A Dicsőítő Szigeten találkozunk egymással és Krisztussal – Molnár Zsolt polgármester a Vasárnapnak

Szigetmonostor ad otthont a nyár elején legnagyobbnak ígérkező hazai keresztény könnyűzenei fesztiválnak.

Molnár Zsolt Szigetmonostor polgármestere a Dicsőítő Szigetről

2022. június 19-én rendezik meg Szigetmonostoron a Dicsőítő Sziget elnevezésű keresztény könnyűzenei fesztivált. Az úrnapi és egyben apák napi esemény fővédnökei: Herczegh Anita, a Regőczi Alapítvány elnöke, Erdő Péter bíboros és Palánki Ferenc püspök, az MKPK ifjúsági bizottágának elnöke. A rendezvény két színpadán a legjobb koncertekkel és előadásokkal találkozhatunk a minőségi világi muzsika és a keresztény könnyűzenei stílus jeles képviselőivel. A Sacro Song Projekt nyár eleji lelki és művészeti programját a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatja. Molnár Zsolt polgármester szerint a szigetlakók összefogása, értékmegőrzése és nyitott vendégszeretete egyszerre lesz megtapasztalható a zenei fesztivál közönsége számára.

– Szigetmonostor ad otthont a Dicsőítő Szigetnek, a nyá releji legnagyobb keresztény zenei fesztiválnak. Miért határoztak úgy, hogy partnerei lesznek ennek a rendezvénynek?

– Szigetmonostor egy nagyon jó és békességet sugárzó hely. Aki csak ellátogat hozzánk, ezt tapasztalja meg. Ez nem a „hely szellemének” köszönhető, hanem az itt élők miatt. Mi egy jó közösség vagyunk, és abban bízom, ez így marad, és akár még jobb is lehet. A közösség melletti másik ok, hogy én magam is fontosnak érzem: a Bibliából kiolvasható igazi értékek láthatóak legyenek. Ennek lesz egyik különleges alkalma a

Dicsőítő Sziget: találkozunk egymással és Krisztussal.

Baráti és lelki kapcsolatok is tudnak ezáltal épülni. Gável Gellért – aki Szabó Balázs keresztény könnyűzenei énekeshez hasonlóan szintén itt él a Szentendrei-szigeten – nagy motorja volt, hogy ennek a zenei fesztiválnak mi biztosítsuk a helyszínét.

Itt vannak a Dicsőítő Sziget 2022 fellépői – nem is akármilyen névsor

– Ez a baráti nyitottság áll a felekezetközi szervezés hátterében is? A református templomban 24 órás dicsőítés valósul meg, a katolikus templom plébániakertjében pedig a fesztivál egyik színpadját fogják felállítani – mindezt Úrnapján, amikor a katolikusok az Oltáriszentséget ünneplik körmenettel.

– A felekezetekben az a közös tapasztalat, hogy az emberek egyre távolabbra kerülnek Jézustól. Emiatt minden felekezet célja ennek a folyamatnak a megállítása. A település részéről ez a fajta összefogás pedig mindenképpen támogatandó. Az ilyen fajta baráti, testvéri közeledés szorosabbra fonják a közösségünkön belüli kapcsolatokat. Az ilyen közösségek erősítik a település egészét. Polgármesterként úgy gondolom, hogy ha erős a közösség, akkor erős a település. Szigetmonostor eléggé kiszolgáltatott az árvizeknek. 2013-ban az eddigi legmagasabb dunai vízállásnál a falu közösségének a nyolcvan százaléka ott állt a gáton és közös erővel dolgozott az otthonaink védelméért. Ennek olyan hatása volt, hogy a következő években is mindenki mosolyogva köszönt egymásnak, mert érezték, hogy együtt tudunk erősek lenni.

Az igazi nagy kihívásokat csak közösségben, barátságban tudjuk leküzdeni.

Keresztény hívőként – magam is annak vallom magam – megtapasztaljuk, hogy egymagunk ehhez kevesek vagyunk: kell, hogy kapjunk erőt a Teremtőtől is.

– A Dicsőítő Szigeten a vendégek találkozhatnak a helyiek portékáival, megkóstolhatják a főzőversenyre készített ételeiket, amellyel szintén a Regőczi Alapítvány munkájához tudnak hozzájárulni. A helybéliek összefogásában ezen a ponton is tetten érhető, hogy együtt igazán erősek?

– Igen. A helyi érték és termékek előnyben részesítése kiemelt célunk. Egyre többen találnak rá a szigeten lakók által előállított kincsek gazdagságára. A termelők köre szélesedni látszik, párhuzamosan a vásárlói kör kitágulásával. A Dicsőítő Sziget eseményén ezekkel a minőségi termékekkel találkozhatunk.

Lelki közösség, baráti kapcsolatok, helyi termékek egyszerre lesznek jelen a legnagyobb hazai, nyár eleji, keresztény zenei fesztiválon június 19-én.

Szigetmonostor, Fő utca a jellegzetes kialakítású katolikus templommal (Fotó: Dicsoitosziget.hu)

– Budapesttől északra található Szigetmonostor, szinte látszik a Megyeri M0-s összekötő híd. A közelség, illetve az elszigeteltség előnye vagy hátránya a helyi közösségnek?

– A védettség egyben korlát is. A közlekedés többet kér az itt lakóktól, valóban. Ám ez a kisebb akadály védelmet is biztosít. A nyugalom és a béke, ami miatt a sziget vonzó, összefügg azzal, hogy zártak is vagyunk. Az elszigeteltség problémája és az értékmegőrzés együttesen van jelen az életünkben.

Viszont nem vagyunk messze a fővárostól. Tömegközlekedéssel vagy személyautóval egyaránt könnyen elérhető távolságban található a községünk.

Akik a Dicsőítő Szigeten szívesen igényelnének szálláshelyet, már érdemes most utánajárniuk és lefoglalni azokat, mert hamar betelnek. Körülbelül néhány száz fő számára tud a közösség szálláshelyet biztosítani. Aki a 24 órás dicsőítésen is részt tud venni, annak mindenképpen ajánlom a szálláshelyfoglalást. Aki azonban a fesztivál programja után azonnal hazafelé indulna, mind tömegközlekedéssel (Szentendrei rév, illetve HÉV), mind pedig autóval megteheti, hiszen a kompjáratok a rendezvény végéig, meghosszabbított menetrenddel járnak.

Szigetmonostor mindenkit szeretettel hív és vár június 19-én a Dicsőítő Szigeten!

 

 

Múlnak az évek – a NEK emlékezetes felvételét jó újra látni

Ahol Isten dicsősége, ott a mennyország – Palánki Ferenc püspök a Vasárnapnak

Címlapkép: Dicsoitosziget.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre