Fábián Tibor: Románia elfogy

Románia népessége hihetetlen gyorsasággal csökken, miközben az állam – Magyarországgal ellentétben – tétlenül nézi a folyamatot.

Miközben Orbán Viktor új családpolitikai intézkedéseket jelentett be évértékelő beszédében, a bukaresti szenátus első körben leszavazta a gyermeknevelési támogatás emelését, és csak egy héttel később, az élénk társadalmi felháborodás nyomására döntött annak növeléséről – hasonlította össze a két szomszéd eltérő hozzáállását a Magyar Nemzetben Fábián Tibor. A nagyváradi újságíró rámutat: a román támogatási összegek növelése így is csupán pár ezer forintot tesz ki. 

Nem csoda, hogy újfent követendő példaként emlegetik a román sajtóban és a közösségi médiában a magyar miniszterelnököt, és lázasan mazsolázzák a hétpontos családtámogatási csomag elemeit – írja Fábián, hozzátéve: míg Magyarország önálló és innovatív választ ad a népesség öregedésének kihívására, Nyugat-Európa pedig a bevándorlást erőlteti, addig a románok harmadik útja a céltalan sodródás.

E céltalan sodródás eredménye pedig a román népesség drámai csökkenése. A  „csentenár” árnyékában a születések száma történelmi mélypontra zuhant, a külföldön boldogulni próbáló románok számát már ötmillióra is becsülik.

Fábián Tibor azonban figyelmeztet arra is; az erdélyi magyarság helyzete sem rózsásabb, 2018-ban folytatódott a magyarság lélekszámának csökkenése, amely elsősorban a tömbmagyar területeket érintette. 

A cikk teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.

Iratkozzon fel hírlevelünkre