Az örmények aligha vádolhatók vallási fanatizmussal

Exkluzív interjút adott II. Karekin, az Örmény Apostoli Egyház feje az Armenpressnek, melyben a nagorno-karabakhi konfliktus körüli csúsztatásokra is rávilágít.

A Nagorno-Karabakhban uralkodó állapotokat sokan a vallások háborújaként aposztrofálják, miközben az örmény keresztények és muszlimok évszázadokon át békében éltek egymással. Hogy megértsük a folyamatot, II. Karekin pátriárka szerint messzire kell visszatekintenünk.

Kulcsmozzanat volt a történelemben, amikor az oszmán törökök a 20. század hajnalán végrehajtották az első szisztematikus népirtást az örményeken. Az örménység szétszóródott a világban, de több muszlim ország is készséggel befogadta a túlélőket.

„A Szent Apostoli Örmény Egyháznak közel tucatnyi muszlim országban vannak jelenleg egyházmegyéi, ahol honfitársaink példaértékű életükkel hozzájárulnak a fejlődéséhez, miközben az államvezetők barátságát élvezik”– nyilatkozta a pátriárka. Kiemelte, az örmény egyház a békés együttélés érdekében folyamatos párbeszédben áll mindenfajta vallásközi platformon.

„Ezekben a napokban, miközben sok civil esik áldozatául az azerbajdzsáni agressziónak, illetve a települések bombázásának, és hazánk bátor gyermekei életük kockáztatásával védelmezik a szabad és független életet, sokszor azt látjuk: az azerbajdzsáni elnök szeretné vallásos színezetűre festeni a karabakhi konfliktus képét, ami ugyan nem más, mint provokáció, azonban sajnos borzalmas következményekhez vezethet”– jelentette ki II. Karekin.

A pátriárka szerint az elnök, Ilham Aliyev október 4-ei kijelentései sem fedték a valóságot,

miszerint az azeriek már századok óta Karabakhban éltek, mára pedig lerombolták mindazon kulturális, történelmi és vallási jelképeiket, melyeket ők építettek. A muszlimok keze alkotását Örményországban és Artsakhban mindig is állami védelem övezte, míg Azerbajdzsán területén, különösen Nahicseván térségében több ezer éves keresztény sírokat és kőkereszteket pusztítottak el épp az azeriek. 

„A világ tanult ezekből az esetekből”– zárta gondolatmenetét a pátriárka, utalva arra, hogy az örmények évszázadokon keresztül képesek voltak tiszteletben tartani más kultúrákat és vallásokat – így az iszlámot is –, akár más országot területén élve, így ők kevéssé vádolhatók azzal, hogy szándékosan vallási töltetet adnának bármilyen konfliktusnak.

 

Kiemelt képünk forrása: Armenpress

Iratkozzon fel hírlevelünkre