Indul a nevezés az idei Szikra-díjra

Már lehet nevezni a 2022-es Szikrára

A Szikra Projekt kiírásából megtudhatjuk, hogy idén csak olyanok pályázzanak, akik szívesen vállalnak majd élő koncertezést. A díjazottak ugyanis fellépéseikhez kapnak majd támogatást. Ebből jól következik, hogy működő, aktív zenekaroknak érdemes részt venniük a szakmai megméretésen.

„Az idén a Szikra Projekt az élő koncertekre fókuszál, így a díjnyertesek, valamint a legjobb háromba jutó produkciók koncerttámogatásban részesülnek. Ennek megfelelően azon produkciók jelentkezését várják, amelyeknek szándéka a 2022-es évben közönség előtt tartott, élő koncertet adni” – olvasható a kiírásban.

2016 óta kerül megrendezésre a Szikra-díjátadó Gála. Az esemény az eredeti szándék szerint a hazai keresztény könnyűzene elismerésére hivatott – minden felekezetre nyitottan. A nyertes műveket a Szikra-díj új összetételű, szakmai zsűrije bírálja el.

Horváth Gergely, a hazai első keresztény könnyűzenei felnőttképzés tanára, a zsűri elnökeként a Pengetőnek korábban a díjról elmondta, hogy az „tehetségkutató annyiban, amennyiben azt szeretnénk, hogy a fiatal tehetségek is pályázzák meg a díjat.

Elsődleges célunk, hogy mutassuk be a hazai keresztény könnyűzene minél szélesebb spektrumát.

Ezért fontos, hogy a fiatal és az idősebb alkotók mindenféle, a Szikra által még értelmezhető műfajban jelentkezzenek, és osszák meg velünk és a világgal művészetüket, műveiket”.

A hat kategórián felül az életműdíjat is átadják. Idén sem marad el a közönségdíj kiosztása, amelyet online szavazás formájában, a közönség ítél oda.

Az elmúlt években életműdíjban részesültek a Gryllus testvérek és Pajor Tamás, valamint a hazai keresztény könnyűzene hőskorszakának kiemelkedő előadói: Bolyki Eszter, Sillye Jenő, Szilas Imre és Győri János Sámuel.

Keleti Gábor, a Szikra díj megálmodója a Pengetőnek korábban így nyilatkozott: „A Szikra-díj szakmai zsűrije az elismerésekkel elsősorban nem versenyeztetni akar, hanem irányt kíván mutatni, hogy minél több olyan minőségi mű születhessen, amely a keresztény könnyűzenei palettát színesítheti és gazdagíthatja.”

Érdemes tehát minden keresztény és dicsőítő szívű előadónak maximumra csavarnia a „Jézus-potmétert”, és beneveznie valamelyik, legjobban illeszkedő kategóriába. A nevezés február 2-án indul, és február 20-án éjfélig tart. Március 6-án a közönség részeként mi is leadhatjuk voksainkat a saját kedvenceinkre, egészen március 25-ig. A szervezők az eredményhirdetést március 30-ra ígérik. 

Forrás: Szikra Projekt

 

 

Horváth Gergely: A világgal haladni, Krisztusban maradni

A keresztény zene kommunikáció – állították a Szólj be a popnak! vendégei

Szilas Imre átvette a Szikra-életműdíjat

Iratkozzon fel hírlevelünkre