Feltétel nélküli szeretet – ezt üzeni a The Sign

A The Sign zenekart 2012-ben alapította öt miskolci fiatal muzsikus. A Czinke Máté, Török Dániel, Szentpétery Mózes, Czinke Dániel és Kollár Ábel alkotta formáció jelenleg A Dal 2019 elődöntője előtt áll. Ahogyan hagyományosan, úgy az idén is a dalválasztó show győztese képviselheti Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon, ezúttal Tel Avivban.

The Sign. Fotó: Vasárnap.hu

Vasárnap.hu: Hogyan vált zenekarrá ez a fiatal csapat?

Török Dániel: Máté és Dani testvérek, én egy utcában laktam velük. Eleinte csak közösen töltöttük a szabadidőnket, együtt fociztunk, aztán én Máté hatására elkezdtem zenélni, ő „fertőzött meg” a gitározással. Akkor még csak magunknak játszottunk, mert tetszett ez a „zenekarosdi”. Később találkoztunk Ábellel és Mózessel, és bár ők mindketten doboltak, úgy alakult, hogy Ábel maradt a dobosunk, Mózes pedig basszusgitárra váltott.

Török Dániel – szólógitár. Fotó: Vasárnap.hu

Vasárnap.hu: A dalválasztó show-n az Ő című számmal léptetek fel, sikeresen, hiszen bejutottatok az elődöntőbe. A műsor végén bátran vállaltátok, hogy a dalotok Istenről szól. Más szerzeményetek is köthető a hitetekhez? 

Czinke Máté: Sokan kérdezik, hogy miről szólnak a dalszövegeink. Vannak zenekarok, amelyek szeretik egy bizonyos téma köré rendezni a szövegeiket, nálunk ez a skála sokkal szélesebb, ugyanakkor egy része keresztény gyökerekből fakad. Tényleg sok dalunk vallási vonatkozású, hiszen szinte mindannyian keresztény családból származunk. Úgy fogalmaznám meg, hogy minden hatás, ami ér minket, visszatükröződik a szövegeinkből. Miskolcon egy gyülekezetbe járunk, ott vagyunk minden vasárnap, így érthetően ezen keresztül is érnek minket ingerek. Ugyanakkor nem dicsőítő zenekar vagyunk, csupán egy zenekar, amely szeretne pozitív üzeneteket közvetíteni, és a saját értékrendjén keresztül megfogalmazni „önmagát”.

Vasárnap.hu: Ki írja a dalszövegeket?

Czinke Máté: Kezdetekben Török Dániellel együtt írtuk, az utóbbi időben egyedül dolgozom ezen.

Czinke Máté – ének, ritmusgitár. Fotó: Vasárnap.hu

Vasárnap.hu: Volt már valamilyen negatív tapasztalatotok a dalszövegek vallási vonatkozásával kapcsolatban?

Török Dániel: Nem. Szerintem azért, mert a hitünk nem tolakodik a szövegeken keresztül. Nem akarjuk senki torkán lenyomni a meggyőződésünket, viszont mindenképpen szeretnénk valamilyen üzenetet átadni.

Czinke Máté: Ez nem egy evangelizációs munka, amit véghezviszünk. Szeretjük, amit csinálunk, és azok a dolgok jelennek meg a dalszövegekben, amit igaznak hiszünk.

Czinke Dániel: Legtöbbször pedig olyan dolgokat fogalmazunk meg, amit nem vallásos emberek is értékként vallanak.

Czinke Dániel – szintetizátor, vokál. Fotó: Vasárnap.hu

Czinke Máté: Valójában az üzenetünk a feltétel nélküli szeretet, amit minden alkalommal kiemelünk,

ebben önazonosak lehetünk.

De ezen felül van olyan dalunk, ami egy lányról szól, vagy valamilyen kritikát fogalmaz meg olyan felfogásokkal szemben, amelyek ellentétben állnak a keresztény értékrenddel. A keresztény értékrendünkön keresztül kettéválik a jó és a rossz. Egy zenekarnak és magának a művészetnek is feladata, hogy bizonyos kérdésekre választ adjon, vagy éppen kérdéseket vessen fel.

Kollár Ábel – dob. Fotó: Vasárnap.hu

Vasárnap.hu: Mi motivált titeket, hogy induljatok A Dal 2019 versenyen?

Török Dániel: Nagy változást hozott a zenekar életébe, hogy kicsit több, mint egy éve sikerült egy kiadóval szerződni. Attól kezdve beindult a tipikus „rocksztár-élet”. Megsokasodtak a fellépéseink, és dolgozunk az első nagylemezünkön, amit tavasszal szeretnénk kiadni.

Czinke Máté: Volt a Honeybeast-tel közös turnénk, néhány alkalommal a Margaret Island-nél is felléphettünk előzenekarként. 2017-ben megnyertük a Petőfi Rádió „saját zenéd” dalversenyét. Most pedig itt A Dal, ami jó lehetőséget ad arra, hogy sok ember előtt megmutassuk magunkat. Már csak a zsűritől kapott értékes kritika miatt is érdemes volt részt vennünk ezen a megmérettetésen.

Szentpétery Mózes – basszusgitár, vokál. Fotó: Vasárnap.hu

Vasárnap.hu: Hogyan tudjátok összeegyeztetni az iskolai feladatokat a zenekari élettel?

Török Dániel: Nehéz összeegyeztetni, már csak azért is, mert van közöttünk, aki már dolgozik, van, aki suliba jár, vagy mindkettőt végzi egyszerre. Főleg azért komplikált ez a helyzet, mert a teendők jelentős része Budapesten zajlik, így például egy egyórás megjelenés számunkra egész napos program a Miskolcról oda és vissza való utazás miatt.

The Sign. A kulisszák mögött: a riporter „trollkodik”. Fotó: Vasárnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre