szöveg, de új, „modern zenei köntöst” kapott az ének – mondta a bíboros.

A NEK hírnökei: Baricz Gergő zenész, Böjte Csaba ferences szerzetes, Csókay András idegsebész, Dolhai Attila színész, Kubik Anna színész, Lackfi János költő, műfordító, Petrás Mária népdalénekes, Pindroch Csaba színész, Szalóki Ágnes népzenész, Sena Dagadu zenész, Szikora Róbert zenész és Ürge-Vorsatz Diána fizikus. (Fotó: Tóth Gábor, Vasarnap.hu)

Erdő Péter reményét fejezte ki, hogy a „régi-új himnusz” eljut minden nemzedék szívéhez. A himnuszt producerként jegyző Kovács Ákos Kossuth-díjas zeneszerző, énekes ismertette: hét különböző variációban vették fel az éneket, van angol és magyar nyelvű, csak hangszeres változat, illetve az eredeti kotta alapján is előadják.

Elmondta, hogy a dal hangszerelését a nemzetközileg is elismert Pejtsik Péter végezte. A zenei hátteret az Operaház Zenekara és Kórusa adja, a három énekes a televíziós tehetségkutatókból ismert Nagy Bogi, Czinke Máté és Dánielfy Gergő. Erdő Péter a rendezvényen átadta a kongresszus 12, az esemény népszerűsítésével megbízott hírnökének oklevelét.

A NEK hírnökei: Baricz Gergő zenész, Böjte Csaba ferences szerzetes, Csókay András idegsebész, Dolhai Attila színész, Kubik Anna színész, Lackfi János költő, műfordító, Petrás Mária népdalénekes, Pindroch Csaba színész, Szalóki Ágnes népzenész, Sena Dagadu zenész, Szikora Róbert zenész és Ürge-Vorsatz Diána fizikus.

A szervezők közölték: a szeptemberi rendezvényre eddig 2700 önkéntes jelentkezett, a jelentkezései határidőt június 24-ig meghosszabbították.

A 2020 őszéről elhalasztott kongresszust idén szeptember 5. és 12. között rendezik meg Budapesten. A találkozó programjában a liturgikus események mellett konferencia, előadások, koncertek is szerepelnek. A rendezvény záró szentmiséjét Ferenc pápa mutatja be a Hősök terén.

 A katolikus egyház az oltáriszentségben jelen lévő Jézus Krisztust hirdető és ünneplő egyhetes kongresszust általában négyévente rendezi meg. Magyarország másodszor ad majd otthont az eseménynek. Az 1938 májusában Budapesten tartott 34. Eucharisztikus Világkongresszus záró miséjén, a Hősök terén félmillió hívő vett részt.

 

Zsuffa Tünde: 1938-ban a Jézus iránti szeretetét és hűségét mutatta meg a magyarság

Tele van az élet jóval, csak tartsd nyitva a szemed! – Papp János színművész a Vasárnapnak

Az eucharisztikus kongresszus egységet hozhat – Pindroch Csaba a Vasárnapnak

Kiemelt képünk forrása Tóth Gábor, Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre