Ferenc pápánál tett látogatást Sulyok Tamás köztársasági elnök – Szent István intelmeiről is beszélgettek

Ferenc pápánál tett hivatalos látogatást Sulyok Tamás köztársasági elnök csütörtökön Vatikánvárosban.

Ferenc pápával a közösségekről, közösségeink jövőjéről beszélgettünk – hangsúlyozta a köztársasági elnök a helyszínen magyar újságíróknak.

Hozzátette: a találkozón érintettek egy személyes témát is, amely a pápa budapesti látogatásakor mondott beszédének egyik üzenetét érintette. Ferenc pápa Szent István egyik intelmét említette, amely úgy szól:

légy szelíd, hogy sohase harcolj az igazság ellen

– idézte fel Sulyok Tamás, kiemelve: ez Szent István fontos üzenete, s nem véletlen, hogy éppen Ferenc pápa hívta fel rá a figyelmet.

A köztársasági elnök kifejtette: számára ez az intelem sokat mond, megérintette, ezért megkérdezte a pápát, neki ajándékozza-e, hogy mint mottót használhassa. Ferenc pápa pedig nagy örömmel nekem adta – idézte fel Sulyok Tamás.

Sulyok Tamás államfő többek között a Képes Krónika egy díszmásolati példányát, egy matyó terítőt és díszdobozba elhelyezett festett tojásokat ajándékozott Ferenc pápának. Forrás: Vatikáni Média/Facebook/Dr. Sulyok Tamás

Elmondta: a pápának a Képes Krónika “csodálatosan szép” díszmásolati példányát, egy matyó terítőt és díszdobozba elhelyezett festett tojásokat ajándékozott, valamint megosztotta vele többek között a matyó hímzés történetének legendáját.

Hozzátette:

ráadás ajándékként a Szent István király intelmei Imre herceghez című kötetet vitte a Vatikánba, mivel Ferenc pápa múlt évi magyarországi látogatásakor említette, hogy a könyvtárában nincs meg ez a kiadvány.

Sulyok Tamás államfő személyes audiencián vehetett részt Ferenc pápánál 2024. április 25-én. Forrás: Vatikáni Média/Facebook/Dr. Sulyok Tamás

Sulyok Tamás közösségi oldalán úgy fogalmazott a személyes audienciáról, hogy

hívő katolikus emberként a legnagyobb megtiszteltetés az, ha Szent Péter utódjával találkozhatom.

Hozzátette: “Imádkozom, hogy a Szentatya kiváló egészségnek örvendjen, és sokáig tudja szolgálni a világ katolikusait.”

Vatikáni látogatásán Sulyok Tamás csütörtökön részt vett azon a kihallgatáson is, amelyen Ferenc pápa a Magyar Nemzeti Zarándoklatra érkezett magyarokat fogadta, majd ezt követően jelen volt a zarándoklatot lezáró misén a Szent Péter-bazilikában.

Isten hozott! – Ferenc pápa magyarul köszöntötte a Magyar Nemzeti Zarándoklat tagjait

Magyarországról, a magyarok lakta határon túli területekről és a nyugati magyar közösségektől ezerötszázan érkeztek a Magyar Nemzeti Zarándoklatra, amelyet a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) hirdetett meg, köszönetként Ferenc pápa tavaly április 28. és 30. között Budapesten tett apostoli látogatásáért.

1500 magyar zarándok érkezett meg Ferenc pápához – Veres András püspök mutat be kedd délután szentmisét Rómában

A köztársasági elnök pénteken Fra John Dunlappal, a Szuverén Máltai Lovagrend nagymesterével folytat majd megbeszélést.

(MTI)

Címlapkép: Ferenc pápánál tett hivatalos látogatást Sulyok Tamás köztársasági elnök 2024. április 25-én Vatikánvárosban. Forrás: Vatikáni Média/Facebook/Dr. Sulyok Tamás 

Iratkozzon fel hírlevelünkre