Szigorúan titkos: a Mátyás templomban koncertezik az Illés

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatója beszámol az újonnan tapasztalható "hippi-jelenségről", amelynek nyomait már az egyházban is felfedezni véli. A párt igen erősen tartott az új zenei megnyilvánulástól. Mivel túlságosan felszabadító hatásúnak látta, nem nézte jó szemmel a rendszer. Az Arhivnet.hu lehozza a teljes dokumentumot, amely bőséges teret szentel az "új zenei áhítat" jelenségének.

“Új jelenségként tapasztaltuk a beatmisék szervezését. Ilyen “zenei áhítattal” először 1968. április közepén találkoztak a BRFK politikai nyomozó szervei”

– írja a rendőri dokumentum.

Az éles szemű kommunista kontroll a Szilas Imre szerezte ún. Húsvéti Beat-misének bemutatójára utal, amelyet Húsvét vasárnapján mutattak be a Mátyás templomban, 1968-ban.

“Dr. Tóth János kerületi esperes, a Mátyás templom apát-plébánosa elmondotta, hogy a május 5-ei, modern zenei áhítat, a húsvéti megismétlése volt. Elmondása szerint erre a Magyar és az Osztrák Televízió kérésére – a Magyar Rádió közreműködésével – került sor, ugyanis a május 5-ei mise teljes zenei és egyéb anyagát az osztrák TV felvette” – folytatja a beszámoló.

A jelentés szerint az Illés zenekar koncertet adott a Mátyás templomban. Sajnos ezen a ponton a rendőrségi megfigyelők kissé megkeveredhettek, mert azt gondolták, hogy a templommal szomszédos kollégiumban koncertet adó Illés zenekar valójában a Mátyás templomban van, és ezért tódulnak oda a fiatalok.

Az igazság viszont az volt, hogy a Vár Kollégium kisterméből sokan kiszorultak, ezért ha már eljöttek, benéztek a Mátyás templom “modern zenei áhítatára”.

A kommunista rendszer valódi konkurenciát kezdett látni a templomi berkekben felcsendülő keresztény könnyűzenében, ezért igyekeztek konkurenciát teremteni “modern zenei anyagú hangversenyek” szervezésével, amelyek választás elé tudnák állítani a fiatalokat. A lényeg, hogy ne a templomba menjenek, hanem inkább mondjuk az Illés koncertjére. Még azt is jobbnak látták volna.

“Az eddigi jelzések alapján felkészülhetünk arra, hogy a jövőben az egyházak részéről tágabb teret nyerhet a modern zenei áhítatok istentisztelet keretében történő megrendezése. Elsősorban a KISZ feladata lenne, megfelelő vonzó konkurenciát teremteni – úgy, hogy a fiatalok inkább a KISZ által rendezett koncerteket látogassák” – rögzíti a kigondolt stratégiát az 1968-as rendőri jelentés.

(forrás: Archivnet.hu, fotó: rockbook.hu)

Iratkozzon fel hírlevelünkre