1500 magyar zarándok érkezett meg Ferenc pápához – Veres András püspök mutat be kedd délután szentmisét Rómában

Ezerötszázan érkeztek Magyarországról, a magyarok lakta határon túli területekről és a nyugati magyar közösségektől a Magyar Nemzeti Zarándoklatra, amely Rómában a lateráni Szent János-bazilikában bemutatott magyar nyelvű misével kezdődik kedden – közölte a Magyar Távirati Iroda.

Az olasz fővárosnak a Szent Péter-bazilika utáni második legnagyobb bazilikájában Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke mutatja be a Magyar Nemzeti Zarándoklat nyitó miséjét délután négytől.

A pápák egykori székhelyeként is ismert lateráni főszékesegyház őrzi II. Szilveszter pápa sírját, amelyen dombormű ábrázolja a jelenetet, amikor a pápa átadta Asztrik apátnak a Szent Istvánnak szánt királyi koronát.

A háromnapos Magyar Nemzeti Zarándoklatot az MKPK hirdette meg köszönetként Ferenc pápa tavaly április 28. és 30. között Budapesten tett apostoli látogatásáért.

A zarándoklatra ezerötszázan érkeztek a magyarországi egyházmegyékből, tizenhét érsek és püspök kíséri a hívőket. Határon túli területekről, Felvidékről, Erdélyből, Délvidékről is jöttek, valamint Nyugat-Európa különböző városaiból, és bekapcsolódnak a római magyarok közössége és az olaszországi magyar katolikus misszió tagjai.

A Rómáig tartó utat csoportosan és egyénileg, repülővel, autóbusszal és gépkocsikkal megtevő zarándokok nagy része kedd reggelre célba ért. Az olasz fővárosban működő magyar egyházi vendégházak teljesen megteltek.

Németh Norbert atya: A zarándoklat lehetőség arra, hogy a résztvevők új módon találkozzanak Istennel, egymással és önmagukkal – Várják a magyarokat Rómában

A korábban közölt program szerint április 24-én délelőtt az egykori városfalakon kívüli Szent Pál-bazilikában Udvardy György veszprémi érsek, az MKPK alelnöke mutat be misét.

Április 25-én reggel Ferenc pápa fogadja a magyarokat a vatikáni audienciateremben nekik fenntartott magánkihallgatáson.

Ferenc pápa fogadja a magyar zarándokokat

 

A Pápai Ház Prefektúrájának tájékoztatása szerint Ferenc pápa a vatikáni VI. Pál teremben fogadja a magyar zarándokokat.

“Belépés reggel 7 órától lehetséges a Piazza del Sant’Uffizio irányából, amely a Szent Péter-tér bal oldali oszlopsorán kívül található, azaz a Szent Péter-térre nem kell bemenni. Az esetlegesen elhúzódó biztonsági átvizsgálás miatt ajánlott 7:30-ig megérkezni a bejárathoz. A Szentatya előre láthatólag 8:30-kor kezdi a kihallgatást.

A korábban kiosztott zarándokkendő viselése kötelező, annak hiányában a biztonsági szolgálat nem tud beengedni senkit. A pápai kihallgatást követő szentmisére szervezési okokból kizárólag a VI. Pál teremben résztvevők léphetnek be, akiket közvetlenül onnan fognak a bazilikába átkísérni.”,

A pápai audenciát követően Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mutatja be a zarándoklatot lezáró misét a Szent Péter-bazilikában.

Címlapkép: Vatikán, Szent Péter tér. Forrás: Győri Egyházmegye

Iratkozzon fel hírlevelünkre