Megerősítették: a várandósok és a szoptató édesanyák is kaphatnak koronavírus elleni oltást

terhesség

Szakmai ajánlás készült arról, hogy a várandós kismamákat is be lehet oltani a koronavírus ellen – közölte pénteken a koronavirus.gov.hu. A nemzetközi tapasztalatok és tudományos ajánlások alapján született meg idehaza a döntés, mely szerint, ha a kismama szeretné és állapota igényli lehetséges a beoltása.

A Szülészeti-Nőgyógyászati Szakmai Kollégium, a Szülészeti-Nőgyógyászati Klinikák vezetői, valamint a négy orvosképző egyetem Klinikai Járványelemző Munkacsoportjának véleménye alapján március 26-án a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) engedélyezte a várandósok koronavírus elleni oltását. Az elkészült eljárásrendet az oltópontként működő háziorvosok és kórházak is megkapják.

Az oltással kapcsolatos részletek

Magyarországon a jelenleg elérhető vakcinák közül csak a Pfizer és a Moderna oltóanyagokat lehet használni a kismamák oltására – áll az ajánlásban. Az előírás szerint az első oltást a terhesség 12. hete után – a 2. vagy 3. trimeszter alatt –, a második oltást a szülés után javasolt beadni. Utóbbi halasztására azért van szükség, mert a második vakcina beadása után erősebben jelenhetnek meg az oltási reakciók. A szoptató édesanyák az előírások szerint bármikor a szoptatás alatt felvehetik az első oltást, majd 5 héttel később az ismétlő vakcinát. A kismamának az oltás előtt konzultálnia kell a nőgyógyászával és a háziorvossal, akiknek részletes tájékoztatást kell nyújtaniuk az esetlegesen felmerülő kérdésekkel kapcsolatban.

Az eljárásrend részletes leírást tartalmaz a rizikófaktorokról, a védőoltás előnyeiről és esetleges kockázatairól. Minden eset egyéni mérlegelést és elbírását igényel. Amennyiben például a megfertőződés kockázata nagy, mert a kismama egészségügyi dolgozó, vagy a várandósnak súlyos alapbetegségei vannak, úgy az oltás beadása javasolt. A kismamának minden esetben írásos belegyező nyilatkozattal kell megerősítenie, hogy kéri az oltást.

A várandósok védőoltására vonatkozó klinikai vizsgálatok még nem zárultak le, ugyanakkor az eddig rendelkezésre álló adatok nem vetnek fel aggályokat az oltást illetően. Ellenben egyre több a súlyos, sőt szövődményes eset az állapotos édesanyák körében, így a növekvő kockázat indokolja az oltások megkezdését.

vakcina

A kép forrása: Pixabay

Koronavírusos kismamákkal kapcsolatos eddigi tapasztalatok

Pár napja dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora az M1 televíziócsatornán elmondta, hogy milyen tapasztalataik vannak eddig a koronavírusos kismamák kezelésével kapcsolatban. A rektor beszámolt róla, hogy a Semmelweis Egyetemre sok kismama érkezett már eddig koronavírusos megbetegedéssel. Az első hullámban 38 állapotos anyukát ápoltak, közülük 3 került lélegeztetőgépre, a harmadik hullámban eddig 33 várandós került be a kórházba és 6 szorult közülük intenzív kezelésre.

Az eddigi tapasztalatok alapján Merkely Béla megállapította: a koronavírus nem jut át a placentán, de az ellenanyag bejut a keringésbe és védi a születendő gyermeket. Ami a károsodást okozhatja a magzatban, az a kismama elégtelen oxigénellátottsága. “Kiterjedt tüdőgyulladás esetén a kismamánál a saját szervei oxigénellátása is nehézséget okoz, így a magzat is oxigénhiányos állapotba kerülhet – ezért javasolják a lehető legjobb megoldásként a császármetszést.”  

A kismamák kezelési lehetőségeiről a rektor megjegyezte, hogy néhány kivételtől eltekintve a szokásos gyógyszerek adhatók a várandósok számára, de például a favipiravir nem alkalmazható náluk. Hozzátette, hogy nem igaz a hír, hogy a terheseknél súlyosabb a koronavírus lefolyása, de tény, hogy az új mutáns vírusok veszélyesebbek a rájuk nézve, mint az eredeti vuhani kórokozó. Arról is beszélt a rektor, hogy mintegy 80 ezer várandós kismama lehet körülbelül az országban és napi szinten 20 anyuka fertőződhet meg.

szoptatás

A kép forrása: Pixabay

A Covid és a szoptatás

Fontos kérdés, hogy a fertőzött anyák szoptathatnak-e, illetve az is, hogy el kell-e választani őket újszülött gyermeküktől? Prof. dr. Szalai Csaba az SE egyetemi tanára, valamint a Genetikai Sejt és Immunbiológiai Intézet igazgató helyettese szerint összességében az eddig végzett vizsgálatok arra utalnak, hogy az anyatejbe nem jut át a SARS-CoV-2 vírus. Ráadásul az anyatejek nagy része tartalmaz vírus-ellenes antitestet, sőt akár képes semlegesíteni a vírust, azaz mérsékelheti a fertőzés tüneteit. Továbbá a COVID-19 pozitív anyáknál is ajánlott a szokásos újszülött gondozás, azaz a közvetlen szoptatás, a rendszeres bőr-bőr kontaktus a gyermekkel és az újszülött elkülönítése sem szükséges.

Merkely megállapította, hogy az ellenanyaggal születő babáknak sejtes védettsége valószínűleg nincs, ám az átfertőződött vagy átoltott vagy a szoptatás alatt beoltott kismama az anyatejen keresztül folyamatosan megfelelő védettséget tud adni a gyermekének.

Soron kívül oltanak

Dr. Merkely Béla rektor és dr. Szabó Attila, a Klinikai Központ elnöke arra utasította az egyetemi oltópontok vezetőit, hogy március 27-től extra oltóponton fogadják a várandósokat és a szoptató édesanyákat, akiket soron kívül kell beoltaniuk.

Mindennek előfeltétele a vakcinainfo.gov.hu felületen való regisztráció.

A szociális intézményekben, ahol magas az átoltottság, szinte megszűnt a járvány

Forrás: Koronavirus.gov.hu, Semmelweis.hu, Infostart.hu, Gyogyhirek.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre!