Tele templom járvány idején

Lauer Tamás, a helyi katolikus templom diakónusa osztotta meg a hírt a Magyar Kurír portálon keresztül, hogy bár a járvány idején tilos a nyilvános miselátogatás, mégis megtelt hívekkel a templom múlt vasárnap. Ez pedig úgy volt lehetséges, hogy fényképen, lélekben vettek részt a szentmisén a helyi hívek.

„Hatvan család küldte el fotóit, melyeket kinyomtattunk, lamináltunk, és kis fatartókba állítva az oltár felé fordítottunk” – mondta a helyi diakónus, Lauer Tamás

Elmondása szerint így mégsem a csendes, üres templomnak kell beszélnie és misét bemutatni a helyi plébánosnak, Görbe József atyának és a diakónusnak. 

„Nagyböjt negyedik vasárnapján, az örvendezés vasárnapján komoly kihívást jelentett minden papnak, lelkésznek, diakónusnak, hogy szentbeszédet kellett mondania az üres templomban. Kistarcsán is elfogódottan, megrendülten beszéltünk, a szombat esti szentmisét felvételről, feliratozva a hallássérült testvéreink is tudták követni, akiktől rengeteg köszönőlevelet kaptam. Többen közülük jelezték, hogy azért nem járnak templomba, mert ott semmit nem értenek, s voltak, akik most a könnyeikkel küszködtek, mialatt nézték a feliratozott misét, mert mindent megértettek. Vasárnap pedig élő adásban voltunk jelen több mint kétszáz család otthonában” – folytatta Lauer. 

Minden törekvés ellenére mégis egyedül kellett a szentmisén jelen lennie a templomban, ami fájó volt a klérus tagjai, nem csak a hívek számára. Mivel a diakónus felfedezte a közösségi médiában pillanatok alatt elterjedt olasz atya példáját, aki a templomában a hívek képeinek jelenlétében misézett, ő maga is fellelkesedett, és e-mailek segítségével hamar érkeztek a helységből is a hívek családi képei. Két lelkes önkéntes segítségével a laminálás és a tartó falapok készítése is sikerrel megvalósult, így vasárnap már a hívek „jelen tudtak lenni” a szentmisén. Ráadásul az alig több mint száz ülőhelyre közel dupla annyi ember fért el. Természetesen, nem csak a képek voltak jelen a szentmisén. A lelki jelenlétet még az is erősítette, hogy online közvetítéssel be tudtak otthonról kapcsolódni a hívek a szentmisébe.

Így már nem maradt hívek nélkül a diakónus és a plébános, s még örömet is szereztek a helyi híveknek.

A tervekről is szót ejtett Lauer Tamás diakónus, aki örömmel emelte ki, hogy virágvasárnapra passióolvasást és élő keresztutat is szeretnének közvetíteni a hívek számára, és várják őket az online kapcsolatokon keresztül.

A teljes írás itt olvasható. 

A felvételekért köszönet Lauer Tamás diakónusnak!

A képre kattintva galéria nyílik!

 

A témában olvasásra ajánljuk:

Zseniális: egy olasz pap a hívei arcképeivel misézett, hogy ne legyen „üres” a templom

Iratkozzon fel hírlevelünkre