Akik az idei Szikra-díjakat kapták – ZENÉVEL!

A Szikra Díjátadó Gála minden évben a keresztény zene ünnepének tekinthető, hiszen ilyenkor nem csak az elismert, nyertes dalokat és szerzőiket ismerhetjük meg, hanem nagyobb kitekintést kapunk a többi keresztény művész alkotásairól is. Egy valóságos zenei seregszemléről van tehát szó, színvonalas gála keretében. A járványügyi helyzet miatt idén a díjakat online, mindenféle zenei produkció nélkül adták át. Mindezt talán azért is, hogy a négy fal közé beszorult zenészek még többet alkossanak, és láthassák azt az irányt, amit a szakmai zsűri felmutat a díjazottak bemutatása révén.

Gundel Takács Gábor műsorvezető a szakmai zsűri tagjaihoz látogatott el, hogy megtudakolja tőlük, 2020-ban a meghirdetett kategóriákban jelöltek közül kik lettek a befutók. A járvány miatti óvintézkedéseket betartva és az otthonmaradásra ösztönözve minden érdeklődőt, az idei színvonalas gála elmaradt. Pontosabban – ahogy azt „Gunditól” megtudhattuk – későbbi időpontban rendezik meg azok részvételével, akik most valamely kategóriában elismerést kaptak.

– Idén rendkívüli körülmények között tartjuk a díjátadót. Ugyanakkor számtalan új szám született, és új együttesek is feltűntek – mondta el videóüzenetében Rétvári Bence. Hozzátette, a kormány is becsatlakozott a keresztény könnyűzene támogatásának folyamatába. Hangszerekkel, képzési programok támogatásával segítik a műfajban alkotókat. – Szükség van erre a műfajra és annak megerősítésére, mert a jelenlegi időszak is azt bizonyítja, hogy ez a zene és az alkotók

erőt és reményt tudnak adni, erősítve az összetartozás érzését mindannyiunkban

– véli az államtitkár.

Nézzük tehát az idei díjazottakat és az elismert keresztény könnyűzenei alkotásokat!

Legjobb zenei produkció: Moped Loewen – Sinking

Kimagasló minőségű és teljesen egyedi – de közérthető és könnyen hallgatható – aranzs.

Legjobb élőben előadott produkció: Szabó Balázs – Ó, mily hű barátunk Jézus

Gondos tervezés, alapos kidolgozottság és pontos megvalósítás jellemezi mind a győztes dalt, mind az egész projektet bemutató koncertet.

Legjobb dalszöveg: Szabó Balázs – Majdnem

Erős ötlet, gazdag szöveg, mely mindenféle klisétől mentesen mutat rá egy alapvető életigazságra, miközben klasszikus értelemben vett dalként is nagyon jól működik.

Isten az apám, és nekem adta az örökséget – Szabó Balázs a Vasárnapnak

 

Legjobb videoklip: Stu33 – Falu szélén

A Stu33 egy bevállalós, karcos, de nagyon magas színvonalon kivitelezett klipben mutatja be mai világunk egyetemes problémáját: képesek vagyunk úgy végigélni az életünket, hogy valójában reménytelenül egyedül vagyunk. Az értékes közösség nélkül élő ember számára – legyen akár keresztény, akár nem – keserű pillanat, amikor rádöbben, hogy a legfontosabb erő a szeretet, mely nélkül lehet ugyan élni, de nem érdemes.

Legjobb dicsőítő dal: Jáger Bandi – Malek Andrea: Kegyelmed oly nagy

A művészi attitűd, a lélek egyszerű, de őszinte Istenhez fordulása, valamint az énekelhetőség – azaz a hallgatók, gyülekezeti közösségek általi „felhasználhatóság” – egyszerre jelenik meg ebben a dicsőítő imádságban.

Legjobb dal: Staykids – Nászút

Mainstream rádiósláger formájában fogalmaz meg egy sokak által ósdinak tartott, de valójában fontos és kényes üzenetet. Bátor és színvonalas munka volt ezt az igazi „dúdolós” dalt elkészíteni.

Staykids: Első a lélek, aztán a test

Közönségdíj: CRUX – Megváltottál

Köszönjük, hogy ilyen sokan szavaztatok, a legtöbb szavazattal a CRUX – Megváltottál című dal kapta a közönségdíjat.

A zene és hit találkozott az életemben – a Crux szólógitárosa a Vasárnapnak

Életműdíj: Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos

A Gryllus testvérek évtizedek óta szolgálják Istent és a zeneszerető közönséget dalaikkal. Sokunk számára példakép az a szakmai és hitbéli elkötelezettség, mely munkásságukat kíséri.

Különdíj: Eucharist & Friends – Győzelemről

A dal teljes mértékben hordozza a Szikra Projekt értékeit. Magas szakmai minőség, közösség, Isten szeretetének felmutatása. Külön érték, hogy a szerzők nagyon bátran hozzányúltak egy régi – talán sokak által érinthetetlennek tartott – himnuszhoz, és új zenét írva átmentették a 21. századba, hozzáférhetővé téve ezt a fantasztikus szöveget a mai ember számára is.

A keresztény könnyűzenétől volt hangos a híres Pannónia

A díjazottaknak szívből gratulálunk! Aki pedig lemaradt volna az idei díjátadó otthonainkra szabott, mégis szellemes műsoráról, az alábbi elérhetőségen megtekintheti. Bízunk benne, hogy a Szikra-díj egy olyan szakmai elismerés lehet, amely nem a versengésre vagy egymás legyőzésére sarkall, hanem arra, hogy minél szebb, igazabb, színvonalasabb művek születhessenek a jövőben is a Jóisten dicsőségére és mindannyiunk javára!

Kiemelt képünk forrása: Szikra Díjátadó 2020

Forrás: a Szikra-díj közösségi oldala

További olvasásra ajánlott írásunk a témában:

Írunk, éneklünk, szikrázunk, dicsérjük az élő Istent – Szikra-díjátadó idén online

Iratkozzon fel hírlevelünkre