A Szikra-díj nem csupán egy elismerés és gála

2020-ban negyedik alkalommal adják át a szakmai alapon odaítélt keresztény zenei díjat. Az alapított díj célja a keresztény zene hazai tehetségeinek elismerése és új alkotások inspirálása, továbbá a keresztény felekezetek közötti összefogás elősegítése. A 2020-as Szikra-díjat a zsűri 7 kategóriában ítéli oda, a közönségdíjat internetes szavazás révén kapja meg a nyertes. A Szikra-díj több lábon álló támogatási területeiről Bolyki Györgyöt kérdeztük.

Elindult a nevezés a 2020-as Szikra-díjra, amely nem csupán egy díj és egy gála – tudtuk meg a hivatalos honlapról –, hanem egy összefogás, amely ösztönözni kívánja a keresztény zenei életben résztvevőket – a dalszerzőtől az előadóig, a hangmérnöktől a menedzserig.

Összesen hat kategóriában lehet benyújtani pályaműveket. A legjobb dal kategóriában az evangélium igazságát közvetetetten hordozó művet ismerik el. A zsűri a díjat a dalszerzőnek ítéli oda szakmai szempontok alapján.

A legjobb dicsőítő dalnak az evangéliumot és Isten dicsőségét közvetlenül hirdető legjobb dalt választják majd.

Pályázni lehet a legjobb dalszöveg, a legjobb zenei produkció, illetve az élőben előadott legjobb produkció valamint  a videoklip kategóriákban is.

Fóris Rita átveszi a legjobb dicsőítő dalért járó Szikra-díjat Gável Gellért gitárművésztől a Díjátadó Gálán 2019-ben a Várkert Bazárban; fotó: Baksa Gábor

A nevezéshez csak ki kell tölteni a nevezési űrlapot és befizetni a nevezési díjat. Ezt követően a zsűri tagjainak szavazatai alapján kialakul a jelöltek listája. Minden jelölt meghívót kap majd a Szikra Díjátadó Gálaestre. A legjobb pályaművekre a közönség is leadhatja majd szavazatát a leendő közönségdíjasra. A közönségszavazás 2020. március 14-én indul és március 24-én éjfélig tart.

2016-ban került először odaítélésre Magyarország keresztény könnyűzenei díja. A legnívósabb, keresztény szellemiségű alkotók és előadók elismerését célzó kezdeményezés az amerikai GMA Dove Awards mintájára, és szakmai partnerségével jött létre. 

Bolyki György, a Szikra zsűrijének tagja a Vasárnapnak bemutatta a Szikra Projekt különböző tevékenységi és támogatási területeit. – Három szálon futnak a vallásos könnyűzenei programok a Szikra Projekten belül. Az első a Szikra-díj, amely a könnyűzenei élet olyan intézménye, amely a szakmai kiválóságok felmutatására hivatott.

A zsűri a legmagasabb szintű szakemberekből áll. Idén ez a grémium kiegészült Lackfi Jánossal. Az állandó tagokon kívül minden évben van egy „külsős”, meghívott zsűritagunk. Idén Kübler Dani tölti be ezt a megbízatást a Keresztkérdésből, aki egy kétszeres Szikra díjas hip-hop előadó.

Április elsején adjuk át a Szikra-díjat a Millenárison a Nemzeti Táncszínházban. Éppen a napokban indul a pályázati lehetőség mindenki számára elérhetően.

Kübler Dani: „Szembejön az élet, és az frontális”

Bolyki György zenész és producer elmondta, hogy a Szikra-díj díjazottjai közül fognak kikerülni azok az előadók és művészek, akik a „Szikra Akadémiának” és a „Szikra Produkciónak” a támogatottjai lesznek.

Akik tehát neveznek és díjazottak, automatikusan a 2020-as évi támogatási program részeseivé válnak.

A támogatottak másik része az egyes egyházakhoz kötődő és professzionális könnyűzenével foglalkozó szakemberek ajánlásával kerül be a támogatási programba. Tehát nem teológiai vagy gyülekezeti ajánlások alapján, hanem szakmai rálátást követően – magyarázta.

A „Szikra Akadémia„ három programot fog össze. Ezek között az alkotói program célja, hogy minél több jó minőségi keresztény track jöjjön létre. A producer szerint jellemzően két problémával küzdenek a keresztény könnyűzenei alkotók: aki profi dalszerző, kénytelen eladni világi produkciókhoz a dalait, mert azok tudják megfizetni.

A Szikra Projekt azt akarja elérni, hogy ne kelljen „eladni” ezeket a dalokat, hadd maradhassanak keresztény üzenetű szövegek kíséretei.

