Bese Gergő atya: Ma mindannyian valahol Zakeusok vagyunk, a fogyasztói világ emberei

A mai evangéliumban Jézus tovább bőszíti a farizeusokat, kétkedőket. Ismét egy vámost állít pozitív példának eléjük. Nem is akárkit, Zakeust, aki nem egyszerű vámos, hanem azok vezetője volt. Nagyon valószínű, hogy jómódú, a hatalomhoz közel álló személy.

Hallott a Mesterről és felindította magában a vágyat, hogy találkozzanak. Nem maradt otthon, amikor Jerikóban ilyen nagyszerű esemény zajlik.

Viszont Jézus nem személyválogató. Nincsenek előkelő páholyok, ahol a kiváltságosak találkozhatnak vele. Nála mindenki egyenlő. Ezért sem jutott előbbre Zakeus, még ha „kijárt” is volna neki. A vágy a találkozásra nagyobb volt benne, mint a saját büszkesége. Megszégyenítette magát, felmászott egy fügefára, csak hogy megpillanthassa. Az igazi jutalom ezután érkezett, Jézus nem hagyta szó nélkül ezt a gesztust. Megjutalmazta Zakeust azzal, hogy betért az otthonába.

Mi is, amikor felvállaljuk a hitünket, megvalljuk mások előtt, hogy keresztények vagyunk, nem kell félnünk attól, hogy támasz nélkül maradunk.

Lehet, hogy a mi bátor kiállásunk kell másoknak, hogy merjenek a saját fügefájukra felkapaszkodni, mert a változáshoz, változtatáshoz lépéseket kell tenni.

Persze szükséges a hívő szó, a szívünkben megszólaló krisztusi hang, melyre nem lehet nemet mondani.

Olyan kár, hogy bár sokan elindulnak a tömeghez, a kíváncsiság hajtja őket, de nem mernek áldozatot hozni. Megtorpannak. Tépelődnek, bizonytalanok és elszalasztják a lehetőséget, hogy Krisztus útja és az övék keresztezzék egymást.

Ma mindannyian valahol Zakeusok vagyunk, a fogyasztói világ emberei. Sok minden mellé letesszük a voksunkat: autómárka, konyhagépek, okostelefonok, ruhamárkák stb. De a legfontosabb mellett, a hitünk mellett nem tudunk határozottan kiállni. A hátsó sorban, csendben álldogálunk, és elrobog mellettünk az élet.

Zakeus az igazi, boldog életet kereste és megtalálta. Mi elindultunk már? Megtaláltuk a magunk fügefáját?

Ha igen, akkor tegyünk lépéseket a változás felé is!

 

Bese Gergő atya: Gazdagok és szegények

Bese Gergő atya: „Öljétek meg tagjaitokban azt, ami földies”

Bese Gergő atya: „Uram! Taníts meg minket imádkozni”

Címlapkép: Szennyes Krisztián, Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre