Caramel: Hallja meg hétmilliárd ember Isten üzenetét

A rendszerváltást megelőzően meglehetősen rizikós vállalkozásnak számított volna, ha egy popsztár tanúságot tett Istenbe vetett hitéről. Az istenes verseket megzenésítő előadók élveztek valamelyest szabadságot ezen a téren. A keresztény könnyűzene jó ötven évvel ezelőtti énekesei a világi kollégáikkal hasonló zenei színvonalon daloltak Jézus Krisztusról, ám ezzel örök foglyai lettek az ÁEH által megfigyelt, „egyházi, gagyi, plöm-plöm muzsika” alternatív kategóriájának. A mai előadókat efféle hátrány talán nem fenyegeti. Hangsúlyozom: talán. Molnár Ferenc Caramel számára a tanúságtétel Istenről nem szégyellni való dolgot jelent, hanem egyenesen küldetést.

A hazai előadók közül talán az Illés együttes István, a király című rockoperája jelentette azt a jelentősebb áttörést, amikor a vallásos, keresztény tartalom megjelenhetett a világi színtéren. Az abszolút civil közegben, a KISZ által szervezett és más kommunista rendezvényeken a hit kérdését meglehetősen kerülniük kellett az előadóknak.

Azok, akik a tiltás ellenére mégsem hallgathattak arról, amit láttak és hallottak Isten nagy tetteiről az életükben, mégiscsak kinyitották a szájukat. A transzcendens távlatokat felmutató személyes bizonyságtételekre a fiatalok közönsége lelkileg olyan szomjas volt, hogy egy-egy ilyen alkalommal garantáltan visszatapsolta az előadót, csak hogy még többet hallhasson a diktatúra nyomására a szülei részéről kényesen eltitkolt istenes dolgokról.

Sillye Jenő: Demjén Rózsi ott ült az előadásomon

Nem véletlen, hogy ebben a közegben mennyire felértékelődött Sillye Jenő és kortársainak tevékenysége, akik dalaikkal hirdették Isten örömhírét. A rendszerváltozást követően megszaporodtak a keresztény koncertek a világi színpadokon és csarnokokban is. Időközben felnövekedett a keresztény könnyűzene újabb generációja, akik már sokkal több mindent megkaptak ahhoz, hogy az általuk játszott zene igényesebb lehessen.

A világi zene irányából szintén elkezdődött egy folyamat: a nem szakrális témákat feldolgozó előadók egyre-másra vallották meg, hogy hisznek Istenben. Jóllehet rendszerszintű ellenállásba már nem ütköztek, mégis nyilvánosan kijelentett hitvallásukkal egyén művészi karrierjüket tették ki veszélynek. Mégsem akartak mást tenni, mert ragaszkodásuk Istenhez a művészetüket is meghatározta.

Szikora Robi: A szentmisével teljes az életem

„A keresztény emberek egy része azt gondolja, hogy ha a saját üdvössége már rendben van, akkor abba belenyugodhat. Igyekszem beleírni a dalaimba, hogy ne nyugodjunk bele! Úgy érzem, ha nem mindenki üdvözül meg ezen a bolygón, nincs igazi boldogság számunkra sem, hiszen minden egyes ember a testvérünk” – mondta el a Képmásnak adott interjúban Caramel.

Caramel: Boldogság kimondani akár a színpadon is Isten nevét

Hozzátette:

„Én hívő vagyok, amihez szerintem hozzátartozik az is, hogy a hitet ki kell mondani, meg kell osztani másokkal.”

Caramel azt is elárulta, hogy őt nagyon boldoggá teszi, ha telt ház előtt dicsőítheti az Urat, énekelhet Istennek. Ezzel azonban nem elégszik meg: „a falakon túl” is akar gondolkodni. 

„Ha 20-30 ezer ember megtölti a stadiont, az nagyszerű, de mi szeretnénk, ha hétmilliárd ember hallaná meg az üzenetet, ami arról szól, hogy a Jóistennek mindannyian egyformán fontosak vagyunk. A bűnösök, a bűntelenek, azok, akik már megtalálták az utat Krisztus által Isten felé, és azok is, akik még nem. Isten nem mérlegel közöttünk!” – tette hozzá az előadó.

Rúzsa Magdolna legszebb dala Istenhez szól

A hazai nagyobb keresztény zenei rendezvények idei – köztudottan keresztény könnyűzenei – fellépői között szép számban találunk előadókat a világi popzenei színtérről.

A június 19-i Dicsőítő Sziget és az azt követő Ez az a nap! műsora egyaránt ilyen merítést ígér számunkra. Kirajzolódni látszik egy új zenei színtér, ahol igényes zenével fogalmazzák meg az el nem évülő, örök gondolatokat.

Életünk minden pillanatában dicsőíthetünk! – Gável András a Vasárnapnak

„Mindig van miért hálát adni. Már huszonöt éve tesszük ezt: dalba öntjük a hitünket és a szeretetünket Isten iránt. Úgy tűnik, valami egészen újszerű kezd megvalósulni a hazai popkultúrában, ahol utat tör magának a jó zene, amely elkezd értékhordozóvá válni. A keresztény könnyűzene emiatt tökéletesen megfér a nem vallási tartalmú, de szintén emberi értékeket megjelenítő világi könnyűzenével.

A »szépség« lesz a közös metszet, amely – ha elfogadjuk, ha nem –, az el nem múlóból merít, és amelynek transzcendens távlatai vannak”

– mutatott rá Gável András, a Dicsőítő Sziget egyik szervezője, az Eucharist együttes vezetője, aki testvérével, Gável Gellérttel negyed évszázada, valamint az utóbbi években Mező Misivel, a Magna Cum Laude együttes énekesével közösen komponál dalokat.

 

Pál apostol a Szentendrei-szigeten

Akik megvallanak engem az emberek előtt… – hitvalló előadók az A Dal 2022-ben

Popsztárok, akik megvallják hitüket

A hitem miatt soha nem ért hátrány – Tóth Reni a Vasárnapnak

Tóth Gabi is eucharisztikus hírnök lett

Fotó: vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre