Írunk, éneklünk, szikrázunk, dicsérjük az élő Istent – Szikra-díjátadó idén online

Te is lehetsz zsűri a Szikra-díjon

Szerdán este online követhetjük otthonról, amint a zsűri ismerteti az idei Szikra-díj kategóriánkénti nyerteseit!

Az idei évben a veszélyhelyzetre való tekintettel a Szikra Díjátadó Gála helyett egy videofilmben ismertetik a Szikra zsűri döntését arról, kik a Szikra-díj 2020-as nyertesei.

A díjazottakról Madarász Isti rendezésében készített filmet online lehet majd megtekinteni április 1-én, 19:30-kor. – Egy gazdagon összeállított, figyelmünket teljesen lekötő, 26 perces filmet láthatnak majd az érdeklődők. Ezt már napokkal ezelőtt elkészítettük. A kamerás emberünk meglátogatta az egyes zsűritagokat, akik szépen sorjában bejelentik a kategóriák nyerteseit. A műsorvezetőnk, Gundel Takács Gábor beszélget majd minden helyszínen, és a díjak kihirdetésére kéri fel őket – mondta el a Vasárnap kérdésére Bolyki György, a Szikra Projekt vezetője.

A Szikra-díj nem csupán egy elismerés és gála

– A film közben minden kategória legjobb öt pályaművéből 15-20 másodperces ízelítőt kaphatunk majd, amit az eredményhirdetés követ. A nyertes dalba is belekóstolunk egy jellemző rész erejéig – tette hozzá a projektvezető.

– Ez egy visszafogott megoldás. Igyekeztünk a jelenlegi egészségügyi helyzet adta akadályokat jól venni. A célunk az volt, hogy tudassuk a pályázatok eredményét, ezzel is lendületet adva akár a mostani szituáció elviseléséhez, akár újabb művek keletkezéséhez – mondta Bolyki György.

A Szikra-díj nem verseny, hanem iránymutatás

– A beérkezett pályaművek sok színvonalbeli emelkedést mutatnak az előző éviekhez képest. Van mire föl elindulni tehát a Szikra Projekt díjátadót követő alprogramjainak. Nagyon sajnálom, hogy a márciusra tervezett programjaink kiestek, amelyek élesben is megmutatkozhattak volna – tájékoztatott Horváth Gergely, a Szikra zsűrijének elnöke. – Jó lenne, ha a jövőben a dicsőítő dal kategóriában az őszinteségi faktor emelkedhetne, hiszen talán ez az a kategória, amely legjobban igényli az önazonosságot – tette hozzá.

Lackfi János, aki idén szintén a szakmai zsűri megbecsült tagjaként vesz részt a pályaművek értékelésében, egy erre az alkalomra írt költeményével gazdagította a szerdai díjátadó online eseményét:

MINDEN-SEMMI (Szikradal)

Nagy szikla dőlt be valahol a vízbe,
s most gyűrűzik tovább az áradás.
A cunamira várunk találgatva,
karantén van, és ezer jótanács.

Ketrecben sétál fel-le minden ember,
magunkra zár az otthoni doboz.

Kérdés, hogy elszakít-e majd a vírus
vagy éppenhogy még jobban összehoz.

Írunk, éneklünk, szikrázunk, dicsérjük
az élő Istent, ki most is szeret.
Megrendülünk, de nem lesz úr a kétség!
A Minden győz a nagy semmi felett.

Kiemelt képünk forrása a Szikra díj.

Iratkozzon fel hírlevelünkre