Ferenc pápa megírja a Laudato Si’ enciklikájának második részét

A Szentatya bejelentette, hogy megírja a 2015-ös Laudato Si’ című enciklikájának második részét, hogy aktualizálja azt, és kitérjen az azóta felmerült kérdésekre. 

A Szentszéki Sajtóiroda igazgatója, Matteo Bruni megerősítette a Catholic News Agency-nek, hogy „a pápa egy olyan íráson dolgozik, amely aktualizálja a Laudato Si’-t a közelmúlt környezeti válságaira tekintettel”, azt viszont nem közölte, hogy mikorra várható a megjelenés. 

Ferenc pápa szívügyének tekinti a teremtésvédelmet, és a vele tárgyaló jogászoknak is elmondta, hogy érzékenyen érinti a közös otthonról való gondoskodás és a környezetvédelem szabályozási kereteinek fejlesztése iránti elkötelezettségük. 

„Soha nem szabad elfelejtenünk, hogy a fiatalabb generációknak joguk van arra, hogy szép és élhető világot kapjanak tőlünk, és ez komoly kötelességekkel ruház fel minket a Teremtéssel szemben, amelyet Isten bőkezű kezéből kaptunk” – mondta.   

A Laudato Si’ a második Ferenc pápa eddigi három enciklikája közül, amely 2015 júniusában jelent meg. Magyar fordításban „Áldott légy” címmel olvashatjuk, amely utal Assisi Szent Ferenc Naphimnuszára.   

Az enciklika témája az humánökológia – ezt a kifejezést XVI. Benedek pápa használta először, Ferenc pápa tőle kölcsönözte. A Szentatya úgy fogalmaz, hogy „a humánökológia valami nagyon mély dolgot is magában foglal: az ember életének szükségszerűen kapcsolatban kell állnia az önnön természetébe írt erkölcsi törvénnyel, amely szükséges ahhoz, hogy méltóbb környezetet tudjon teremteni”.   

A dokumentum olyan kérdésekkel foglalkozik, mint az éghajlatváltozás, a környezetről való gondoskodás, valamint az emberi élet és méltóság védelme.

A címlapkép forrása: MTI/Koszticsák Szilárd

Iratkozzon fel hírlevelünkre