Orbán Viktor fogadta a szír pátriárkát

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban fogadta II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárkát – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

II. Efrém Ignác egyike volt azon keleti keresztény egyházi méltóságoknak, akik levélben kérték Orbán Viktort, akadályozza meg az Európai Bizottság tervét. Miszerint Kirillt, Oroszország pátriárkáját EU-szankciós listára helyezné. A szír pátriárka a csütörtöki egyeztetésen úgy vélekedett: egy keresztény egyházi vezető szankciós listára helyezése olyan precedenst teremtene, ami összezavarná keresztény hívek millióit.

Orbán Viktor megismételte: Magyarország nem fogja támogatni, hogy egyházi méltóságokat tegyenek fel szankciós listára, hiszen ez érintené a magyarországi közösségek vallásszabadságának kérdését is, ami „szent és sérthetetlen”. II. Efrém Ignác köszönetet mondott a miniszterelnöknek és a magyar népnek a szükséget szenvedő keresztény közösségek folyamatos támogatásáért – ismertette a sajtófőnök.

(MTI)

Címlapképen: Orbán Viktor miniszterelnök fogadja II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárkát a Karmelita kolostorban 2022. május 12-én. Balról Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke. Benko Vivien Cher/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Iratkozzon fel hírlevelünkre