Gável Gellért: Hisszük, hogy az Úristen jót akar nekünk, és hogy a gyermek áldás

Gável Gellért Szendrey Karper László-díjas gitárművésszel az Újságoló, Szigetmonostor Önkormányzatának lapja készített exkluzív interjút, melyben a keresztény könnyűzenei előadó személyes életébe is engedett némi bepillantást.

A hit ugyan neveltetésénél fogva, már gyermekkorától jelen volt a zenész életében, ám később, kamaszkorában azért a személyes igent is ki kellett mondania rá. Mint fogalmazott: „Az ember életében eljön az a pillanat, amikor saját magának is döntenie kell amellett vagy az ellen, amit a szülei adtak neki útravalónak. Én

azt az ajándékot kaptam, hogy újra, önszántamból is az Úristen mellett dönthettem”

– osztotta meg legszemélyesebb hitvallását Gável Gellért, aki szerint a hit az Isten ajándéka, és igyekszik azt nap mint nap megélni.

A kereszténység lényegéről szólva a keresztény könnyűzenei dalszerző kifejtette, hogy annak a középpontja az a szeretet, amely szabadon hagy, nem vár feltételekkel teli viszonzást. Az énekes szerint ez a szeretet és szabadság végül egyre jobban lekötelezi az embert Istennek; egyre kíváncsibbá válunk, egyre jobban meg akarjuk ismerni azt, aki ilyen módon szabadít fel bennünket.

Az Eucharist együttes frontembere és a Szikra-díj zsűrijének állandó tagja feleségével közösen nyolc fiúgyermeket nevel Szigetmonostoron. A legidősebb gyermekük majdnem tizennégy, a legkisebb nemsokára kétéves lesz. A nagy család belső életéről a gitárművész elárulta, hogy minden életállapot a maga nemében tud könnyű és tud nehéz is lenni. Ezzel együtt igyekeznek mindent megtenni azért, hogy az Isten ajándékaként rájuk bízott feladatot százszázalékosan el tudják látni.

Gável Gellért elismerően szólt óvodapedagógus feleségéről: „Teljesen meghalt önmagának, és beleadja magát a mi kis közösségünkbe”. Hozzátette: nagyon sokat köszönhet neki, a múzsájának tekinti, hiszen közösen írják a zenét, szerzik a dalokat.

A gyermekáldással kapcsolatban a gitáros megosztotta feleségével közös hitvallását is:

„Hisszük, hogy az Úristen jót akar nekünk, hogy a gyermek áldás, és engedtük, hogy az Úr ezen a területen is vezesse az életünket.”

Zenei pályafutásának kezdeteiről a Szendrey Karper László díjas gitárművész elmondta, hogy sokat kösznhet Sillye Jenő mentorálásának, a Szent Család templom közösségében lettek barátok Hegyi Barnabással, a Mátyás templom nemrégiben kinevezett karnagyával. 

A művészeti élet is negatívan reagált a koronavírus-járvány miatti szokatlan körülményekre, amellyel kapcsolatban Gável Gellért elmondta, hogy „egy dolog nagyon fontos, és ezt érdemes a világnak megtanulnia, tartozzon valaki bármely valláshoz vagy felekezethez: nem a földi életünk az örök élet. Tehát

ha az Úristen megengedte, hogy ez a járvány itt legyen közöttünk, biztosan van egy olyan célja, hogy sokkal közelebb kerüljünk hozzá.

Az előadó szerint ez az a szabadság, amit az ember hívőként meg tud élni. Ekkor nem a földi életünkhöz ragaszkodunk, hanem hiszünk az örök életben, az Istennel tökéletes egységben megvalósuló létben. Onnantól kezdve ez a földi élet egy rövid kis szakasszá zsugorodik, amihez nem ragaszkodik mindenek fölött az ember, attól félve, sőt rettegve, hogy azt elveszítheti – nyilatkozta az Újságolónak Gável Gellért gitárművész, énekes.

Kapcsolódó, olvasásra ajánlott írásunk:

A zene gyógyír – Gável Gellért gitárművész a Vasárnapnak

A kiemelt képünk forrása:  Kovács Attila

Iratkozzon fel hírlevelünkre