Takács Antal: Ez a zene valamilyen szinten megtérített

Takács Antal Hol vagy, Isten? című száma sok fiatal kedvencévé vált a rendszerváltást követően.

Az 1997-ben megalakult Testvérek együttes tagja és dalszerzője a metálosabb hangzást jelenítette meg a 2004-ben feloszlott csapat repertoárjában. A Hol vagy, Isten? című szám sokak kedvencévé vált. Nem véletlenül. A rendszerváltozás után a fiatalok a kommunizmus istentagadása helyett a fogyasztói társadalom profitorientált ateizmusával találták szembe magukat. Az őket körbevevő világ kegyetlen, már-már sátáni szorításában csak azok számára maradt igazi reménység, akik bízni tudtak Istenben.

A dal

A dal címe és refrénje a keresztre szegezett Jézus fájdalmas szavait idézi: Hol vagy, Isten? A 22. zsoltár „én Istenem, miért hagytál el engem” felkiáltásával szólítja meg Takács Antal is azt, aki az emberi életnek egyedül értelmet adhat. A szólógitárok sikítanak, az ének az emberi lélek legmélyéről tör elő. 

Ahogyan az ártatlanul értünk szeretetből szenvedő Jézus a dávidi zsoltárhoz hű módon az ő Atyjába veti a bizodalmát és minden reménységét, úgy a dalban is megjelenik ugyanez a biztos hit – minden megtapasztalt szorítás ellenére: „ott vár a mennyország, ott az Isten”.

Az ítélet a mi fejünk felett is elhangzik. A keresztények mind gyakrabban tapasztalják meg, hogy Jézus nevéért üldözésben van részük. És noha mindent „elborít a szenny”, mindannyiunkban kell, hogy ott égjen a parázs, az Isten jelenléte. Az utolsó szó nem a pénz és az evilági hatalomé, mert „valahol ott a cél, valahol vár rád az Isten”.

Sillye Jenő hatása

„A Hol vagy, Isten? című dalt is erről a szörnyű világról írtam, amit megismertem nyomozóként” – nyilatkozta a szerző Bodnár Dániel Lélektől lélekig című Sillye Jenő dalszerzővel készített interjúkötetében. A Testvérek együttes szólógitárosa hozzátette: „valószínüleg hamar felőrlődtem volna idegileg. Akkoriban már ismertem Jenőt, és az ő zenéje, személyisége segített abban, hogy elviseljem a valóságot, hogy változtassak az életemen.”

Takács Antal Sillye Jenő meghívására játszik az ő zenekarában. A kezdetekről így mesél a zenész: „rendszeresen játszom (Jenő) zenekarában, hol szólógitározom, hol pedig zongorázom. Ha nem találkoztam volna Jenővel, közöm nem lenne ehhez a zenéhez, de Istenhez sem sok. Ez a zene valamilyen szinten megtérített, szelíden figyelmeztetett, hogy soha nem lehetek elégedett önmagam lelki fejlődésével.”

Hol vagy, Isten?

Valahol ott a cél, valahol vár rád az Isten,
Hív túl minden földi kincsen.
Valahol nem remeg a kéz,
valahol fiatal s öreg sincsen.
Ott vár a mennyország, ott az Isten.

Beton a szív, és beton a vér,
pénz és hatalom nicsen.
Beton a csók, és beton az érzés.
Hol vagy, hol vagy, Isten?

Benned is ég a parázs, benned is ég az Isten.
Forró lávaként parázslik a szívben.
Nézd, elborít a szenny.
Azt mondják, segítsen neked az Isten,
csak ne ők! –
Így Isten legyen neked a minden.

(zene és szöveg: Takács Antal)

 

Meg kell tanulnunk dicsőíteni Istent a szenvedésben is

Borka Zsolt: Az örökkévalóságnak írom a dalaimat

Jézus az én orvosom és békességem – Sillye Jenő a Vasárnapnak

A kiemelt kép forrása: Rochlitz István

Iratkozzon fel hírlevelünkre