Gável András: Jézus szagunk van

Gável András keresztény énekes szerint az egyházi popzene értéket véd.

A Vasárnap keresztény könnyűzenei rovatának vezetőjét a Mandinernek adott interjújában rázós egyházzenei kérdések elé állították. Libsi dolog a keresztény zene, amely kitárja az egyház kapuit a genderideológia, a progresszív (liberális vagy nacionalista) kereszténység és a családrombolás előtt? Ki méltó arra, hogy Istennek szolgáljon a zenéjével? Lehetünk attól még jó magyarok, hanem élünk Istennel? Gável András keresztény énekes előadó szerint szerint „a kereszténység sok jobboldali ember esetében szimpla máz”.

„Egy zenei műfaj önmagában véve nem nevezhető se »libsi«-nek, se sátáninak – semmi ilyesminek. A popzene ma már olyan köznyelv, amit mindenki ért, egyébként még az az egyházzenész is, aki a szentmise végeztével, hazafelé menet Deep Purple-t hallgat az autójában…” – válaszolt Gável András arra a kérdésre, hogy libsi dolog a keresztény könnyűzene?

A keresztény könnyűzene világából ismert előadó szerint már létezik egy univerzális zenei köznyelv a szent szövegek szolgálatára. De hogy miért kell szinte napi küzdelmet folytatni az előbbi kijelentés igazáért? Az énekes szerint éppen azért, mert

a könnyűzenei stílus képviselőinek is „Jézus szaguk van”.

Az Eucharist együttes dalszerzője úgy gondolja, hogy nem szabad túl sok energiát fordítani az egyházzenei csatározásokra. „Akár közös erővel is védhetnénk a közösségeinket, a családjainkat a ránk leselkedő súlyos veszélyektől.

A keresztény könnyűzene fél évszázada védelmezi a szentet mindenféle ártó ideológiákkal szemben

Megnyugtatok mindenkit: most sem mi fogjuk kitárni az egyház kapuit a genderideológia, a progresszív (liberális vagy nacionalista) kereszténység és a családrombolás előtt…” – fejtette ki az énekes, aki szerint a gregorián zene lelkülete szükséges minden egyházi zenei szolgálathoz.

A hazaszeretet kérdésében a gitáros énekes dalszerzőeképpen vélekedik: „Torz minden olyan helyzet, amelyben a hazaszeretet a hit fölé kerekedik. Nem ez a sorrend. Ez így teljesen helytelen. A kereszténység nem lehet máz – Isten felett nem lehet semmi, Ő mindenek teremtője, természetesen a nemzeteké is. Hogy szeretnék jó magyar lenni, az számomra abból következik, hogy engem Isten ide, Magyarországra teremtett, és nyilván azt akarja, hogy jó magyar legyek.

Egyébként meggyőződésem, hogy az éneklés eleve önmagában rejti az Isteni távlatot. Amiből persze annál több érződik, minél inkább istenről szól a dal a felszínen is – de minden énekhang mélyén ott van Isten. Valahol minden zene transzcendens” – fejtette ki Gável András a Mandinernek adott interjújában.

A teljes interjú itt olvasható.

 

 

Életünk minden pillanatában dicsőíthetünk! – Gável András a Vasárnapnak

A kiemelt kép forrása: Vasárnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre