Ötven éve jelent meg a templomokban a keresztény könnyűzene

Az Abszolút friss adásában Gável András és Gável Gellért, az Eucharist zenekar alapítói voltak Földi-Kovács Andrea műsorvezető vendégei. Beszélgettek a könnyűzene megjelenéséről az egyházban, valamint a  zene szerepéről az egyházi életben. Ezt nézzék!

Gável András és Gável Gellért, az Eucharist együttes alapítói jellemzően az evangélium üzenetének átadását és Isten nevének felemelését állítják célkeresztbe, bármiféle implicit állítást nélkülözve. Az angolszász contemporary christian music megfelelőjeként emlegethető műfaj magyarországi katolikus képviselője a testvérpár, ők azok, akik közel hozzák a magyar szívekhez a dicsőítés lelkületét.

Gável András, a Vasárnap.hu munkatársa elmondta, hogy a hatvanas évek vége felé elinduló keresztény könnyűzene az egyházba nem a könnyelműséget vagy a szabadságot hozta be, hanem  éppen a karizmatikus lelkiségnek, a bázisközösségnek a létét erősítette meg. Ez azt jelentette, hogy:

„Az egyház él!”

A Gável testvérek kiemelték Szilas Imrét, aki szerintük egy olyan mérföldkő volt a magyarországi keresztény könnyűzene  életében, mint Johann Sebastian Bach a zenetörténetre nézve. Szilas Imre beatmiséjével kezdődött el a tulajdonképpeni keresztény könnyűzene Magyarországon, míg Bach halálával a klasszika.

Gável Gellért és Gável András az Abszolútban (Fotó: Szennyes Krisztián/Vasárnap.hu)

Mise gitáron

Gável Gellért Szendrey-díjas gitárművész 2014-ben elkészült misekompozícióját a Mátyás-templomban mutatta be az együttes a Cantate Vegyeskarral együtt. A nagy sikert arató Mise gitáron kompozíciónak pozitív fogadtatása volt. Mindenki, a bíboros atyától kezdve az egyházzenészeken keresztül mindenki egyféleképpen nyilatkozott a szentmiséről, hogy végre valami liturgikus darab jelenhetett meg könnyűzenei eszközökkel a templomban.

A testvérpár felhívta a figyelmet a liturgikus egyházi könnyűzene és a missziós evangelizációra alkalmas könnyűzene közti különbségre. A liturgikus zene ugyanis teljes mértékig a szent szolgálatában áll, míg a missziós zene harsány, figyelemfelkeltő hatással kell bírjon.

Az előadók egyedülálló keresztény könnyűzenei oktatási projektet működtetnek. A Sacro Song keresztény könnyűzenei oktatási program a Bethlen Gábor Alapkezelő és a Miniszterelnökség támogatásával valósulhatott meg, szakmai együttműködésben a Kovács K. Zoltán Alapítvány keresztény könnyűzene fejlődését támogató projektjével. 

 

Földi-Kovács Andrea műsorának korábbi adásait itt találja. Az Abszolútról írt cikkeinket ide kattintva olvashatja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre