Erdő Péter: Tanúságot tesznek a különböző zenei stílusok egységéről

Erdő Péter bíboros áldását küldte a különböző egyházzenei stílusok együttműködésére.

2014-ben a Mátyás-templomban mutatták be Gável Gellért gitárművész és ifj. Sapszon Ferenc karnagy közös komponálású művét. A Mise Gitáron névre keresztelt miseciklus azóta sok magyarországi templom közösségében elterjedt és otthonossá vált. A hagyományos egyházzenei kórusok a popzene stílusában előadó „gitáros kórusokkal” szolgálnak együtt a liturgia során. A fúziós jellegű darab miatt az alkotók szerepvállalását többen negatív kritikával illették. Nem így a témában megszólaló püspökök.

Palánki Ferenc, a Püspöki Kar ifjúságért felelős püspöke

Palánki Ferenc püspök az ünnepélyes bemutató alkalmából üdvözölte a különböző egyházzenei stílusok összefogásában megszülető liturgikus művet. Az ifjúság püspökkari referense a szentmise bemutatására is igent mondott a Mátyás-templomban, azon a helyen, ahol közel fél évszázaddal korábban az első beatmise felcsendülhetett Szilas Imre zeneszerző munkásságának köszönhetően.

„Krisztus Király győz és uralkodik. Másként győz, és másként uralkodik, mint a világ hatalmasságai. A szívekben győz, és a szeretet hatalmával uralkodik. Sokféle eszközt használ, hogy a szíveket megérintse. Leginkább olyan emberek lehetnek eszközei, akik tudatosan vállalják, hogy szolgálnak neki. Olyanok, akik felismerik talentumaikat, és nem félnek használni, hogy megsokszorozzák, és testvéreik szolgálatába állítsák. Ezáltal értéket teremtenek, illetve az örök értékeket formába, jelen esetben zenébe, dalba öntik” – fogalmazott Palánki Ferenc.

A főpásztor kiemelte, hogy a „Mise Gitáron” ilyen érték: nem önmagában a gitáros énekekért, nem a műfaj népszerűsítéséért született, hanem Isten dicsőségére. S ahol az Isten dicsősége, ott van a mennyország – ismételte elhíresült kijelentését a püspök. 

Ahol Isten dicsősége, ott a mennyország – Palánki Ferenc püspök a Vasárnapnak

Erdő Péter bíboros köszöntője

Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, érsek a „Mise Gitáron” ünnepélyes bemutatójára, levélben küldött köszöntőt, amelyben örömének adott hangot, hogy hosszú évek munkájának eredményeként 2014. november 23-án, Krisztus Király vasárnapján a Mátyás templomban bemutatásra kerül a misekompozíció.

A bíboros az alkalomra küldött üzenetében áldásáról biztosította a különféle stílusok jelenlévő képviselőit. Kiemelte a résztvevő művészek és együttesek közös együttműködését, amellyel „tanúságot tesznek a különböző műfajok egységéről és elkötelezettségükről a szent liturgia szolgálatában”.

Varga László karnagy: Gitáron is lehet szakrális zenét játszani, és orgonán is profánt

Ferenc pápának is fontos a dicsőítés

„A dicsérő ima nem a karizmatikus mozgalom tagjainak van fenntartva, hanem minden keresztény számára nyitott” – hangsúlyozta Ferenc pápa 2014. január 28-án a Szent Márta Házban elmondott homíliájában. A Szentatya szerint a szentmisében mindennap dicsérő imát mondunk, amikor a Sanctus-t mondjuk. Ez igazi dicsérő ima, amelyben magasztaljuk Istent nagyságáért, és amikor szép dolgokat mondunk róla.

Vannak azonban olyanok akik azt állítják, hogy nem képesek ilyen imádságra – tette hozzá Péter utóda. Erre ellenvetésként a pápa így válaszolt: „hogy lehet az, hogy amikor a kedvenc csapatod gólt lő, akkor nagy örömujjongásban törsz ki, ám nem vagy képes arra, hogy az Úr dicsőségét énekeld? Isten magasztalása nem kerül semmibe. Nem kérünk, nem köszönünk meg semmit, hanem dicsőítünk.”

Forrás: Mise Gitáron kottagyűjtemény az ünnepélyes bemutatóra megjelentetett exkluzív kiadványának utószava. Magánkiadás, Vác, 2014.

 

 

A popkultúra a banalitás kultusza – XVI. Benedek gondolatai az egyházi énekről

Szent II. János Pál pápa nagyra értékelte a rockzenét

Varga László püspök: Baj, ha az egyházi zene képviselőiből hiányzik a szeretet

Iratkozzon fel hírlevelünkre