A Testvérek bosszantóan viselkednek! – Beer Miklós püspök a Gável testvérekről

Testvérek koncert a Tabán színpadán 2002-ben.

25 évvel ezelőtt Makkosmárián adta legelső, önálló koncertjét a Gável András és Gável Gellért köré szerveződő zenekar. A később Testvérek néven a katolikus – és más keresztény felekezetű – fiatalok körében is népszerűvé vált csapat dalai a mai napig használatosak a különböző gyülekezetekben. A Tápláló szent kenyér kezdetű éneküket például az egész Puskás Aréna egy emberként zengte az Ez az a nap!-on. November 13-án a Mátyás-templomban találkozhatunk a Mező Misivel kiegészült Eucharist együttessel, ahol egy egész csokrot kapunk negyed évszázad legszebb szerzeményeiből – ezúttal szimfonikus hangszerelésben.

Nagymarosi Találkozó. Sillye Jenő, Borka Zsolt a Gável testvérekkel közösen az esti koncerten.

Nagymarosi Találkozó. Sillye Jenő, Borka Zsolt a Gável testvérekkel közösen az esti koncerten. Fotó: Eucharist együttes gyűjteményéből

„Dalok, amelyek fiatalok szívében születtek hitről, szeretetről, Istenről. Dalok, amelyeket fiatalok szólaltattak meg, hogy eljussanak kortársaik szívéhez. Számomra megadatott az az élmény, hogy álltam az estébe borult nagymarosi templomkertben, és részese lehettem annak, amikor a Gável testvérek több mint ezer fiatal előtt énekelték a dalokat. Ünnep volt az az este, hiszem és vallom, hogy a Lélek ünnepe. »A Lélek ott fúj, ahol akar…!« Nekünk ott a dalokon fújta a »Szeretet« üzenetét” – írta Sillye Jenő a Gável fiúk és Takács Antal első dalait tartalmazó „Te vagy a vándor” című kottafüzet ajánlásában 1998. október 30-án.

A Testvérek után ma hol vannak a Gável-tesók?

A hazai keresztény könnyűzene veterán apostola szárnyai alatt megizmosodott és szemtelenül hamar megbátorodott fiatalok valóban elkezdték magukból ontani az újabb és újabb dalokat. 1997. június 22-én, 17:00 órakor a makkosmáriai, pici kegytemplomban nem több mint harminc ember előtt a Gável testvérek életük első önálló koncertjén mutatták be frissen szerzett dalaikat.

Te vagy a vándor, Gondviselés, Jöjj hozzám, és még jó néhány ének hamar visszhangra lelt a kortársak szívében. És valóban nem kellett sok idő ahhoz, hogy több ezren énekeljék közösen a még meglehetősen zöldfülű előadók énekeit.

„Amikor néhány évvel ezelőtt először hallottam a Gável testvérek zenéjét, megállapítottam magamban, hogy az eljövendő időnek egyik ígéretes csapatát látom a színpadon”

– ismerte el a már Testvérek névre keresztelt csapat kibontakozó szerzői munkásságát Kindelmann Győző, a méltán népszerű, a kortársnál valamelyest idősebb Signum együttes vezetője a zenekar második hangzóanyagának kottamellékletének ajánlásában. „Az ígéret azóta valósággá vált” – folytatta az énekes dalszerző. Hozzátette: „Az én mércém szerint a jó dalok egyik fokmérője, ha könnyen megjegyezhetők. Nos, ajánlásul csak ennyi: a Testvérek együttes második albumáról több éneket első hallásra megjegyeztem.”

Testvérek koncert a Petőfi Csarnokban. Fotó: Rochlitz István

Testvérek koncert a Petőfi Csarnokban. Fotó: Rochlitz István

És ezzel nem csak az ajánlás megfogalmazója volt így. Sokan megjegyezték ezeket a szabadságban megfogant dalokat. A Petőfi Csarnok szinte minden évben megtelt a Testvérek koncertjére, ami akkoriban világi szinten is nagy szónak számított. A fiatalok szívesen fogadták a Gável testvérek dalait, mert a saját szavaikkal léphettek kapcsolatba Istennel.

