Amazon kismamák az oltás ellen

Oltásellenesség

Babára várva a feleségemmel, kismamás Facebook-csoportok egész sokaságához csatlakoztunk. A félig megsárgult, „alig használt” szoptatós párnáktól kezdve a kedvenc bábák telefonszámáig mindent (is) meg lehet ezekben a csoportokban találni, a napokban meghirdetett kismamaoltás-kampány azonban olyan szinten hozta ki a békésen hasisimiző nőkből a szunnyadó valkűrt, hogy még a képernyő előtt ártatlanul üldögélve is inkább behúztam a nyakam…

Nagyon gyorsan nem is kettő, de rögtön három csapatra oszlott a magyar kismamaközösség.

Az egyiknek az a legfőbb problémája, hogy kísérleti nyulaknak használja őket a’Orbán, mert hát életveszélyes dologra akarja őket rávenni.

Nyilvánvalóan azért, mert a miniszterelnök gyűlöli a várandósokat, azt se bánná, ha mind meghalnának,

pedig ők már ketten vannak – de így legalább dupla gyilkosság.

Egyértelmű, hogy egy politikus arra játszik, hogy puszta gonoszságából fakadóan lenullázza a szavazóbázisát. Mit ide tíz év családtámogatás? Az is kamu volt.

A másiknak az a baja, hogy de miért csak most oltják őket?! Nem szégyelli magát a’Orbán, hogy ásná el magát a földbe tövig?! Megint ott tartunk, hogy a miniszterelnök a háta mögött álló operatív törzzsel kifejezetten arra játszik (amúgy is mekkora játékos már, a focit is szereti), hogy a kismamákat a bennük fejlődő magzattal együtt direkt veszélyeztesse. Hát nem? De.

A harmadik csoport nem különösebben izgalmas. Ők szombaton tízezrével mentek el beoltatni magukat – rengetegen újságolták: őket maga Merkely Béla oltotta be. A Semmelweis Egyetem rektora valóban Semmelweis örökségét ápolja…

De miért tartották vissza az oltást a kismamáktól?

Kevesen emlékeznek ma már a Contergan-ügyre. Az 50-es évek végén Németországban piacra dobtak egy kifejezetten kismamáknak ajánlott altató-nyugtató gyógyszert, a Contergant. Elég hamar kiderült, hogy a készítményben található thalidomid egy olyan magzatokra veszélyes hatóanyag volt, amelynek köszönhetően több tízezer (!) csecsemő született kéz és/vagy láb nélkül, illetve egyéb súlyos idegrendszeri rendellenességgel a világra.

Azóta a gyógyszergyárak a tesztelési fázisban messziről elkerülik a kismamákat,

hiszen melyik anyuka kockáztatná a magzata épségét, és melyik gyógyszergyár a puszta fennállását azzal, hogy a legkiszolgáltatottabbakon kísérletezik? (Ez a kérdés az abortív hatású készítmények esetén valahogy sosem merül fel.) Cserébe minden mellékelt betegtájékoztatóra odabiggyesztik ezt a fél sort: A gyógyszer szedése szoptatós és várandós kismamáknak nem ajánlott.

Iszonyatos a pánik így is a koronavírus elleni vakcina körül. Magyarországon 20 százalék fölött van azok száma, akik biztosan nem akarják magukat beoltani, de a bizonytalanok száma is 20 százalék fölötti. Képzeljük el, mekkora lázadás tört volna ki, ha a „gyártó által nem javallott” oltást elkezdtek volna kismamáknak is azonnal beadni. Annak ellenére, hogy az egyes koronavírus elleni vakcinák hatásmechanizmusai jól ismertek, és hasonlóan működő oltásokat már évtizedek óta adnak be kismamáknak is.

Némileg lehetne önkritikusabb a társadalmunk, miközben végtelenül csodálkozunk azon, hogy a szakértők vártak ezzel a lépéssel legalább addig, amíg nem tudtak picit több adatot felmutatni az egész oltásmizériáról. Hisz ez az egyetlen, amit lobogtatni tudnak, miközben keresztre feszítjük őket.

Varga Gergő Zoltán

Szerzőnk további cikkei ide kattintva olvashatók.

Megerősítették: a várandósok és a szoptató édesanyák is kaphatnak koronavírus elleni oltást

A viking nők már ezer éve jobban csinálták, mint te ma

 

Kiemelt képünk forrása: The Ken

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre