A foci Eb sztárjai, akik inkább Isten előtt térdelnek

Bár a labdarúgó-stadionokban elsősorban a baloldali politikai üzeneteket részesítik előnyben, számos játékos vállalja fel nyíltan keresztény vallását és istenhitét. Az alábbiakban közülük mutatunk be néhányat, akik az idei Eb-n is részt vettek. A labdarúgók mellett néhány szakember is felfért a Vasarnap.hu szubjektív listájára.

A 2020-ról 2021-re halasztott labdarúgó Európa-bajnokság számos aspektusból maradhat emlékezetes a sport követői számára. Elég csak a dán Christian Eriksen szívrohamára és szerencsés újraélesztésére gondolni, esetleg a magyarok világverő szurkolására és helytállására a halálcsoportban. Kiemelendő lehet még az a rengeteg meglepetéseredmény, ami az utóbbi hetekben született – az utóbbi évek legnagyobb Eb-csodáit egyébként ebben a cikkben szedtük össze.

Azonban a pozitív élmények mellett néhány negatívum is beárnyékolta a kontinensviadalt. Emlékezhetünk, mekkora botrányt kavart a magyar válogatott németek elleni csoportmeccse, pontosabban a stadiont szivárványszínekkel kivilágítani óhajtó lobbi (sikertelen) tevékenykedése. De emellett is számos baloldali politikai jelenet zajlott le azon a zöld gyepen, ahova ez elméletben (és a szabályok szerint) nem való. A tavaly megjelent, rasszista BLM-mozgalomhoz köthető térdelésnek számos válogatott vetette alá magát, de előkerültek az LMBTQ-lobbit támogató csapatkapitányi karszalagok, szivárványos hirdetések, és a felsorolást még hosszasan lehetne folytatni.

Látszólag ez volt az idei Európa-bajnokság slágertémája és kevesen – pontosabban szinte senki – nem szólalt fel a jelenség ellen. Azonban érdemes tudni, hogy attól még, hogy egy-egy sportoló nem politizál nyíltan és nem foglal állást az LMBTQ- vagy BLM-propagandával szemben, még nem feltétlenül ért egyet azzal. Az alábbiakban be szeretnénk mutatni néhány gyakorló keresztény futballistát a tornáról, hozzátéve, hogy arról nincsen tudomásunk, hogy egyetértenek-e a labdarúgó-stadionokban sajnálatos módon meghonosodott szélsőbaloldali propagandával, vagy sem. A listán szerepelnek közismert nevek is, de valószínűleg lesznek olyanok is, akik sokak számára meglepetést okoznak.

Egész München LMBTQ-zászlókba borult a Németország-Magyarország Eb-mérkőzést megelőzően. Forrás: Facebook / UltrasLiberi

Cristiano Ronaldo

Habár a Juventus 36 éves portugál támadójáról sokaknak elsősorban az elvitathatatlan tehetsége ugrik be, esetleg az ellenünk lőtt két gólja az első csoportmeccsről, nem szabad megfeledkezni arról, hogy Ronaldo óriási jótékonykodó hírében áll. Kétségkívül nagy vagyonából előszeretettel osztogat a rászorulóknak, illetve rendszeres véradó. Talán már többeknek feltűnt, hogy sok sztárfocistával ellentétben Ronaldo testén egyáltalán nincsenek tetoválások. Ennek gyakorlati magyarázata van: tetoválás után egy ideig nem lehet vért adni, Cristiano Ronaldo számára a rendszeresség annyira fontos, hogy egyetlen alkalmat sem szeretne kihagyni. A portugál válogatott csapatkapitánya emellett minden mérkőzése előtt imádkozik, és gyűjti a szurkolók által neki küldött rózsafüzéreket is.

Robert Lewandowski

A Bayern Münchent erősítő lengyel játékos gyakorló katolikus. 2014-ben klubcsapata Rómában játszott egy Bajnokok Ligája-mérkőzésen, ezt követően Ferenc pápával is találkozott. Lewandowski nyilvánosan is megvallotta hitét. „Katolikus vagyok. Nem szégyellem Jézust vagy a hitemet” – mondta. „Tudom, hogy Isten mindig vigyáz rám” – tette hozzá a csatár.

Olivier Giroud

A francia csatár az utóbbi időben kezdett el foglalkozni a hitével. 2017-ben az Arsenal színeiben megnyerte az angol labdarúgókupát, majd a díjátadón a mezét levéve a következő üzenet volt olvasható az aláöltözékén: „Én vagyok az út, az Igazság, és az élet – Jézus”. Egy másik alkalommal a jelenleg a Chelseat erősítő játékos pólóján a „Válaszd Jézust, az örök életet” felirat volt kivehető.

Mateo Kovačić

Amikor Horvátország kikapott Franciaországtól a 2018-as világbajnokság döntőjében, Kovačić Szent Antalnak ajánlotta ezüstérmét. Mindez alatt egy, a szentet ábrázoló molinót is magával itt a díjátadó ceremóniára. Azért éppen Szent Antalra esett a választása, mivel ő a névadója a horvátországi lakhelyén lévő plébániának, ahol fiatalkorában rendszeresen ministrált. Egyszer azt is megosztotta egy interjúban, hogy a mérkőzések előtt rendszeresen imádkozik. „Katolikus vagyok, nem szégyellem, hogy kimondani” – tette hozzá a játékos.

Romelu Lukaku

A belga válogatott és az olasz Internazionale katolikus játékosa a 2018-as oroszországi világbajnokság egyik csoportmérkőzésén térdepelve imádkozott együtt a panamai válogatott egyik protestáns játékosával, Fidel Escobarral. A belga csatár korábban elzarándokolt Lourdes-ba, és édesapja szerint naponta többször is imádkozik Istenhez.

Romelu Lukaku (Belgium) és Fidel Escobar (Panama) együtt imádkoznak a 2018-as oroszországi világbajnokságon 2018. június 18-án. Forrás: Youtube / képernyőkép

Federico Bernardeschi

A Juventus olasz labdarúgója katolikus neveltetést kapott szüleitől, és nagyon elkötelezett vallása gyakorlásában. Az egyik kezére az Ave Maria van tetoválva, és klubcsapatában sem véletlenül viseli a 33-as mezszámot. A választás szándékosan Krisztus életkorára esett, amely egyben a teljesség szimbóluma.

Raheem Sterling

A Manchester City 26 éves angol játékosa két éve nyáron vallott istenhitéről. Elmondta, hogy nincsen kétsége afelől, hogy az Úr létezik. Fiatalkorában az édesanyjával rendszeresen járt templomba, majd, amikor elköltözött otthonról, hite elmélyült. „Sok tudós, a világ legokosabb emberei állítják, hogy kell lennie egy teremtőnek. Sokan úgy érzik, hogy szükségük van a válaszokra, de néha egyszerűen el kell fogadnod, hogy ez nagyobb nálad, és ennyiben kell hagynod a dolgot” – mondta Sterling egy interjúban

Fernando Santos

A játékosok után érdemes egy pillantást vetnünk a szakmai stábok tagjaira, hiszen itt is találni istenhívő szakembereket. Fernando Santos, a portugál válogatott szövetségi kapitánya 2016-ban megnyerte az Európa-bajnokságot csapatával. A győzelmet követő szavaiban először Istennek adott hálát, amiért segítette csapatát a házigazda Franciaország elleni mérkőzésen, és az egész Eb folyamán. A bajnoki címet Jézus Krisztusnak és Szűz Máriának ajánlotta, majd a kontinensviadalt követően elzarándokolt a portugáliai Fatimába.

Gera Zoltán

Hogy a lista ne maradjon magyar vonatkozás nélkül, a végén beszéljünk Gera Zoltánról is. Az idei Eb-n a magyar válogatott szakmai stábjának tagjaként résztvevő visszavonult labdarúgó ismert az erős istenhitéről. A korábban a West Bromwichban is a Fulhamban is futballozó ex-középpályás gyakorta ünnepelte góljait égre nézessel. Gera számos alkalommal beszélt arról, hogy milyen fontos szerepet játszik életében Jézus Krisztus, és mennyi mindent köszönhet neki.

A fentebb bemutatott játékosok és edzők mellett természetesen még számos olyan labdarúgót lehetne kiemelni (akár az idei Európa-bajnokság mezőnyéből is), akik keresztények, istenhívők, és mindezt nem csak szóban, de tettekkel is bizonyítják.

Vajon ismét szemtanúi lehetünk egy Eb-csodának?

A provokációk után jön a büntetés? Az UEFA a müncheni csoportmeccsünket is vizsgálja

Az a rengeteg, homoszexzászlót lobogtató magyar Münchenben

Kiemelt képünkön a portugál Cristiano Ronaldo a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság F csoportja harmadik fordulójának Portugália-Franciaország mérkőzés végén a Budapesti Puskás Ferenc Stadionban 2021. június 23-án. MTI/EPA pool/Illyés Tibor

Iratkozzon fel hírlevelünkre