Átadták a Szikra-díjakat a Várkert Bazárban

Nyolcan vehettek át elismerést a keresztény könnyűzene ünnepén, a Szikra Gálán. A 2019-es Szikra-díjat öt kategóriában adták át, emellett egy közönségdíjat, egy életműdíjat és egy különdíjat is odaítélt a szakmai zsűri a Várkert Bazárban megrendezett eseményen. Az ünnepi alkalmon köszöntőt mondott Rétvári Bence államtitkár, aki a szakma képviselőit megerősítette abban, hogy az állam támogatni kívánja a műfajt és annak alkotóit.

Harmadik alkalommal hirdették meg a keresztény könnyűzene legrangosabb seregszemléjét, a Szikra-díjat. A szakmai zsűri öt kategóriában – legjobb előadás, legjobb dal, legjobb dalszöveg, legjobb dicsőítő dal, legjobb videóklip – választotta ki a shortlistre jutott produkciókat. A közel 100 nevezésből 15 produkció került a döntőbe, közülük választotta ki a zsűri az adott kategória végső győztesét.

Köszöntőt mond Rétvári Bence államtitkár, a háttérben Gundel Takács Gábor, a díjátadó műsor vezetője. Fotó: Baksa Gábor

Rétvári Bence államtitkár köszöntőjében gratulált mindazoknak, akik megálmodták ezt a közösségi eseményt, amely egyrészt – mint fogalmazott – megmutatja a legjavát annak, ami az utóbbi időben a keresztény könnyűzenében létrejött, egyben bátorítást ad a hasonló célokért küzdőknek, akiket egy közösségbe hív.

A „profán világ” és az akadémikus világ kettős szorításában lévő keresztény könnyűzene sokaknak talán idegenül hangzik – utalt a műfaj jelenlegi magyarországi helyzetére az államtitkár. Profánnak azért, mert keresztény, akadémikusnak pedig azért, mert könnyűzenei. Ám a mai harmincas, negyvenes generációnak már teljesen evidens ez az istentiszteletek, szentmisék során is alkalmazott műfaj – tette hozzá Rétvári.

Az ilyen környezetből kinőtt műfaj mára már arénákat tölt meg dicsőítőkkel – mutatott rá az államtitkár, megemlítve a minden évben megrendezett, több évtizedes múltra visszatekintő keresztény könnyűzenei fesztivált, az Ez az a nap rendezvényeket.

Fóris Rita a szakmai zsűri egyik tagjától, Gável Gellért gitárművésztől átveszi a Szikra-díjat a legjobb dicsőítő dal kategóriában. Fotó: Baksa Gábor

A Szikra-díjjal kapcsolatban pozitívnak látta az államtitkár, hogy olyan mustármagok szökkennek szárba, amelyek a világ bármely színpadán megállnák a helyüket. 

Az identitáskereső mai világban az önazonosságunkat csak a kereszténység által találhatjuk meg. Ahogy a keresztény zenében igazi sokszínűséget tapasztalhatunk, amelyben a különböző megszólalásokat a hit kapcsolja egybe, hasonlóan a soknyelvű Európát, amelyben sokféle nép és nyelv van, a kereszténység kapcsolja egybe, teszi egységessé – fogalmazta meg az államtitkár.

Kereszténységünk megélése emiatt is fontos, s az különböző utakon és módokon lehetséges. Sokaknak a zene segít abban, hogy ezt megtehesse. Úgy gondoljuk – tette hozzá Rétvári Bence –, hogy a keresztény könnyűzene Magyarországon a közösségek megerősítésében az egyik legtöbbet teszi azért, hogy a magyar emberek boldogabbak legyenek.

A szabadidejüket áldozó kezdő, illetve a profi zenekaroknak az állam ezért nyújt támogatást, hogy végezhessék ezt a tevékenységet. Az alkotói ösztöndíjak és a tehetségkutatás is ehhez járul hozzá, hogy aztán a Szikra-díj szakmai zsűrije előtt megmérettesse magát. 

Az államtitkár köszöntője végén megerősítette a korábbi hírt, miszerint a következő években a kormány –Magyarország történetében talán első alkalommal – támogatni kívánja a keresztény könnyűzenében alkotókat, akik ezáltal a magyar embereket és Istent szolgálják, oldva a magányt, és közösségeket teremtve – mondta el köszöntője végén Rétvári Bence.

Mező Misi (balról a negyedik) a díjazott The Sign tagjaival. Fotó: Baksa Gábor

A legjobb dal a The Sign Tékozló című felvétele, a legjobb dicsőítő dal Fóris Rita Hozzád jövök című dala, a legjobb előadás a Magidom és a Királydráma lett, a legjobb dalszövegért járó elismerést Kübler Dániel kapta a Nem véletlen című szerzeményért, a legjobb videóklip kategória győztese Pátkai Benjamin és Petrőcz Raffael lett, a Hidden Kingdom Idő című dalának videóklipjéért. A zsűri idén az életműdíjat Győri János Sámuel evangélikus lelkésznek ítélte oda eddigi munkásságáért.  

A közönségdíjat a beérkezett szavazatok alapján a Keresztkérdés zenekar vehette át a Száraz lábbal című felvételért. A szakmai zsűri egy különdíjat is átadott, ezt a FOURisFive nevű formáció kapta.

A zsűri elnöke, Horváth Gergely a különdíj átadásakor, amelyet a Fóris család érdemelt ki közösen előadott karácsonyi szerzeményükért. Fotó: Baksa Gábor

A szakmai zsűri tagjai Bolyki György zenész, producer, a Szikra Projekt vezetője, Gável Gellért író, dalszerző, gitárművész, Madarász Isti filmrendező, forgatókönyvíró, Mező Misi zenész, a Magna Cum Laude frontembere voltak. A zsűri elnöke Horváth Gergely rádiós műsorvezető, író és az NKA Hangfoglaló Könnyűzenei Támogató Program Kollégiumának tagja volt.

Caramel a Szikra Díjátadó Gálán. Fotó: Baksa Gábor

A kategória-díjakat, az életműdíjat, a közönségdíjat, valamint a különdíjat ünnepélyes díjátadó gála keretén belül adták át pénteken este a Várkert Bazárban adták át. Az eseményen fellépett Caramel, Mező Misi, a Bolyki Balázs és Bolyki Soul & Gospel Kórus, Anima Soni, az Eucharistból a Gável testvérek és a Pünkösdi Zenei Misszió.

A Szikra-díjat eddig két alkalommal, 2016-ban és 2018-ban ítélték oda, a legkiemelkedőbb keresztény könnyűzenészeket díjazva. Szikra-díjjal büszkélkedhet többek között Pajor Tamás, Oláh Gergő, Havas Lajos – Bolyki András, a Helyes_Beat, az Új forrás Etno-Gospel, a Magidom, Sillye Jenő, Cserpes Abigél Sára, az Unless zenekar, Durkó Heléna, Ferencz Péter, a Pünkösdi Zenei Misszó, Petrőcz Rafael Mikes (Tibes) és a Keresztkérdés zenekar.  

A legnívósabb, keresztény szellemiségű alkotók és előadók elismerését célzó kezdeményezés az amerikai GMA Dove Awards mintájára, és szakmai partnerségével jött létre. A Szikra-díj célja a keresztény zene hazai tehetségeinek elismerése, a zenészek szakmai fejlődésének elősegítése és új alkotások inspirálása.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre