Tolcsvay László: Hálás vagyok, hogy ez a mű rajtam keresztül szólalt meg – Mária evangéliuma a Margitszigeten

2024-ben újra színpadon Tolcsvay László, Müller Péter és Müller Péter Sziámi 33 éve bemutatott nagy sikerű darabja, a Mária evangéliuma. Legközelebb május 19-én, pünkösdvasárnap, a Margitszigeti Színházban láthatja a közönség a Szűz Mária történetét bemutató rockoperát.

A Mária evangéliuma legfrissebb színpadi megjelenése a LantArt Produkciónak köszönhető, amelynek szervezésében Juronics Tamás, Kossuth-díjas táncművész és koreográfus látványos rendezése két évvel ezelőtt Győrben, Kaposváron, Debrecenben és a Margitszigeten debütált. Idén húsvétkor a felújított debreceni Csokonai Nemzeti Színház közönsége fogadta nagy sikerrel a produkciót, pünkösdkor pedig ismét a Margitszigeti Színház publikuma élheti át a női nézőpontból elmesélt bibliai történetet, a főbb szerepekben ezúttal Bordás Barbarával, György-Rózsa Sándorral, Földes Tamással és Molnár Leventével.

Teljesen mindegy, hol tart a világ és mekkora téboly van körülöttünk, a Stabat Mater mindig ugyanaz. Ma is végtelenül hálás vagyok a sorsnak, hogy ez a mű rajtam keresztül szólalt meg, és nekem adatott meg, hogy meghalljam ezeket a dallamokat. Akik a Mária evangéliumát alkotóként és szereplőként színpadra viszik, ugyanúgy részesülnek az örömben, mint én komponálás közben. A legszebb, hogy aki megnézi az előadást, ugyanezt érzi át

– nyilatkozta Tolcsvay László, Kossuth-díjas zeneszerző.

Bordás Barbara (Mária), György-Rózsa Sándor (Jézus) – Mária evangéliuma. Fotó: Tót Rózsa

A Szűz Máriát alakító Bordás Barbara a címszerep összetettségét éli meg kihívásként. „Énekesként a szívig hatoló zene jelent nagy élményt, amelyet nem könnyű előadni, de annál szebb tartalommal bír. Színésznőként csodálatos lehetőség megformálni Máriát, széles skáláját mutathatom meg az emberi érzéseknek: a misztikus fogantatás varázslatos és boldog pillanatától kezdve a mindennapok szépségén, majd kilátástalanságán át a gyermekét a halálba engedő anya mérhetetlen szeretetéig és fájdalmáig. Nem is tudom, volt-e valaha ennél összetettebb és nehezebb emberi sors.”

Édesanyaként egy olyan különleges lelki utat járok be az előadásban, amit szavakkal nem is lehet kifejezni

– tette hozzá.

Molnár Levente, Liszt Ferenc-díjas operaénekes, érdemes művész idén új szereplőként állt be a produkcióba, Heródes szerepét alakítja, ahol rappelnie is kell az éneklés mellett. „Mindent szeretek az éneklésben, amikor az erős mondanivalót erősen ábrázolja a zene. Heródes nem méltó a többiekhez, így arra sem, hogy szép zenei frázisokat énekeljen, ezért zseniális gondolatnak tartom, hogy a gonoszt, az agresszív szereplőt eltérő stílusban, jelen esetben rappel ábrázoljuk. Kedves kihívás ez nekem, hiszen nem csupán operaénekesnek tartom magam. Egy jó művésznek bármilyen műfajhoz hozzá kell tudnia nyúlni” – vallja a népszerű bariton, aki ezúttal új oldaláról mutatkozik be a közönségnek.

Mária evangéliuma – Molnár Levente Heródes szerepében. Fotó: Tót Rózsa

A május 19-i előadásban ezúttal is közreműködnek a Szegedi Kortárs Balett táncművészei, valamint a Győri Nemzeti Színház kórusa és felvételről a zenekara.

A Margitszigeti Színház egész nap hagyományőrző pünkösdi programokkal várja a családokat.

Címlapkép: Legközelebb május 19-én, pünkösdvasárnap, a Margitszigeti Színházban láthatja a közönség a Szűz Mária történetét bemutató rockoperát. Fotó: Tót Rózsa

Iratkozzon fel hírlevelünkre