Magyar állami támogatással épült, a román államnak nem kell

A Bihari Napló és a Maszol.ro portál beszámolója szerint a nagyváradi képviselő-testület mindeddig nem tűzte napirendre annak a határozattervezetnek az elfogadását, amellyel az állami oktatási rendszerbe lehetne integrálni a római katolikus, valamint a református egyház által működtetett egy-egy bölcsődét.

Ha a szeptember 5-i tanévkezdés előtt nem születik önkormányzati döntés a bölcsődék integrálásáról, ezeket az intézményeket továbbra is az egyházaknak és a szülőknek kell fenntartaniuk.

A Bihari Napló arról számolt be, hogy a nagyváradi helyi tanács keddi ülésén Szabó József, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) frakciójának vezetője jelezte a problémát a polgármesternek, és kérdezte: van-e esély arra, hogy még a héten rendkívüli ülést hívjanak össze a szükséges döntések meghozatalára. Florin Birta polgármester akkor azt mondta, „van rá esély”, ha sikerül tisztázniuk a fennálló kérdéseket.

A Maszol.ro azonban arról számolt be, hogy a tanévkezdés előtt már csak a pénteki munkanap maradt, amikor rendkívüli ülésen dönthetne a képviselő-testület, és csütörtök délután a helyi képviselők még nem kaptak meghívót egy ilyen tanácsülésre.

Mind a református Csillagocska bölcsőde, mind a katolikus Szent László bölcsőde magyar állami támogatással épült, jelenleg is működik, és fenntartásukról eddig az egyházak és a szülők gondoskodtak.

A református püspökség azonban hónapokkal ezelőtt kérvényezte, hogy vonják a bölcsődét a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium intézményi keretébe, a katolikus püspökség pedig azt, hogy vonják a bölcsődét a Szent László Római Katolikus Gimnázium szervezetébe. Ezáltal megoldódna a két bölcsőde állami finanszírozása.

A református egyház illetékese a Maszol.ro-nak elmondta: hónapokkal ezelőtt benyújtották a szükséges iratokat a polgármesteri hivatalhoz, ahol azt az ígéretet kapták, hogy időben a tanács elé kerül a szükséges határozattervezet. Mindez eddig nem történt meg, és ha ezen a héten nem dönt a tanács, akkor már csak a 2023-2024-es tanévtől válhat állami finanszírozásúvá a magyar állam támogatásával épített nagyváradi református és a katolikus bölcsőde.

(MTI)

A címlapképen a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében épített Csillagocska Bölcsőde látható a partiumi Nagyváradon az avatás napján, 2019. szeptember 6-án. Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Iratkozzon fel hírlevelünkre