FOURisFive: A család sikerének a titka, hogy Isten benne van

Közösen küzdenek, összetartanak, hálásak Istennek. Egy család – amely hegyeken és völgyeken kelt már át – közösen, énekkel dicsőíti Istent. Nem véletlenül ítélték nekik a különdíjat a keresztény könnyűzene ünnepén, az idei Szikra Gálán. Megjelenésük egységet és erőt sugároz. „Családvédelmi akciótervük" lényege, hogy bíznak Istenben. A Fóris család és a FOURisFive zenekar alapítóival, Fóris Ritával és Fóris Attilával beszélgettünk.

Vasárnap.hu: A Szikra Gálán különdíjat kaptatok Az Úr nem hagy el című karácsonyi dalotokért, amelyet a családotok minden tagja énekel. Ilyen „dalos család” vagytok?

Fóris Attila: Lassan tizennyolc éve vagyunk házasok. Három csodaszép lányunk van. Az éneklés a kezdetektől jelen van az életünkben. Az őszinteség mindig fontos volt a családunkban. Az Úrnak való dicséret is ilyen módon volt fontos számunkra. Amikor első lányunkat vártuk, egy szombati istentiszteleten énekeltünk. Egy számunkra ismeretlen személy odajött hozzánk. Azt mondta, hogy kapott Istentől egy ránk vonatkozó próféciát, amit szívesen megosztana velünk, amely úgy szólt, hogy az a magzat, akit Rita a pocakjában vár, az Urat fogja dicsérni, őt szolgálva. Ez a bizonyosság látszik beteljesedni mindegyik gyermekünk életében.

Vasárnap.hu: Semmi manír nincsen rajtatok. A családotok a legtermészetesebb módon jelenik meg a dal klipjében. Mindig ilyenek vagytok?

Fóris Rita: A karácsonyi videoklip kockáin a gyermekeink valóban teljesen természetesen viselkedtek. Őszintén fejezték ki mindazt, ami a szívükben van.

Vasárnap.hu: A FOURisFive zenekari név mit takar?

F.A.: A zenekar neve a családunkra utal, amelyben öten vagyunk. Az angol szóvicc nagyon-nagyon nem tetszik a lányaimnak. Ám mivel már így ismertek meg bennünket, a név már marad.

Vasárnap.hu: A karácsonyi dalotok miből született?

F.A.: A dal háttere az ószövetségi próféciákra épül. Arról szól, hogy Jézus megjelenésére mekkora szüksége volt az embereknek. A Biblia úgy beszél erről, mint a világosság megjelenéséről. Innentől lehetősége van az embernek, hogy tisztán lássa, milyen az Isten, aki nem a bűneink szerint bánik velünk, hanem egy kegyelmi időszak kezdődik el az életünkben. Ez azt jelenti, hogy a magunk erejéből nem tudnánk boldogok lenni, nem tudnánk jó házasságot élni sem. Ha mi elrontunk dolgokat, az Úr ezek ellenére is benne marad a családunkban, a házasságunkban, a kapcsolatainkban.

A család sikerének a titka, hogy Isten benne van.

F.R.: Ha rajtunk és nem Isten kegyelmén múlna, akkor nem itt lennénk. Ám nem pusztán a saját gyengeségeinkről, hanem a világ kihívásairól is szó van. Az elmúlt tizennyolc év alatt rengeteg hegyet-völgyet éltünk már meg közösen. A megzenésített igerészben lévő, Istenre vonatkozó jelzők felsorolásában át tudjuk élni, hogy Isten valóban tanácsadó, erős Isten, nem hagy el minket, és benne nem lehet csalódni. Ha minden kudarcba fullad, Isten akkor is ott van, és megadja a menekülést.

Vasárnap.hu: Ez a dal egy családi közös ima. Mintha mindenki tudná, hogy a prófécia szavai mögött milyen élmény húzódik meg…

F.A.: Részünkről ez már nemcsak a hitünk megvallásáról szól. Ez már kőkemény tapasztalat: semmi pozitív dolog nem született meg Isten hathatós segítsége nélkül az életünkben. Már az is csodák sorozatának a következménye: házaspár lettünk, és egzisztenciálisan egyről a kettőre juthattunk. A hivatásunkban élhetünk és dolgozhatunk. Amikor olyan helyzetbe kerültünk, amikor már emberileg nem volt megoldás a helyzetünkre, akkor átéltük Isten segítő beavatkozását. A dalban szereplő, az Istenre vonatkozó nevek felsorolása jellemzik őt magát. Ő csodálatos, sokszor az emberi logikánkat is meghaladja. 

F.R.: Számtalan hullámvölgyet megtapasztalhattunk már közösen. Voltak anyagi nehézségeink, párkapcsolati kihívások, súlyosnak tűnő betegségek és az azokból való csodálatos gyógyulások.

Vasárnap.hu: Az Úr nem hagy el ezek közül melyiket énekli meg?

F.A.: Ezt a dalt is egy olyan szorultabb helyzetben írtuk, amikor az egyik karácsonyunkra készülve igencsak szűkösek voltak az anyagi lehetőségeink, ám mégis szerettünk volna adni valamit a közösségünk tagjainak. Minden évben ezt fontosnak tartottuk. Ebben a helyzetben az volt a szép, hogy megtapasztaltuk, hogy Isten most sem hagy el.

Vasárnap.hu: A Hozzád jövök című dalotokat a legjobb dicsőítő kategóriában díjazta a zsűri a Szikra Gálán. Ebben a dalban nem ti hívjátok Istent, hanem éppen ellenkezőleg: ti mentek őhozzá. Ez a helyes irány?

F.R.: Előfordulhat, amikor annyira mélyponton vagy, hogy bár tudod, hogy merre kellene menned, de le vagy bénulva, és nem teszed meg. Ám, ha elmegyünk a forráshoz, Istenhez, akkor nem fogunk tovább szomjazni.

Ezt a dalt egy teljesen kilátástalan helyzetben írtam.

Akkor annyira rohantam Istenhez, mint gyermek az apjához, amikor csak őtőle várhat segítséget.

F.A.: Isten egyértelművé tette számunkra, hogyan viszonyul az emberhez. Jézus azt mondta, hogy nincsen senkiben nagyobb szeretet annál, mint amikor valaki az életét adja a barátaiért, majd pedig hozzáteszi, hogy „ti a barátaim vagytok”. Tehát, amit Jézus a Golgotán bemutatott, az a szeretet maximuma. Soha nem kell Isten felé közelítenünk számítóan: vajon hogyan kell kérnem tőle, hogy ő segítsen nekem. Nem kérdés, hogy Isten része akar lenni az életünknek. Csak rajtunk múlik, hogy elfogadjuk-e a segítséget, amit Isten nekünk ad.

Fóris Rita átveszi a legjobb dicsőítő dalért járó Szikra díjat Gável Gellért gitárművésztől; fotó: Baksa Gábor

Vasárnap.hu: Azért én emögött személyes élményt sejtek…

F.A.: Egy másik karácsonyhoz kapcsolódó, egy-másfél éves történetünk áll a hátterében. Egy nagyon túlfeszített időszakon voltunk túl családilag. A hosszabb megpróbáltatásunk végén

Rita három nap alatt a jobb szemére majdnem teljesen megvakult.

Az orvosok arra utaltak, hogy gyógyíthatatlan betegségben szenved, amely előbb-utóbb teljes leépüléssel jár. Ez elég nyomasztó volt számunkra. Rita hamarabb kezdte el hittel szemlélni a kapott egészségügyi helyzetét. Egy-két nap után nem kutakodott magát féltve. Én azonban továbbra is kerestem a válaszokat, és egyre nagyobb aggodalom volt bennem, hogy az orvosok gyanúja beigazolódik. Az orvosok is erre gyanakodtak. Amikor éjszakánként egymás mellett feküdtünk az ágyban, én csak mondtam az Úrnak, hogy jöjjön és segítsen. Ebben a helyzetben viszont arra döbbentem rá, hogy nekem nem kell rimánkodnom Isten segítségéért, hiszen ő mindig velünk van. Az oldalunkon áll egy ilyen helyzetben is.

Bolondságnak tűnhet, de elkezdtünk ezért hálát adni a teljes kilátástalanság kellős közepén.

Vasárnap.hu: Rita ma teljesen épen lát. Meggyógyult?

