Sillye Jenő: Sok ajándék volt az életünkben

Fél évszázad számtalan ajándéka és az utóbbi öt év kihívásai jellemzik Sillye Jenő és felesége, Julcsi életre szóló házastársi szövetségét. Ma a gyerekeik és az unokáik szeretetén túl legfőképpen az egyháztól érkező szeretetért hálásak. A hazai keresztény könnyűzene elindítója és lánglelkű előadója az evangélium örömhírének megéneklésével erősítette a hitet és a reményt ezer meg ezer ember szívében – mindvégig a felesége hű támogatásával. Az aranylakodalmas házaspárral készített interjút szemléztük.

„Imádkozni kezdtem, hogy kiderüljön számomra, vajon Jenő valóban az a fiú-e, akit nekem szánt a Jóisten. Az Úristentől azt a választ kaptam, hogy »felelős vagyok érte«” – nyilatkozta az Új embernek Gerber Julcsi, aki Sillye Jenő felesége immár ötven éve. Hozzátette: „Ez meglepő volt. A Jóisten nem azt mondta, hogy ő lesz a férjem, hanem hogy felelős vagyok érte. Attól kezdve mindennap

imádkoztam Jenőért, hogy azzá váljon, akinek a Jóisten szánta”.

Azt szokták mondani, hogy minden nagy ember mögött ott áll a felesége. Ez a Sillye házaspár esetében is éppen így lehetett. Az egyházi gitáros énekes feleségének imái minden bizonnyal meghallgatásra találtak, hiszen Sillye Jenő tevékenysége a legnehezebb időkben erősítette a fiatalok szívében a hitet és a radikális ragaszkodást az evangélium szerinti élethez.

Föltámadt, alleluja! – a hitvalló dal négy évtizede zengi a remény üzenetét

„Az nyilvánvaló volt számomra, hogy nem tudnék egyedül élni, és a könnyű kalandok sem vonzottak. Egyre erősebben éreztem, hogy Julcsi az a lány, aki mellett le tudnám élni az életemet” – mesélt kapcsolatuk kezdeteiről ötven év távlatából a hazai keresztény könnyűzene veteránja, aki  sokaknak örömet szerzett a környezetében vidám természetével, de ahogy ő fogalmaz: „Megvolt bennem a mélységes elköteleződés, tudtam, hogy a hitem nem játék, ahhoz hűségesnek kell lennem”.

A zenei evangelizáció feladata már a kezdetektől, sőt a házasságkötésük előtti években is fontos volt mindkettőjük számára – a pártállam jelentette veszélyek ellenére. „Olyan erővel sodródtunk bele ebbe, hogy teljesen természetes volt mindkettőnk számára: az Úristen akarata, hogy Jenő ellássa ezt a szolgálatot. Voltak, akik nekünk szegezték a kérdést, hogy nem féltjük-e a gyerekeinket, jól meggondoltuk-e, hogy mit csinálunk, és hogy

mi lesz, ha Jenő ezért börtönbe kerül.”

A házaséveik legnagyobb kihívását az utóbbi öt évben kellett átélniük. A sorozatos, több hullámban érkező súlyos betegségek közepette megnövekedett az egymásra utaltságuk. Ez az összekapaszkodás azonban eleinte igen nehéz tehernek bizonyult.„Azért kapaszkodtam Julcsiba, mert hatalmas erőt éreztem benne, és azt, hogy az Úristen kegyelme, ereje, szeretete rajta keresztül árad felém, így gyógyulok napról-napra.”

„Nem tudok elég hálás lenni a zenei küldetésünkért. Mindig erős ember voltam, jártam az országot, mentem, ahová hívtak, Julcsival együtt” – mondta Jenő, aki hálás az orvosaiért, akik mindent megtettek a felépülése érdekében. Természetesen a felesége is végig mellette állt ebben a küzdelemben.

„Sok ajándék volt az életünkben, legfőképpen az a szeretet, amit az egyházunkban kaptunk. Ami pedig más irányból jött, és nem volt örömteli, azzal nem foglalkoztunk.

Az egyház csodálatos közösség, és mi ebben élünk a mai napig”

– osztotta meg örömét és egyház iránti szeretetét az ötven éve hű szövetségben élő Sillye-házaspár, akik az évfordulón nem magukat akarják ünnepelni, hanem Istennek adnak hálát az elmúlt fél évszázad minden kegyelméért.

Kapcsolódó, olvasásra ajánlott írásunk:

Jézus az én orvosom és békességem – Sillye Jenő a Vasárnapnak

Forrás: Új Ember/Bodnár Dániel

A kiemelt kép forrása: Vasárnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre