Udvardy György: Isten mindent nekünk adott!

Ma ér véget Rómában az a konferencia, amelyen európai szakértők elemzik a közelmúltban lezajlott, fiatalokkal foglalkozó szinódus eredményeit, és osztják meg egymással tapasztalataikat. A hazánkat képviselő Udvardy György szerint Krisztust értelmezési pontként kell felmutatni a fiatalok számára.

Udvardy György képviselte Magyarországot azon a vatikáni konferencián, melyen a fiatalok hitoktatásáról volt szó, s amelyen európai szakemberek értékelték a közelmúltban lebonyolított, fiatalokkal foglalkozó szinódus hatásait.

A Pécsi Egyházmegye püspöke a Vatikáni Rádiónak nyilatkozva kifejtette, a gondolatok, a tanítás vagy a szinódusok, kongresszusok kapcsán kiemelkedő hangsúlyok értékként jelennek meg, ezek az egyház közös kincsei. A fiatalok hitbeli kísérésével kapcsolatosan hangsúlyozta a „mellészegődés” fontosságát. „Ez azt jelenti, hogy felelős vagyok a történésekért, a kérdéseimért, azért, hogy a fiatal hogyan értelmezi az életében előforduló különböző helyzeteket” –mondta Udvardy György.

Az Országos Hitoktatási Bizottság elnöke szerint a fiatalok kérdéseire válaszolni kell, akkor is, ha egyes felvetésekkel nem értünk egyet, vagy provokatívnak tartjuk azokat, és értelmezési pontként felmutatni azt a Krisztust, aki mellénk szegődik életünk útján. 

Egyházmegyéje nagyböjti lelki programjaival kapcsolatosan Udvardy György kiemelte, szeretné megerősíteni a hagyományos tapasztalatokat, így például a keresztútjárást, a bűnbánati liturgiákat, a papság összehívását azért, hogy a közösségek ünnepelhessék a bűnbocsánat szentségét. „A megszabadult lélek tud ugyanis késszé válni az örömre” – hangsúlyozta a főpásztor. „Mindent nekünk adott az Isten, ezért a gyengeségeinket, bűneinket sem önmagában nézzük – az tragikus lenne – hanem abban a reményben, hogy van örök élet, van krisztusi élet, van megújulás” – mondta a Pécsi Egyházmegye püspöke.

A teljes interjú ide kattintva meghallgatható.

A kép forrása a PécsMa.

Iratkozzon fel hírlevelünkre