Pápai Aranyérmet kapott a magyar ókorkutató, Vörös Győző

ferenc pápa

Kettős kitüntetésben részesült Vörös Győző magyar ókorkutató február 1-én Rómában. Az akadémikus a pápai akadémiák XXV. ünnepi nyilvános ülésén vehette át a Pápai Akadémiák Díját és a Ferenc pápa által adományozott Pápai Aranyérmet.

A tizenegy pápai akadémia részvételével megtartott ünnepi ülést ez alkalommal a Pápai Római Régészeti Akadémia és a Vértanúk Tiszteletének Pápai Akadémiája szervezte, melynek keretében a 200 éve született nagy régészre, Giovanni Battista de Rossira emlékeztek, aki a XIX. században feltárta Szent Kallixtus elveszett katakombáit a Via Appia Antica mentén.

A Magyar Kurír beszámolója szerint a kancelláriapalotában (Palazzo della Cancelleria) tartott eseményen többek között jelen volt Erdő Péter bíboros, prímás; Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára, a Kultúra Pápai Tanácsának konzultora; Németh Norbert, a Pápai Magyar Intézet (PMI) rektora és Kovács Ádám Zoltán római magyar nagykövet.

A huszönötödik nyilvános ülés alkalmából Ferenc pápa küldött levelet Gianfranco Ravasi bíborosnak, a Kultúra Pápai Tanácsa és a Pápai Akadémiák Koordinációs Tanácsa elnökének. A Szentatya levelében hangsúlyozta, hogy a találkozó alapvető fontosságú az akadémiák közötti párbeszéd és a különböző kulturális és szakmai területen kiemelkedő fiatal tehetségek elismerése szempontjából. Majd a modern keresztény régészet megalapítójaként számon tartott Giovanni Battista de Rossi munkáját méltatta.

Írásos köszöntőjének végén elmondta, hogy szeretné bátorítani azokat, akik Giovanni Battista de Rossi nyomán nagy elkötelezettséggel és lelkesedéssel szentelik magukat a régészeti kutatásoknak valamint a történelmi és hagiográfiai tanulmányoknak. Hozzátette: ezért örömmel adományozza a Pápai Aranyérmet a Magyar Művészeti Akadémia tagja, Vörös Győző professzor által vezetett, a „Machaerusi régészeti ásatások” című kutatásnak, melynek eredményeit a tudós  a Holt-tengerre néző jordániai fellegvárról szóló, három monumentális kötetben gyűjtötte össze.

A kora keresztény emlékek régészeti tanulmányozásának ösztönzésére Pápai Ezüstérmet adományozott ex aequo (megosztva) Domenico Benocinak a Keresztény feliratok a Szent Callistus-katakomba I. területén című értekezéséért, valamint Gabriele Castigliának a Közép- és Dél-Toszkána keresztény topográfiája című monográfiájáért.

A teljes írás itt olvasható.

A címlaképen: Ferenc pápa. Fotó: MTI/EPA/Vatikáni Média

Iratkozzon fel hírlevelünkre