A keresztények a csillagot keresik

Idén is lehet nevezni a keresztény könnyűzene legjobbjait bemutató Szikra-díjra az év utolsó napjáig. A neves szakértőkből álló szakmai zsűri elnöke, Horváth Gergely „szellemi tápláléknak” nevezte a dalt, amely közösségépítő erővel bírhat. A gálát a Várkert Bazárban rendezik meg 2019. február 22-én.

2016-ban először kerül odaítélésre Magyarország keresztény könnyűzenei díja, a Szikra-díj. A keresztény szellemiségű alkotók és előadók elismerését célzó kezdeményezés az amerikai GMA Dove Awards mintájára, és szakmai partnerségével valósul meg.

Az Egyesült Államok egyik legpatinásabb díját olyan nemzetközileg ismert előadók kapták meg, mint a Hillsong United, a Skillet, Michael W. Smith, Israel Houghton, a Switchfoot, Matt Redman, Toby Mac és Chris Tomlin.

A Szikra-díjat a zenei szakmából felkért neves zsűritagok 6 kategóriában ítélik oda, a közönségdíjról pedig internetes szavazás dönt.A díjjal a minőségi keresztény zenei kultúra képviselőinek alkotói munkáját ismerik el.

Idén immáron harmadik alkalommal hirdetik meg a keresztény könnyűzene legrangosabb seregszemléjét. A nevezéseket öt kategóriában – legjobb előadás, legjobb dal, legjobb dalszöveg, legjobb dicsőítő dal, legjobb videoklip – adhatják le a nevezők a díj honlapján. A díjra 2018. január 1. és 2018. december 31. között, Magyarországon nyilvánosságra hozott hangfelvétel, előadás, produkció, illetve videoklip nevezhető.

A nyertes pályaműveket egy öt főből álló szakmai zsűri választja ki, akik az öt kategória győztesein felül egy életműdíjat is átadnak minden évben. A zsűri tagjai: Horváth Gergely – a zsűri elnöke –, valamint Bolyki György, Gável Gellért, Madarász Isti és Mező Misi.

A közönségdíj győztesét a Szikra-díj weboldalán keresztül, egy online szavazás formájában a közönség választhatja ki. A közönségszavazás február 10-én indul. A közönségdíjat az online szavazáson legtöbb pontot szerző jelölt kapja.

A kategória-díjakat egy ünnepélyes díjátadó gála keretén belül, 2019. február 22-én, a Várkert Bazárban adják át a kategóriák győzteseinek.

A Szikra-díjat eddig két alkalommal ítélték oda, olyan keresztény könnyűzenészeket és formációkat díjazva, mint a Keresztkérdés zenekar, Oláh Gergő, Havas Lajos – Bolyki András, a Helyes_Beat, az Új forrás Etno-Gospel, a Magidom, Sillye Jenő, Cserpes Abigél Sára, az Unless zenekar, Durkó Heléna – Ferencz Péter, a Pünkösdi Zenei Misszó, Petrőcz Rafael Mikes (Tibes) és Pajor Tamás.

Horváth Gergely a Vasárnap.hu kérdésére elmondta, hogy Magyarországon a könnyűzene, ezen belül a keresztény könnyűzene kezd tudatossá válni és erősödni. Egy  folyamatnak lehetünk részesei, amelyben nagyon fontos, hogy mindenki, aki érzi a késztetést, engedjen a hívásnak: zenéljen és énekeljen – buzdított a Kultúrfitnesz alapító szerkesztő-műsorvezetője, illetve több rádiós zenei műsor kreatív producere.

Aki úgy gondolja, hogy fontos lehet a gyülekezeti kereteken kívül is megmutatni azt a muzsikát, amelyet létrehozott, nevezzen a következő Szikra-díjra! Erre nagy szüksége van nem csak az egyházi közösségeknek és általában a közösségnek, hanem az egész országnak – mutatott rá az NKA HANGFOGLALÓ Könnyűzenei Támogató Program Kollégiumának tagja.

Horváth szerint a dalalkotás a keresztény zene területén is elért a műfaji szempontból való teljes szabadságra. A klasszikus, a hagyományos és az új műfajok egyaránt megélnek egymás mellett – vélekedett az elnök.

„Számomra a dal az egyik leghatékonyabb olyan impulzus, ami hat rám, és amit engedek, hogy hasson is rám. Emellett nagyon fontos nekem, hogy ennek a hatásnak az iránya merre felé mutat. Éppen ezért szeretném, ha minél több olyan dal születne, amely széles körben építőnek nevezhető. Hívőként természetesen Istenre mutatónak.

A dal szellemi táplálék. És ha már így van, akkor szeretnék egészséges és kalóriadús táplálékot magamhoz venni.”

– osztotta meg személyes véleményét a VOLTfólió- illetve Korrektúra-díjas rádiós műsorvezető, író.

(Forrás: Szikraprojekt.hu / Vasárnap.hu)

Iratkozzon fel hírlevelünkre