Semjén Zsolt is találkozott Ferenc pápával a Magyar Nemzeti Zarándoklaton a Vatikánban

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke Facebook-oldalán tett közzé képeket a Ferenc pápával való találkozásáról, illetve a Magyar Nemzeti Zarándoklatról.

Semjén Zsolt – Sulyok Tamás államfővel és kíséretével egyetemben – részt vett a zarándoklat zárómiséjén, amelyet Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be a Szent Péter-bazilikában. A szertartáson az egyik olvasmányt Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a KDNP alelnöke olvasta fel.

Sulyok Tamás államfő (középen) és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (jobbra) is részt vett a zarándoklat zárómiséjén. Kép forrása: Facebook/Semjén Zsolt

A magyar nyelvű misét a Szent Péter-bazilika felújítás alatt levő főoltára mögötti, úgynevezett Katedra-oltárnál mutatták be. A koncelebrált szertartáson jelen volt Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és az MKPK tagjai, valamint többek között Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita is.

Az összes padsort megtöltötték a Magyarországról és a határon túli országokból érkezett hívők, akikhez a nyugat-európai és az olaszországi magyarok is csatlakoztak. A magyar egyházi énekeket, imádságokat Pálmai Árpád esztergomi karnagy kísérte orgonán. A zarándoklaton résztvevő hallássérültek jeltolmács segítségével követték a misét.

Osztozzunk a pápa és az egyház erőfeszítéseiben a nemzetek közötti békés kapcsolatok és a kultúrák közötti párbeszéd előmozdításában – mondta Erdő Péter homíliájában

Erdő Péter bíboros mutatta be a Magyar Nemzeti Zarándoklat zárómiséjét a Vatikánban. Kép forrása: Facebook/Semjén Zsolt

A bíboros az igazság őszinte keresését szorgalmazta. Megjegyezte, hogy az egyháznak bátorságra és lendületre van szüksége ahhoz, hogy valóban Krisztus egyháza legyen.

Ezért le kell győznünk a beletörődést és az élet nagy kérdései iránti érdektelenséget, és újra fel kell fedeznünk az első keresztény nemzedék, az apostolok örömét és frissességét

– jelentette ki.

1500 magyar vett részt a Magyar Nemzeti Zarándoklaton Rómában, illetve a Vatikánban. Kép forrása: Facebook/Semjén Zsolt

Erdő Péter a nemzeti zarándoklat kiemelkedő eseményének nevezte a találkozást Szent Péter utódával. “Megköszönjük a Gondviselő Istennek és a Szentatyának, hogy egy évvel ezelőtt Budapesten sor kerülhetett Ferenc pápa látogatására, amely megerősítette hitünket és összetartozásunkat a Katolikus Anyaszentegyházzal. Ma Szent Márk evangélistát ünnepeljük, aki élen járt az Örömhír átadásában és a missziós küldetésben. Erre a lelkületre van szükségünk ma is” – mondta a bíboros.

Ferenc pápa audiencián fogadta a magyarokat. Kép forrása: Facebook/Semjén Zsolt

(MTI)

Címlapkép: Ferenc pápa és Semjén Zsolt kézfogása. Képek forrása: Facebook/Semjén Zsolt

Iratkozzon fel hírlevelünkre