Szigetmonostor egy napra a dicsőítő muzsika fővárosa lesz

Szigetmonostor. Fotó: Gável András

2022. június 19-én a festői szépségű és békéjéről híres Szigetmonostor lesz a helyszíne a Dicsőítő Sziget elnevezésű fesztiválnak. A nyár kezdetének legjelentősebb keresztény zenei rendezvénye valódi kulturális és lelki pezsgést ígér. Az esemény fővédnöke: Herczegh Anita, Erdő Péter bíboros és Palánki Ferenc püspök. Makk Adrienn rendezvényszervező szerint azok is sajátjuknak érzik majd a programokat, akik adott esetben nem tartoznak vallási felekezethez, de szeretik a jó zenét és a művészetet.

– Június 19-én a Dicsőítő Sziget rendezvényének Szigetmonostor ad otthont, ahol számos más, értékes programon is részt vehetnek az érdeklődők az év során. Minek köszönhető ez a kulturális pezsgés?

– Azért az utóbbi időben a járvány miatt nálunk is érezhető volt a szünet a programok terén, amelyekből normális esetben bővelkedik Szigetmonostor. Most, hogy már a lehetőség adott, szeretnénk megtartani a korábban bizonyítottan sikeres rendezvényeinket: a Piros Lábas Fesztivált, a Szent István-napi alkalmunkat vagy akár a Kék Evező névre hallgató sport- és zenei rendezvényünket, amely a vízisport szerelmeseinek közkedvelt eseményévé vált. Emellett a Faluház nyári koncerteket szervez, akár a Hangfoglaló Programmal együttműködésben. Sokakat vonzanak a családi programjaink, a gyereknap, a kézműves és az egyéb interaktív foglalkozások. Most ebbe a gazdag kínálatba illeszkedik bele az országos érdeklődésre számot tartó keresztény zenei fesztivál, a Dicsőítő Sziget, amely két színpadon, mintegy 20 neves, kizárólag magyar előadó koncertjét, illetve előadását kínálja fel az érdeklődőknek a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásának köszönhetően.

A Szentendrei-sziget és Szigetmonostor Dunakeszi felé eső gyönyörű, kavicsos-homokos partja. Fotó: Gável András

– Szigetmonostor imázsfilmje említést tesz a Szentendrei-szigeten élő és alkotó művészekről. Kik járulnak hozzá helyi szinten a gazdag „kulturális Kánaánhoz”?

– A művészek szempontjából nagyon el vagyunk kényeztetve. Nagy kincsünk, hogy a kézműves alkotóktól kezdve a zenészeken át a filmrendezőkig találhatunk személyeket, akik hozzájárulnak a sziget kulturális pezsgéséhez. Nehéz és egyben kockázatos is felsorolni mindenkit, mert félő, hogy valakit kifelejt az ember. De megemlíthetem Molnár Levente operaénekest vagy Bánki Gergely színművészt, de akár Várbíró Kinga keramikusművészt és másokat. Ők mind életvitelszerűen itt élnek, reggelente ugyanazt a friss dunai levegőt szippantják be a tüdejükbe. A Faluház „Monostory” nevű programja keretében igyekszünk mindegyiküket megjeleníteni az itt lakók számára is.

Jó azt látni, hogy az elérhetetlennek tűnő sztárok és művészek, a szomszédaik számára emberi közelségbe kerülhetnek, megosztva velük minden, akár személyes értéküket. 
– Ugyanez a szándék jelenik meg a Dicsőítő Sziget meghívott előadói esetében? 

Mező Misi, Ferenczy Gyuri, a Gável testvérpár vagy a Dal 2022 megismert előadói közül többen eljönnek hozzánk, és elhozzák a művészetüket. Szalóki Ági gyerekeknek szóló koncertje ígéretes lehet minden család számára, csakúgy, mint Bolyki Balázs négy fiával, a Before formációval előadott őrületes koncertje. A fél évszázados előadók – Gryllus Dániel és a Kaláka, illetve az éppen hetvenöt esztendős Sillye Jenő és Barátai – jelenléte pedig a nap legmegtisztelőbb ajándéka. A keresztény könnyűzene ismert dalnokait – Csiszér Lászlót, Prazsák Lászlót, az Eucharist csapatát, Szabó Balázst – is hallhatjuk majd magyar nyelvű énekeikkel. Csókay András professzor, vagy a Dramatizált Biblia társulatának előadása igazi szellemi kinccsel ajándékozza meg majd az idelátogatókat.

A Dicsőítő Sziget társszervezőiként az volt a szándékunk, hogy valódi értékeket mutassunk fel – mind zenében, mind pedig üzenetben.

Szigetmonostor gödi révjénél ez a Krisztus-kereszt fogadja a Dicsőítő Szigetre érkező vendégeket a Duna-parton. Fotó: Gável András

– A június 19-i zenei fesztivál nem rejti el, mi több, nyíltan vállalja a kereszténység értékeit. Hogyan képes mindez hozzájárulni a sziget közösségei, konkrétan Szigetmonostor mindennapi életéhez?

– Szigetmonostor református és katolikus gyülekezetei nagyon aktív életet sugároznak, duzzad bennük a vitalitás, ami jó hatással van a közösség életére kulturális vonatkozásban is. A Dicsőítő Sziget kitűnő lehetőséget kínál fel a templomba járó és a nem vallásos embereknek egyaránt.

Mindenki kaphat egy pozitív benyomást arról, hogy a szeretetközpontú kereszténység milyen – mindezt teológiai agytágítások nélkül, a testvéri tapasztalat szintjén. Én magam is – aki nem egy vallásos családban nevelkedtem – úgy várom ezt a rendezvényt, hogy mindezt lehetőségem lesz átélni.

Ebben hatalmas tényező lesz a minőségi zene és az előadók, akiket a színpadokon hallhatunk. Biztos vagyok abban, hogy a nyár kezdetének legnagyobb keresztény és kulturális zenei rendezvénye feltöltődés lehet mindenkinek.

Makk Adrienn, a Szigetmonostori Faluház rendezvényszervezője, a Dicsőítő Sziget társszervezője.

Makk Adrienn, a Szigetmonostori Faluház rendezvényszervezője, a Dicsőítő Sziget társszervezője. Fotó: Gável András

– Ön melyik előadót vagy programot várja leginkább?

– Szalóki Ági koncertjéig már „vágom a centit”. Közel áll hozzám a népzenei megszólalás, ezért a Kaláka előadását szintén nagyon várom. De nagyon nagy nyitottság van bennem a könnyűzene irányába ugyanúgy, ezért a Dal műsorának fellépőire – Bari Lacira, Jotára vagy Fóris Ritára – is kíváncsi vagyok. A Bolyki Brothers egy generációval későbbi fergetegét, a Before-t sem hagynám ki. Őszintén szólva nem tudok megnevezni egyetlen, nagy kedvencet. Nem is ebben áll a Dicsőítő Sziget varázsa.

A június 19-i este után nem egy nagy kedvencem lesz – hanem sok.

 

 

A Dicsőítő Szigeten találkozunk egymással és Krisztussal – Molnár Zsolt polgármester a Vasárnapnak

Itt vannak a Dicsőítő Sziget 2022 fellépői – nem is akármilyen névsor

 

Fotó: Gável András

Iratkozzon fel hírlevelünkre