Mentés másként a Szentendrei-szigeten

Mentés másként a Dicsőítő Szigeten

Június 8-án, délelőtt 10 órakor tartották a Dicsőítő Sziget sajtótájékoztatóját a szigetmonostori Faluházban, a rendezvény egyik fő helyszínén. A június 19-i keresztény könnyűzenei fesztivál hátteréről, céljáról, programjairól adtak tájékoztatást a szervezők.

Mentés másként. Nagyjából így foglalható össze a június 19-én Szigetmonostoron, neves előadók közreműködésével megrendezésre kerülő Dicsőítő Sziget küldetése. Az esemény sajtótájékoztatóján hangsúlyozták, hogy az előadók egyaránt érkeznek a világi és a vallásos könnyűzene színtereiről. Az egyes programokat az el nem múló szépség rendezi egységbe, amely végeredményben mindenképpen túlmutat a láthatón, egy új perspektívát festve fel előadó és hallgatóság előtt egyaránt.

„Vannak előadók, akik sokszor implicit módon mondják ki Isten nevét a zenéjükben, hiszen értékekről énekelnek. Mások direkt módon Isten dicsőítésére szegődtek el. Ennek a két halmaznak létezik egy metszete: és ez a Dicsőítő Sziget” – mutatott rá Gável András a program egyik szervezője. Hozzátette: „Mindannyian, akik itt fellépünk hisszük és valljuk, hogy

létezik egy örök szépség, amely felfedezhető a világban és a művészetben. Ennek a szépségnek a forrása, a hitvallásunk szerint Isten, és ebből szeretnénk átadni mindazoknak, akik eljönnek a fesztiválra.”

Összesen közel 40 ismert és kevésbé ismert előadó lép színpadra az első alkalommal megrendezésre kerülő kulturális és lelki eseményen. Az esemény fővédnökei Erdő Péter bíboros, Herczegh Anita asszony, a Regőczi Alapítvány kuratóriumának elnöke és Palánki Ferenc püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Ifjúsági Bizottságának elnöke. A felekezeteken átívelő keresztény fesztiválnak a Szentendrei-sziget legdélebbi települése, Szigetmonostor ad otthont.

„Nagy öröm számunkra, hogy a Dicsőítő Szigetnek első alkalommal Szigetmonostor adhat otthont. Reméljük, hogy ez a rendezvény hagyománnyá válik: sok tíz év múlva azt szeretnénk majd látni, hogy a fesztivál az értékmegőrzésnek és az értékteremtésnek a helyszíne. Szigetmonostor egy olyan befogadó és szeretetteljes közösség, ahol úgy gondoljuk, jó helye van egy ilyen keresztény értékeket visszatükröző kezdeményezésnek. Valóban egy szigeten vagyunk, ez nem csak áthallás: a „szigeti lét” erős közösséggé kovácsol minket, ezért

olyan közegbe érkezhet a Dicsőítő Sziget, ahol az egymásra tekintésnek, az összefogásnak már hagyománya van.” – nyilatkozta Molnár Zsolt polgármester.

A Dicsőítő Szigeten találkozunk egymással és Krisztussal – Molnár Zsolt polgármester a Vasárnapnak

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az eseményt nagyban támogatja a Petőfi Kulturális Ügynökség, amelynek fő célja, hogy tevékenységükkel felhívják a figyelmet a nemzeti és helyi értékekre, elősegítsék a magyar kultúra, az alkotók és alkotások ismertté válását. Küldetésüknek tartják a magyar kulturális élet szereplőinek támogatását és a kultúrában betöltött szerepünk megőrzésének segítését, így a Dicsőítő Sziget kulturális és keresztény értékeket felvonultató kezdeményezését örömmel karolták fel.

Megtudhattuk: a rendezvény szervezői kiemelten fontosnak tartják, hogy

a program ne elszigetelje a keresztény hívőket és zenészeket a világtól, sokkal inkább hidat szeretnének képezni a minőségi muzsika és a keresztény értékek egyetemessége mentén.

Éppen ezért nem fordítanak hátat a világban zajló eseményeknek sem. A helyszínen a résztvevők önkéntes anyagi hozzájárulásaikkal támogathatják a Regőczi Alapítvány munkáját, akik a koronavírus-járvány következtében árván maradt gyermekek felkarolásával foglalkoznak.

Sajtótájékoztató a Dicsőítő Sziget eseményéről Szigetmonostoron 2022. június 8-án. A 40 előadót felvonultató programról Machalik Krisztina sajtóreferens tájékoztatta a sajtó megjelent képviselőit. A háttérben a június 19-i fesztiválon fellépő művészek közül néhányan: Szabó Balázs (b), Gável András, Mező Misi, Gável Gellért (b). Fotó: Tóth Róbert Ádám/Dicsőítő Sziget

A délelőtt folyamán inkább lelki programokon vehetünk részt: dr. Csókay András előadásán, református istentiszteleten, valamint szentmisén és hagyományos eucharisztikus körmeneten. A délután folyamán két helyszínen rendeznek majd koncerteket, gyermekprogramokat, illetve megismerkedhetünk olyan kezdeményezésekkel is, mint a magyar színházi-, filmes-, és szinkron szakmák legnagyobbjainak bevonásával működő Dramatizált Biblia.

„A Dramatizált Biblia egy olyan projekt, amely 2022 szeptemberétől már a hittan oktatásban is részt vesz a négy evangélium hangzóanyagával. A felvételeket nyáron is folytatjuk, ebbe engedünk egy kis betekintést a Dicsőítő Szigeten is, ahol olyan művésztársaimmal lépünk színpadra, mint Kautzky Armand, Kerekes József, Pikali Gerda, Háda János, Arany Tamás, Molnár Szilvia – hogy néhány nevet említsek” – mondta Zámbori Soma, a projekt egyik ötletgazdája, aki a nyáreleji programot a „kultúrevangelizáció” szóban foglalta össze.

A Dicsőítő Sziget sajtótájékoztatója a fellépő művészek egy csoportjával  és Szigetmonostor polgármesterével, Szigetmonostoron 2022. június 8-án. Szabó Balázs (b), Molnár Zsolt polgármester, Gável András, Gável Gellért, Mező Misi, Zámbori Soma (j). Fotó: Tóth Róbert Ádám/Dicsőítő Sziget

A színművész meglepetésként elárulta:

nem csak a június 19-i alkalmon találkozhatunk Dicsőítő Sziget programjával. Augusztus 9-én (eső esetén augusztus 10-én) a Tihanyi félsziget mellett, vízen, vitorláshajókon folytatódik a program Dicsőítő Sziget Balaton elnevezéssel.

Hasonló fellépőgárda munkálkodik majd azon, hogy hidat építsen az emberek között a kultúrevangelizáció által, amely lényegében „mentés másként” a kultúra eszközével.

A részletes program, valamint további információ a fellépőkről és az eseményről a rendezvény hivatalos oldalán érhető el – hangzott el a Dicsőítő Sziget sajtótéjékoztatóján.

 

 

 

 

Szigetmonostor egy napra a dicsőítő muzsika fővárosa lesz

Itt vannak a Dicsőítő Sziget 2022 fellépői – nem is akármilyen névsor

 

Fotó: Tóth Róbert Ádám / Dicsoitosziget.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre