Ünnep van ma az Apró-Dobrev villában

Soltész Miklós, a KDNP képviselője az Országgyűlésben, napirend előtti felszólalásában emlékeztetett

A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára kijelentette: „Ünnep van ma az Apró-Dobrev villában”, hiszen 15 éve hangzott el Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde.

Az a gyalázatos, trágár beszéd, amit az akkori miniszterelnök nem a nyilvánosságnak szánt, de kiderült belőle, miként gondol az országra, hogyan verte át a világot, tette tönkre a gazdaságot és adósította el az országot

– fogalmazott.

A képviselő bírálta a Gyurcsány-kormány megszorító intézkedéseit és úgy vélte: Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára ledarálta azokat, akik szem- és fültanúi voltak az őszödi beszédnek, akik részesei voltak az akkori kormányzásnak, most pedig le akarják darálni az őszödi beszédet, hogy arra senki ne emlékezhessen, hogy újra hatalomra kerüljenek. Ez nem fog sikerülni, mert mindenki tudja, hogy „ma is csak hazudnak, reggel délben és este” – fogalmazott Soltész.

Ifj. Lomnici Zoltán: Az egész baloldal bűne Őszöd

A Századvég jogi szakértője szerint az egész baloldal bűne Őszöd. Ifj. Lomnici Zoltán az őszödi beszéd 15. évfordulóján hangsúlyozta, Karácsony Gergely is tanácsadó volt 2006-ban, így a főpolgármester is „bűnrészese ennek a politikának”.

Az alkotmányjogász megjegyezte: az Európai Bizottság és az Európai Tanács is szó nélkül hagyta a 2006-os eseményeket. A katalóniai függetlenségi mozgalom kapcsán a rendőrterror ellen, és Franciaországban a sárga mellényeseket ért brutális erőszak ellen sem lépett fel Brüsszel – fűzte hozzá.

Mint mondta:

2006-ban bűncselekmény történt, hiszen a választók máshogy voksoltak volna, ha tudják az igazságot. Gyurcsány Ferenc nemcsak a polgárok, de Brüsszel előtt is eltitkolt adatokat, ezzel kormánya nem teljesített uniós kötelezettségeket, Brüsszel mégsem szankcionált

– tette hozzá.

Emlékeztetett: Gyurcsány Ferenc a Balatonőszödön elhangzottakat igazságbeszédnek állította be; a beszédet követően az MSZP és a liberálisok kiálltak Gyurcsány Ferenc mellett a bizalmi szavazáson. A kormány három év alatt csődbe vitte az országot, a 19 százalékos társasági adóval ellehetetlenítették a beruházásokat, elvették a családok kedvezményeit, és a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) kellett beavatkozni, hogy ne menjen csődbe az ország – sorolta. Emberek lelkileg és fizikailag megnyomorodtak, sokan lettek öngyilkosok – mondta ifj. Lomnici Zoltán.

XXI. Század Intézet: 15 éve indult el a baloldal szétesése

A 15 évvel ezelőtt elhangzott őszödi beszéd után indult meg a baloldal szétesése, szétaprózódása, a Gyurcsány Ferenc által akkor elmondottak pedig ma is jól jellemzik a baloldalt a XXI. Század Intézet szerint. Az évfordulóra kiadott elemzésben azt írták: a 2009-ben megbukott kormányfő ma ismét a baloldal vezetője.

Az MTI-hez eljuttatott közleményben arra emlékeztetnek, hogy Gyurcsány Ferenc másfél évtizeddel korábbi elhíresült szónoklatában beismerte, hogy átverésre, hazugságra alapozva nyerte meg a 2006-os országgyűlési választást. Gyurcsány Ferenc beszéde egy hónappal a parlamenti választási győzelem után az MSZP frakció zárt balatonőszödi ülésén hangzott el, és abban a bevezetendő reformok mellett érvelt.

„Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. (…) Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz.” – idézte a beszéd egy részletét az intézet. Mint írták, a beszéd nyilvánosságra kerülése, illetve a gazdasági megszorítócsomagok hatására a korábban több milliós szavazótáborral rendelkező MSZP támogatottsága süllyedésnek indult, a baloldal pedig szétesett, sok kicsi párt jelent meg.

