Támogatja a kormány a vallásos könnyűzenét

A kormány 1046/2019. (II. 18.) határozata – amely a vallásos alkotó közösségek, zenei együttesek és zenészek hosszú távú működését biztosító forrásbiztosításról szól – támogatja a vallásos könnyűzene alkotói kiteljesedését. A Magyar Közlöny február 19-i számából értesülhettünk erről.

A kormány minden bizonnyal felismerte a vallásos könnyűzenében, azon belül is a keresztény könnyűzenében azt az erőt, amely pozitív közösségformáló erővel bír a mai magyar társadalomban. A fent említett határozat kiemeli, hogy a kormány egyetért a kárpát-medencei vallási hagyományok megőrzésével, valamint életben tartásának és élővé tételének szükségességével.

A támogatás révén az ötvenéves múltra visszatekintő keresztény könnyűzene is lendületet kaphat, amelynek kiteljesedése révén az evangéliumi értékeket is megjelenítő könnyűzenei alkotások magas színvonalon képesek elérni a mai fiatalabb és idősebb generációkat egyaránt.

Bizalomra ad okot a jelenlegi kormányzati segítségnyújtás abban a tekintetben is, hogy nem pusztán a már létező alkotók számára biztosítja az alkotáshoz szükséges anyagi és szakmai feltételeket, hanem az újabb generációk könnyűzenei neveléséhez is új fajta módon képes hozzájárulni a vallási üzenetet is hordozó zenei oktatás, és az elkészíthető stúdiófelvételek révén.

Az alkotók ösztönzésével a kormány elsőként ismeri el a vallási és keresztény könnyűzene műfaji létezését és annak létjogosultságát.

A műfaj elismerésével pedig serkenti nem csak a könnyűzenei oktatás integrációját a zenei nevelésbe, (amelynek szükségességét és időszerűségét Európa több országában már felfedezték), hanem a vallási üzenetet hordozó könnyűzenei oktatást is.

A határozatban foglalt támogatás révén a keresztény könnyűzenének és általában a vallási könnyűzenének széleskörű megismerést és folyamatos szakmai segítséget biztosít. Ezzel a fiatal tehetségek ösztönzését indítja el, és egyben hozzájárul az értékközpontú zene hallgatásához és műveléséhez.

A kormányzati támogatás a keresztény Európában, azon belül is a keresztény Magyarországon, az Alaptörvényben foglaltakhoz hűen a vallásos könnyűzene társadalmi kiteljesedését elősegítő rendszerek kialakításához, fenntartásához is hatékony segítséget nyújt olyan események létrejöttével, amelyek a vallásos könnyűzene által megszólaltatott értékeket a társadalom legkisebb sejtjéig képesek eljuttatni.

A Szikra Díj gálaestje hetében közzétett kormányrendelet minden bizonnyal örömmel tölti el a keresztény könnyűzene felemeléséért és magas szakmai fokon való műveléséért tenni akarókat, illetve mindazokat, akik már felismerték a vallásos és azon belül a keresztény könnyűzene saját, illetve környezetük életére gyakorolt pozitív hatásait.

Iratkozzon fel hírlevelünkre