Bolyki György a másik problémának azt látja, hogy sok alkotónak nincsenek meg az anyagi lehetőségei, hogy egy jól megírt trackből dal készülhessen, ami jelenti az arrange készítést, a stúdiózást, a profi zenészek és a producer részvételét, profi masteringet és keverést. 

Arra a kérdésre, hogy a Szikra Projekt magához kíván-e hívni minél több előadót a producer úgy fogalmazott, hogy nem csalogatni akarják a művészeket, hanem támogatni kívánják azokat, akik a helyükön állnak a keresztényi értékrend képviseletével.

FOURisFive: A család sikerének a titka, hogy Isten benne van

A „Szikra Akadémia” második lába a tehetségkutatás, amely öt városban valósul majd meg március folyamán, és amelynek célja, hogy a színpadra tehető és a nagyközönség által elfogadhatónak ítélt és jó produkciók szülessenek.

A meghirdetett tehetségkutatók nyertesei, automatikusan bekerülnek a 2020. évi támogatási programba.

Szólistaként vagy akár csapattal is lehet nevezni ezekre a majd meghirdetésre kerülő megmérettetésekre. A tehetségkutató befutói egy intenzív oktatási kurzuson vesznek majd részt, hogy ne teljesen tapasztalatlanul érkezzenek a majd rendelkezésükre álló szakemberek elé.

A harmadik láb a „Szikra Produkció”, amely az előadói támogatási programot jelenti. Itt a produkciók színpadra állítása történik. – Például április elseje előtt még lesz két sportcsarnok méretű koncert az idén harminc éves Ámen együttessel, valamint tizenegy koncert a Dürer Kertben, Akváriumban, Uránia Moziban és egyéb szokásos koncerthelyszínen. Bolyki György szerint a „Szikra Akadémiának” az a küldetése, hogy mindenki számára segítséget nyújtson az előrelépésben szakmai rendezvények keretében, hiszen nem szabad elengedni azt a rengeteg tapasztalatot, amely itt összegyűlik. A szakmai és anyagi támogatásnak köszönhetően a résztvevők mind a professzionális zenei életben, mind a gyülekezeti dicsőítő csoportokban új mércét és új minőséget fognak képviselni.

– Létre fog jönni több mint 130 új track az alkotók révén, és színpadra állítunk összesen 14 koncertet

– összegezte számokban az egy éves várható eredményt a Szikra-díj zsűrijének tagja, akit az első, már megvalósult koncertről is faggattunk: – Nagyon örültem Szabó Balázs Örökség című új lemezbemutatójának. Sokan eljöttek, akik még szívesen jegyet is vásároltak, mert nem gondolták úgy, hogy „ami keresztény, azt majd úgyis odaadják nekünk ingyen”.

Bolyki György egy nagyon fontos „kísérletként” értékelte a megjelenő új lemezt, hiszen mint mondta: – Személyesen is kíváncsi vagyok, hogy elfogadják-e ezeket a dalokat a fiatalok? A száz, kétszáz éves protestáns himnuszokat. A kérdés az, hogy ha megkapják ezeket egy mai köntösben, akkor hajlandók lesznek-e megbarátkozni velük, megszeretik-e, vagy tudomásul kell vennünk, hogy kétszáz évnyi szellemi örökség az enyészeté lesz, mert a mai fiatalok nem kapcsolódnak össze vele.

Isten az apám, és nekem adta az örökséget – Szabó Balázs a Vasárnapnak

A producer úgy véli, hogy a mai fiatalság a hagyományos, megszokott megszólalással a gyülekezetekben nem hajlandók ezeket az énekeket énekelni, mert a gyülekezetekben „fekete énekeskönyvből szomorú fejjel éneklik azokat”. A jazz énekes hozzátette, hogy ezek az énekek művészi színvonalon kivitelezett dalok zeneileg és szövegileg is. Nem véletlenül maradtak fönn. Ám a fiatalok számukra nem kompatibilis módon találkoztak azokkal. 

– Szabó Balázs sulimissziója jó teszt ennek a kérdésnek a megválaszolására: a tanév végéig meglátogatott tizenkétezer iskolás hogyan reagál majd – mutatott rá Bolyki György a Vasárnapnak adott válaszában.

Kiemelt kép: Szikra Projekt/Baksa Gábor

Olvasásra ajánlott további írásaink a témában:

Győri János Sámuel: Ahol a keresztény könnyűzene, ott ébredés van

Horváth Gergely: A világgal haladni, Krisztusban maradni

Ne kelljen négy évig nyögnie egy gitár árát senkinek

Iratkozzon fel hírlevelünkre