Pizzaballa jeruzsálemi pátriárka: A háború megmutatta, elkerülhetetlen a kétállamiság

A történtek világosan megmutatták, hogy elkerülhetetlen a kétállami megoldás. Nincs más alternatíva, mint a két állam, vagy állandósul a háború – fogalmazott Pierbattista Pizzaballa jeruzsálemi latin pátriárka, aki a Vatican Newsnak adott interjút Izrael és a Hamász között több mint kétszáz napja tartó háborúról.

A bíboros 34 évet töltött el a Szentföldön, a fennálló háborúról elmondta, bizonytalan meddig tart, az pedig méginkább, hogy mi történik majd utána. Hozzátette, egy dolog biztos: semmi sem lesz többé ugyanolyan, mint volt.

Ez a háború mindannyiunkat meg fog változtatni. Hosszú időbe telik majd, amíg feldolgozzuk. De az is igaz, hogy a hosszú várakozás itt megszokott dolog; türelemből nincs hiány, akár jó, akár rossz időket élünk. Máskülönben hogyan is létezhetne egy olyan háború, amely különböző formákban, de már 76 éve tart.

– fogalmazott a latin pátriárka. Kiemelte, lehetséges a kiút ebből a drámából:

Ezen a földön a múltban a bátrabbak tettek kísérleteket a béke politikai úton való elérésére, de ezek mindig felülről lefelé irányuló kezdeményezések voltak: megállapodások, tárgyalások, kompromisszumok. Mind szánalmasan elbuktak. Gondoljunk például Oslóra. Itt az ideje tehát, hogy megfordítsuk az irányt, és elinduljunk egy olyan úton, amely inkább alulról felfelé halad. Ismétlem: fáradságos lesz, de nem látok más utat

– magyarázta. Pizzaballa hozzátette, szerinte mindaz, ami ebben a hat hónapban történt, világosan megmutatta, hogy elkerülhetetlen a kétállami megoldás. De a két államnak belülről kell megváltoznia, újra kell gondolnia önmagát. A két társadalomnak, amely az elmúlt években radikálisan és gyorsan változott, bátran újra kell gondolnia önmagát – tette hozzá.

A latin plébániára menekült mintegy ötszáz fős kis keresztény közösségről elmondta, érkeztek már élelmiszer szállítmányok, azonban a helyzet továbbra is nehéz, a lelki egyensúly nyilvánvalóan megingott a hat hónapos templomi bezártság után.

Mindenkinek be kell kapcsolódnia valamilyen tevékenységbe az egész közösség javára, és ez azért fontos, mert eltereli a gondolataikat a jelenlegi állapotukról, a rájuk leselkedő veszélyekről és azok emlékéről, akik odavesztek. Akik nem csak azok, akiket bombák és fegyverek öltek meg, hanem azok is, akik nem élték túl a gyógyszerek és az orvosi ellátás hiányát. Különösen megrendítő Teréz anya három szerzetesnővérének bátorsága és elkötelezettsége, akik soha nem adták fel, hogy a fogyatékos gyermekekről gondoskodjanak.

– zárta gondolatait, hozzátéve: Remélem, hogy hamarosan lehetséges lesz elmenni ezekhez a testvéreinkhez, és személyesen eljuttatni nekik a szükséges segítséget.

Forrás: Vatican News

A címlapképen Pierbattista Pizzaballa bíboros, jeruzsálemi latin pátriárka állami meghívásra érkezett Budapestre. Programja keretében a Pasaréti Közösségi Házban január 18-án A keresztények helyzete a Szentföldön címmel tartott előadást. Fotó: Vasárnap.hu/Szennyes Krisztián

Iratkozzon fel hírlevelünkre