„Aki fényt gyújt az éjszakában, az bátor ember. Aludni jó dolog. Nincs felelősség, nincs számonkérés. Az éjszaka alvásra való. Ez „világos”. Nem? Aki felébreszt, az bosszantó dolgot csinál. Nem hagy aludni! A TESTVÉREK bosszantóan viselkednek!” – írta Beer Miklós püspök, aki időközben valódi egyházi pártfogója és mecénása lett a Testvérek együttesnek.

A korábbi váci püspök így folytatja a Gável testvérek zenekarának működéséről: „Nem hagynak szunyókálni! Olyanokról énekelnek, hogy »evezz a mélyre«, meg hogy »küldetésed van«, na meg hogy »felelős vagy értük«, no meg hogy »feltámadás«. Ki érti ezt? Én is csak sejtem, hogy éppen azt csinálják, amire szükségünk van.

Fényt hoznak reménytelenségünk éjszakájába, ébresztenek szép-igényes zenéjükkel. Nem hagynak tovább aludni, mert IGEN, felelősnek érzik magukat érted és értem. Tehetségesek, kedvesek, sőt LELKESEK, és én ezért szeretem őket. És örömmel hallgatom dalaikat, talán egyszer végre fel is ébredek!” – fogalmazott Beer Miklós püspök.
Az Eucharist együttes 2022-ben a Gável testvérekkel.

Az Eucharist együttes 2022-ben a Gável testvérekkel. Fotó: Eucharist

Az idei évben az Eucharist együttes testvér szerzőpárosa negyed évszázad alkotói munkásságáért ad hálát. A zenekar közösségi oldalán a következő olvasható: „mindig van okunk a hálaadásra”. Gável András és Gável Gellért minden bizonnyal hálás lehet Istennek, hogy a nehezebb időszakokban is mellettük állt, és megtartotta őket. Éppen úgy, ahogyan Dávid királyról szóló, Hála című énekükben fogalmazzák: „Miként Dávid király, ajkam zsoltárt zeng feléd. Neked hála a világon mindenért! Igen, hallod imám, ha nyílik a szám, ha peng már a húr, ha szól a gitár!”

Gável András: Jézus szagunk van

A Gável fiúk az ünneplésnek jól láthatóan megadják a módját. Elkezdték már a Dicsőítő Sziget zárókoncertjével és folytatják a KATTÁRS-on és minden olyan helyszínen, ahová csak meghívást kapnak ebben az évben.

November 13-án pedig a Mátyás-templomban adnak majd koncertet szimfonikus zenekari kíséretre hangszerelt, legszebb – régebbi vagy eddig még nem hallott – dalaikat előadva,

amelyek közül jó párat már Mező Misivel szereztek közösen. Az esemény létrejöttét a korábbi Dicsőítő Sziget fesztiválhoz hasonlóan a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatja. A szentmisén Gável Gellért Latin Mise Gitáron című műve csendül fel. A koncert egyik különlegessége, hogy Zámbori Soma a Dramatizált Biblia színésztársulatából művészi módon tolmácsolja majd az Igét az egyes művek között.

Ha tehetjük, kapcsolódjunk be az Eucharist együttes szerzőinek ezévi hálaadásába. Amellett, hogy valamelyest a nosztalgia érzése is eltöltheti a szívünket, engedjük, hogy a Gável testvérek – és Mező Misi – korábbi és a legújabb dalai átmossák a lelkünket, hogy így közelebb kerülhessünk Istenhez.

 

Az utolsó pillanatban csípett el az Úr a kongresszuson – Gável Gellért gitárművész a Vasárnapnak

Több tízezren dicsőítették Istent a Puskás Arénában

Ez nem egy fesztivál, hanem valódi együttlét volt – első alkalommal rendezték meg a Dicsőítő Szigetet

Fotó: Rochlitz István

Iratkozzon fel hírlevelünkre