Pál apostol a Szentendrei-szigeten

1991-ben, több mint három évtizeddel ezelőtt jelent meg első ízben a Pál apostol, amely azóta megújult, gazdagodott. Ezt a belső növekedést mint művészeti lenyomatot az újabb és újabb felvételek hivatottak megőrizni az utókornak. Legutóbb 2022-ben készült el ilyen a Pannónia Stúdió hangkonyhájában Mohai György szakértelme mellett. És hogy véletlenül se szaladjon a produkció zátonyra hangkeverési szempontból, a nashville-i Derek Garten hangmérnöki munkájának köszönhető. Világszínvonalú hangzás hordozza tehát az örök üzenetet. Nem véletlen, hogy Pál apostol a mai embert is megérinti – hallgatót és előadót egyaránt. A Ferenczi Györggyel és az 1ső Pesti Rackák csapatával, valamint Szirtes Edina Mókus muzsikájával teljessé vált előadás a Dicsőítő Szigetre is ellátogat. A június 19-i, szigetmonostori előadás előtt a legutóbbi hangfelvétellel egy kiadványban megjelent Pál apostol – Dalok Pál levelei szerint című kiadvány Süveges Gergő által készített beszélgetéseiből szemléztünk, és Gryllus Dániel szerzővel beszélgettünk.

Arra a kérdésre, hogy Gryllus Dániel számára mit jelent Pál apostol, a szerző azt felelte a kiadvány interjúkötetében: „amit mondani kell, amit énekelni kell. Mintha belém bújt volna vagy én bújtam volna őbelé… Olyasvalaki, akiben én is meg tudok nyilvánulni. Mintha egyre személyesebb lenne az ő igazsága, egyre inkább saját magamon is keresztül tudnám engedni: nem idézem, hanem énekelve mondom.”

Elmondhatjuk: harmincegy évvel ezelőtt Pál egy gyönyörűséges apostoli utat kezdett meg Magyarországon és a határon túli magyarlakta közösségekben. A rendszerváltozás utáni egyházi közösségépítés egyik lelki motorjaként tekinthetünk rá. A pogányok apostolának üzenete Istenről kétezer éves távlatból is aktuális. Formálja az ember bensőjét, hogy kialakuljon a krisztusi ember. Az, amilyennek Isten álmodott meg bennünket.

Tanítása ma is megérint mindenkit, a templomajtón innen és túl – ráadásul a tökéletes, mindig mozgó, ám egyszerre a hagyományokban is gyökerező muzsika burkában.

Sumonyi Zoltán Pál apostol leveleiből alkotott verseit a korai bibliafordítások idejének versformáiban írta. Gryllus Dániel zeneszerző dalciklusa a kifejezetten bibliai tematikájú későbbi művek elindítójának tekinthető, még azzal együtt is, hogy a fél évszázada alkotó és előadó Kaláka együttes már 1969-től kezdve énekelt – akár bibliaüzenettel bíró – verseket.

„Nekünk csak a Hungaroton lemezgyárral voltak konfliktusaink. Akkoriban két kategóriában gondolkodtak: könnyű- és komolyzenében. Mi viszont nem fértünk bele egyikbe sem. 1980-tól azonban megalakult a Hungaroton irodalmi »szakosztálya«. Ebbe már szívesen fogadtak bennünket is. Ekkortájt a pártrendszer azért már elkezdett repedezni. A rádióban és a tévében nagyon örültek nekünk, mert használhatóak voltunk. Szerettek bennünket, mert nyugodtságot sugároztunk. Igazából nem került szóba, hogy ki, melyik templomba jár. A versek hordozták az üzenetet – mondta a Pengetőnek Gryllus Dániel.

„Hasonlóképpen az 1981-es első erdélyi turnénkhoz. Lefordították előre az elhangzó anyagot, de Arany János A Walesi bárdok-jába nem lehetett belekötni még a kommunista érában sem. Persze mindenki meghallotta belőle az aktuálisat, mert ott és akkor nem a tizenharmadik századi Walesben, hanem Erdélyben történt minden.

Ez a művészet ereje: a jelen időben szólít meg. Ha a háromezer éves zsoltárt éneklem, azt is a mostani lelkemmel érzem.

A Pál apostollal is ugyanez a helyzet: harminc év után is mindig jön valaki, és azt mondja, hogy ez milyen aktuális éppen” – osztotta meg emlékeit a zeneszerző, aki a keresztény könnyűzene veteránjai közül Sillye Jenő munkásságát ismerte leginkább a kezdeti időkből.

A keresztény könnyűzene hőskorszakának veteránjai ma is példák

Június 19-én a Dicsőítő Sziget délutáni programjában a Kaláka versmegzenésítései mellett a Pál apostol dalciklust is hallhatjuk majd, kiegészülve Szirtes Edina Mókus és Ferenczi György az 1ső Pesti Rackák csapatával. 

„Sumonyi Zoltán megszerettette velem Pál apostolt, pedig egyáltalán nem ez a világ vagyok. Leginkább honfoglalás-kori kép van bennem Istenről. Semmiképpen sem római katolikus, vagy református, vagy evangélikus, vagy buddhista, vagy iszlám, vagy zsidó… Nem azt mondom, hogy ez mind butaság, hanem azt, hogy nekem nem ez az utam. Isten soha nem beszél hozzám. Én szoktam hozzá beszélni. Majdnem minden este imádkozom. A gyerekeimért, a családomért, a zenekaromért. Magamért soha. Mert nekem ennél jobb nem kell, mint ami most van. Folyamatosan történnek körülöttem a csodák” – vallotta meg az interjúkötetben Ferenczi György.

Ferenczi György: Imádok templomba járni

A szájharmónika-művész saját elmondása szerint már jobban tud figyelni a „Pál apostol” szövegére, és vannak bizonyos mondatok, amelyek megtalálták őt. „Én valójában próbahívő vagyok. Mert nem volt ez még igazán megpróbálva. Lehet, hogy azt kívánom, hogy ne is legyen. A keresztény szeretet csak türelmes lehet, mint a Fiúistenség. Ez nagy kulcs nekem az egész élethez. Én a hippik felől jutottam el Jézus Krisztus személyéhez. Nekem ő azt jelenti, hogy legyél tiszta és becsületes. Van, hogy sikerül” – mondta. 

A Dicsőítő Szigeten Pál apostol mindnyájunkhoz szólhat Sumonyi Zoltán csodálatos versein keresztül:
„Rágd a szívükbe: a lélek üdve
származást nem ismer:
Zsidó vagy pogány, egy lett valahány,
a megváltó hittel!”

 

 

Itt vannak a Dicsőítő Sziget 2022 fellépői – nem is akármilyen névsor

Címlapkép: Facebook/Gryllus Dániel

Iratkozzon fel hírlevelünkre