Az elemzés szerint „nemcsak a magyar parlamentáris demokrácia tekintélye sérült ekkor, hanem a miniszterelnök politikai és erkölcsi hitele is megsemmisült”, és a kormányba vetett bizalom megtörése után tüntetések kezdődtek Budapesten és az ország nagyvárosaiban, a kormányfő lemondását követelve.

A 2006. október 1-i önkormányzati választás domináns győzelmet hozott az akkor ellenzéki Fidesznek, szinte valamennyi megyében fideszes többségű önkormányzatok alakultak – idézi fel a beszéd után a közvéleményben történt változásokat az intézet.

Az elemzésben arra hívták fel a figyelmet, hogy hiába alakult ki Gyurcsány Ferenc körül a rendszerváltoztatás után látott legnagyobb hitelességi válság, ma ismét ő a baloldal vezetője. „Gyurcsány Ferenc mindezek ellenére ragaszkodott a hatalomhoz és a kialakult morális válság mellett egészen 2009. március 21-ig nem adta át a hatalmat, de azóta is politikai befolyásának erősítésére törekszik” – írták.

Az intézet szerint a 2019-es európai parlamenti választás óta Gyurcsány Ferenc már a nyilvánosság előtt is újra a baloldal vezetőjeként jelenik meg, a fővárosi döntéshozatal mellett a baloldali hatalmi harcok során is megkerülhetetlen politikus lett.

Az elemzés szerint a mostani „baloldali előválasztásnak nevezett mozgósítókampány” során is az látható, hogy Gyurcsány Ferenc akarata érvényesült: „Karácsony Gergellyel már egy jó kialakított működési modellt szeretne országos szintre kiterjeszteni, míg Dobrev Klára jelölésével bebiztosította magát, hogy Karácsony Gergely esetleges népszerűségvesztése esetén is megmaradjon a befolyása”.

A XXI. Század Intézet szerint az őszödi beszédben elmondottak ma is jól jellemzik a baloldalt: „Karácsony Gergely sem önazonos kommunikációt folytat, azonban míg Gyurcsány Ferenc csak a választások után, addig Karácsony Gergely már a kampányindítójánál lebukott a valótlan állításaival”.

Felidézték, az őszödi beszédben Gyurcsány Ferenc egyebek mellett arról beszélt, hogy csupán üres szlogeneket hangoztattak a választási kampányban, amelyek mögött nem volt valódi tartalom. „Ez a víziónélküliség jellemzi mind a mai napig a baloldalt, sőt az intellektuális leépülés még tovább folytatódott: a baloldalnak ma nincsenek nagy gondolkodói, szellemi műhelyei és világklasszis politikusai, amit jól példáz a jelenlegi miniszterelnök-jelöltek személye”

– áll az elemzésben.

Azt írták, hogy Karácsony Gergely kampányában is ott az őszödi recept; így Gyurcsány Ferenc 2006-os választási kampányához hasonlóan jól hangzó szlogeneket és soha meg nem valósuló ígéreteket fog majd hangoztatni a konkrétumok helyett.

Hollik: A baloldalt ma is az a Gyurcsány Ferenc vezeti, aki átverte a magyar embereket!

A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint a baloldalt ma is az a Gyurcsány Ferenc vezeti, aki átverte a magyar embereket. Hollik István az MTI-hez eljuttatott videójában – az őszödi beszéd 15. évfordulóján – azt mondta,

nincs másik Gyurcsány, a baloldalt ma is az a Gyurcsány Ferenc vezeti, aki saját bevallása szerint végighazudta a kormányzást, és azzal nyert választást, hogy átverte a magyar embereket.

„A mai baloldal tehát ugyanaz, mint a régi. Nincs változás.” – fogalmazott a kormánypárti politikus.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Gyurcsány Ferenc, a DK vezérszónoka, a párt elnöke látható felszólalás közben a jövő évi költségvetés általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. június 19-én. MTI/Kovács Attila

Iratkozzon fel hírlevelünkre