Ferenczi György: Imádok templomba járni

Az Őbenne műsorában Ferenczi György Máté Péter-díjas zenész vall a hitéről.

Szeptember 11-én a NEK 13:25 órakor kezdődő, margitszigeti, dicsőítő nagykoncertjén a Ferenczi György szájharmónika-művész is közreműködik majd.

Az előadóművész életét és zenei munkásságát át- és átszövi a vallásos muzsikálás. Gryllus Dániellel majdnem húsz éve dolgoznak együtt, akivel közösen mutatják be a Pál apostol levelei – utazás téren és időn keresztül című műsort. „Bármilyen kicsi templomba elmegyünk a Pál-levelekkel, sosem kérdeztük, mennyi tiszteletdíjat tudnak fizetni, ugyanis nem az anyagi haszonszerzés a célunk ezzel a produkcióval. A műsor közelebb vitt minket Istenhez. Sumonyi Zoltán megfogalmazása utat talált hozzánk. A Pál-levelek hatalmas lehetőség, hogy a nem hívő emberek is be tudják fogadni az Istent dicsérő muzsikát. Ez a Rackajam műsorában évek óta kiválóan működik egyébként is” – nyilatkozta korábban Ferenczi György Máté Péter-díjas zenész, aki ezúttal a hozzá illő, lényegre törő tömörséggel vallott istenkapcsolatáról az Őbenne műsorában.

Cibakházi templom

„Nagyszüleim laktak Cibakházán. Oda jártunk velük templomba gyerekként. Nemcsak az ostya van meg az emlékeimben, hanem a hűvös is. Nyáron bejártam oda egy könyvvel és olvastam, mert ott volt a leghűvösebb. Bekéredzkedtem. Akkora »ufó« voltam, hogy bementem a templomba egy könyvvel, és megkértem a papot, hogy hadd olvassak bent, és ő simán megengedte ezt nekem. Imádok templomba járni, nagyon szeretek! Nem csak az imádkozás miatt, hanem mert a templom az egy jó hely. Oda jár egy csomó ember, aki folyamatosan jót akar. Ez benne van a falakban. Muzsikálni is szeretek templomban” – emlékezett vissza a műsorban Ferenczi György.

Folyamatosság

Hozzátette: az az érzelem, ami a templommal és a hittel kapcsolatban dominál benne, az a folyamatosság, amiért Istennek ad hálát mindig. Ez a folyamatosság ad keretet az életének. Mint mondta: „teljesen más rendszerben élek az emberekhez képest általában. Éjszaka is aktív vagyok, klasszikus értelemben vett munkahelyem sem volt soha. Most is teljesen szabadon élek a családommal és a gyerekeimmel együtt. Ettől függetlenül azonban kell egy folyamatosság és egy keret.”

Tegnap, ma és holnap

Elmondása szerint az előadó fiatal korában nem foglalkozott igazán a hit és a vallás kérdéseivel. Nem zavarta a templom, de nem érintette meg annak szellemisége tizennégy-tizenöt évesen. „Azóta megjártam a hadak útját, és benéztem a »másik oldalra« is jópárszor. Valójában mindent megadott a Jóisten, ami tárgyi álmom volt gyerekként: a saját lemezt, a kígyóbőr csizmát és a Ford Mustangot. Én már mindent megkaptam. Ezért ma már csak muzsikálni szeretnék, és visszatanítani mindazt, amit tudok. Ez a két dolog érdekel.”

Hit és hitelesség

A szájharmonika-művész a Dal 2021 szakmai zsűrijének egyik tagja lehetett. A műsorban egyértelműen fontos volt számára, hogy a színvonalasan kivitelezett keresztény üzenetű dal is esélyt kaphasson a megméretésre. A tehetségkutató során a zsűri tagja így nyilatkozott: „Egy dal akkor válik valódivá, ha az előadó személyében a dal üzenete hitelesen jelenik meg. Bármilyen szöveget írhatunk, a hiteltelen előadás hazavágja az egészet, akármilyen magasztos a téma.

Ha azonban hiteles az előadásmód – konkrétan létezik mögötte az a hit, amiről szól a dal –, igenis segít az emberekben feloldani sok feszültséget. Ebben a muzsikának óriási jelentősége van.”

Kiderült, milyen dalokat hallhatunk a NEK margitszigeti zárókoncertjén

Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, Margitsziget

Ferenczi György legutóbb meghívást kapott, hogy az Eucharist együttes egyik új, dicsőítő, keresztény dalában működjön közre, amit örömmel vállalt. A Gável Gellért, Mező Misi, Gável András szerezte Szentháromság című számban az ő muzsikálását is lehet hallani a megosztott felvételen, és élőben az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus margitszigeti családi napjának finálé koncertjén.

Szeptember 11-én már emiatt is érdemes kilátogatnunk a Margitszigetre, amelynek helyszíne a 13:25 órakor kezdődő koncerttel, néhány órára „dicsőítő szigetté” változik a rohanó mindennapjainkban.

 

 

 

 

Sillye Jenővel énekel majd Mező Misi a NEK színpadán

A dicsőítés egységet és közösséget teremt – Mező Misi a Vasárnapnak

A kiemelt képünk forrása: MTVA/YouTube/Őbenne című műsor részlete

Iratkozzon fel hírlevelünkre