F.A.: A megjelölt diagnózist alátámasztó legutolsó vizsgálat eredményére negatív lett. Az orvosok kijelentették, hogy nem az általuk – korábban egyébként súlyosabbnak – prognosztizált betegséggel állunk szemben. Valójában nem tudták, mi történhetett. Rita végül lát mindkét szemével. Ma sem tudjuk, hogy vajon tényleg a visszafordíthatatlan betegségből gyógyult-e meg, de abban biztosak vagyunk, hogy Isten mindig velünk van. Nem nekünk kell őt meggyőznünk, hívnunk, hogy segítsen, hanem mi tudunk hozzá menni, és elfogadni, amit ő akar nekünk adni.

Vasárnap.hu: Amikor Istenhez mentek a dalaitokkal, hallhatóan profin formáljátok meg azokat. A számaitokban hallható direkt jellegű, dicsőítő megfogalmazás életképes lehet a mai világban?

F.R.: Ez a megszólalás soha nem jelent számunkra performansz jellegű színpadi produkciót. Nem is tudunk ezzel igazán mit kezdeni. A világ számára ez fontos tényező, de mi ezzel nem akarunk versenyezni. Inkább csak a legjobbat akarjuk nyújtani magunkból, pénzt és áldozatot sem sajnálva. Ezzel valószínűleg könnyebben szót ért majd a világgal, és eljuthat az Istent nem ismerőkhöz is a dalok által a szívünkből, a hitünkből megfogalmazott üzenet. Mi akár az egyszerűbb megszólalásokban is rátalálunk Isten jelenlétére, akit így is tudunk dicsőíteni, de hogy az üzenet szélesebb körben elterjedhessen, ahhoz fontos lehet a minőségi kritérium megléte.

A Fóris család Horváth Gergelytől a Szikra-díj szakmai zsűrijének elnökétől átveszi a különdíjat; fotó: Baksa Gábor

Vasárnap.hu: Mi a fontosabb számotokra: a profizmus vagy a lelkület?

F.A.: Az igényesség fontos.

A világ nem fogja tolerálni, ha valamit nem jól csinálunk, csak azért, mert keresztények vagyunk.

Ugyanakkor az elsődleges cél, hogy ezeken a dalokon keresztül megmutathassuk az Istennel való személyes kapcsolatot és közösséget. Mindenkinek erre lenne szüksége. Az éneklés ezzel ajándékoz meg: személyes közelségbe kerülünk Istennel. A családi klipünk éppen emiatt minden póztól mentes, kivéve a tésztagyúrást, mert azt utoljára talán gyerekkoromban csináltam. Azt akartuk átadni, hogy van egy személyes közösségünk Istennel. Az összes harmónia mögött ez tudja a hallgató emberek szívében felkelteni a vágyat, hogy ami nekik van, az nekem is kell.

F.R.: Miután megalkottuk az éneket, onnantól Isten munkálkodik már a dalokon keresztül, amelyekkel mi csak egy kaput készítünk az Úrnak, hogy az emberek szívébe például egy ilyen módon bemehessen.

A Fóris család; fotó: Vasárnap.hu

Vasárnap.hu: Pózoktól mentes, sugárzó család vagytok. Ettől függetlenül éltetek már át házassági krízist? Mégis mi tart össze benneteket?

F.R.: Házasságban élni nem egyszerű dolog. A szövetség szó jelentése: testamentum, végrendelet.

A házassági szövetség olyan, amelyben meg kell halni.

Vannak olyan pillanatok, amikor nehéz meghalni. A házasság viszont egy nagyon jó isteni tervezés. Érdemes belevágni, még ha nehéz is. A fontos, hogy mindent megelőzzön a szeretet. Az a fajta, amit Jézus Krisztus a kereszten valósított meg. Ha ez mindkét félnek sikerül, az örökké tartó erőforrást nyújt.

Vasárnap.hu: És ha valakinek mégsem sikerül?

F.A.: A házasság azt hivatott bemutatni, hogy az Isten hogyan viszonyul az emberhez. Ha valaki szeretné helyreállítani a házasságát, akkor Isten ebben maximálisan partner.

Nincsen olyan elrontott helyzet, amelyből ne lehetne felállni.

Ez emberi erőből nem, de Isten segítségével, természetfeletti megoldásokkal megvalósítható. A magunk erejéből képtelenek vagyunk megbocsátani, ám miután Istent bevontuk az életünk ilyen helyzeteibe, valóban természetfeletti folyamatokon megyünk keresztül.

Iratkozzon fel hírlevelünkre