Bese Gergő atya: Épüljünk Isten élő templomává, növekedjünk az ő szeretetében és engedjük, hogy örök lakást vegyen a szívünkben!

A mai evangélium (Jn 2,13–25) a kereskedők templomból való kiűzésének jelenetét állítja elénk. Jézus „kötélből ostort font, és mind kiűzte őket a templomból, juhaikkal és ökreikkel együtt”, pénzükkel, mindenükkel együtt. Cselekedete meghökkentette az embereket, a tanítványok is rémülten figyelték az eseményeket.

Felismerték a cselekedetben az Isteni kiválasztottságot és felmerül bennük a kérdés: Ki vagy, hogy ilyesmit teszel? Mutass egy jelet, amely bizonyítja, hogy van jogod ilyesmit tenni! Valamilyen isteni jelre, csodajelre vártak, amely bizonyítaná, hogy Jézus Isten küldötte. Erre Jézus így válaszolt: „Bontsátok le ezt a templomot, én pedig harmadnapra felépítem”. Ők ellene vetették: „Negyvenhat esztendeig épült ez a templom, s te három nap alatt újjáépítenéd?”. Nem értették meg, hogy az Úr testének élő templomára utalt, amelyet majd lerombol a kereszthalál, de harmadnapra feltámad. Ezért szerepel itt a „harmadnapra” kifejezés. „Amikor feltámadt a halálból – jegyzi meg az evangélista –, tanítványai visszaemlékeztek ezekre a szavakra, s hittek az Írásnak és Jézus szavainak”.

A templomban történtek megértéséhez szükséges húsvét ünnepét megélni. A feltámadás fénye mellett értjük meg, hogy Jézus miről beszélt a templom rendbetétele után. A bűn lerombolja Jézus testét. Erőszakos halált hal a kereszten, de harmadnapra újjá épült testtel feltámad. De az a test már nem lesz a régi. Képes áthatolni a zárt ajtón, de a test tapintható is lesz, a sebeket pedig Tamás keze is érintette. Nem szellemi lény, de még sem ember többé. Jézus teste igazi templommá válik, ahol az ember meghallja és találkozik Istennel.

A nagyböjti időben húsvét megünneplésére készülünk, amikor megújítjuk majd keresztségi ígéreteinket. Jézushoz hasonlóan járunk a világban, egész létünket az ő szeretetének jelévé alakítjuk testvéreink, különösen a leggyengébbek és legszegényebbek felé, életünkkel építünk templomot Istennek.

Testem tehát a Lélek temploma, de jól érzi magát az Isten az életemben? Engedjük, hogy alakítsa az életünket, kidobja a felesleges, káros dolgokat a szívünkből? Szabad megálljt parancsolnia a kapzsiság, féltékenység, irigység, gyűlölet, pletykálkodás rossz szokásainak?
Mindenki válaszolhat önmagának, csendben, a szíve mélyén. „Megengedem-e, hogy Jézus egy kicsit kitakarítsa a szívemet?” Jézus gyengéden, irgalmasan, szeretettel takarít! Az irgalom az ő takarító módszere.

Épüljünk Isten élő templomává, növekedjünk az ő szeretetében és engedjük, hogy örök lakást vegyen a szívünkben!

A címlapkép forrása: Freepik

Iratkozzon fel hírlevelünkre