Bese Gergő atya: Vajon képesek vagyunk kiállni a hitünk mellett minden helyzetben?

A szent három nap nyitánya nagycsütörtökkel kezdődik. Délelőtt a püspöki székhelyeken a papság megújítja fogadalmát a legfőbb Pásztor szolgálatában. Megköszönik a maguk mögött hagyott éveket és a megáldott szent olajokkal térnek haza plébániáikra, hogy az esti szertartáson a papság rendjét és az eucharisztia alapítását ünnepeljék a rájuk bízottakkal.

Fontos, hogy a hívek imádságban hordozzák papjaikat. Egyre kevesebb fiatal hallja meg az Isten hívását, egyre kevesebben akarnak elköteleződni a szent rend hivatásában. Európában drasztikusan zsugorodó Egyházunkban az öregedő papság megérdemli, hogy legalább nagycsütörtökön imáinkban gondoljunk rájuk, szolgálatukra.

Az esti szertartások alkalmával megemlékezünk az utolsó vacsoráról és a Getsemáni kertről. Mindkét helyszín kulcsfontosságú.

Az emeleti teremben a pászka vacsora apropóján együtt vannak a tanítványok Jézussal. Nem ez az első ünnepi lakomájuk, mégis különleges lesz számukra. Már az elején beleborzonganak a történtekbe: a Mester megmossa a lábukat. A lábmosást rabszolgák végezték, de szokásban volt, hogy a tanítvány megmosta Mestere lábát, a feleség a férj lábát, illetve hogy a házigazda a kivételesen kedves vendégének. De ez nem megszokott rituálé volt, nem is igen tudtak mit kezdeni vele az apostolok. Pedig ha tudták volna, hogy az a bizonyos 30 ezüst már ott lapul, társuk Júdás erszényében, mely a fejdíja volt Jézusnak, egy rabszolga ára.

A lábmosás után következik az étkezés.

Az ünnepi asztalra következők kerültek: széder tál, rajta ételek: egy darab sült csirkehús (nyak, vagy szárny, melyet nem fogyasztanak el, a tál jobb felső részén), egy sült vagy főtt tojás (a tál bal felső részén) keserűfű (cházeret, torma és fejes saláta az előző kettő alatt), reszelt alma, körte, dió, fahéj és bor keveréke (a keserűfű alatt jobb oldalon), valamilyen zöldség (a keserűfű alatt bal oldalon), alul középen ismét keserűfű, bor, pohár, egy nagy és díszes serleg, egy tálka sós víz, három darab pászka (macá, macesz), ünnepi gyertyák.

A felsorolásból láthatjuk, hogy milyen előírásokat, szabályszerűségeket kellett betartani a hivatalos pászka lakomához. Így már érthető, hogy került a serleg és a pászka az asztalra, melyek az eucharisztia megalapításában nélkülözhetetlenek lesznek.

A kép összeállt, a Gonosz azonban már elrabolt egyet a 12 közül.

Júdás már csak formalitásból van jelen, keresi az alkalmas időt arra, hogy a katonák kezére adja Jézust. Ott is hagyja őket, mert érzi, hogy Jézus mindent tud és fél, nehogy a tanítványok rájöjjenek tettére. Elhagyja a termet, de hamarosan újra felbukkan.

De nem csak Júdás lesz, aki a figyelem középpontjába kerül, hanem Péter apostol is. Ő a háromszori megtagadással és a kakas szavával írja be nevét ebbe az éjszakába. Az első kellemetlen szituáció alkalmával elbukik. Mert persze nem vidéken, a hálás tömeg előtt mutatja értetlenkedését, hanem éles helyzetben. Tulajdonképpen három év tanulás után a vizsgán elbukik, még szerencséje, hogy lesz lehetősége kijavítani ezt a hibát.

Egy pillanatig azonban időzzünk el a péteri bukásnál. Leginkább vele tudunk együtt érezni, hiszen az olvasók életében is biztosan volt, vagy voltak olyan élethelyzetek, amikor a hitük megvallása kellemetlenséghez, akár konfliktushoz vezetett volna és ekkor inkább döntöttek a némaság vagy a kérdés megkerülése mellett. Persze a lelkiismeretük kakashangja ilyenkor megszólal, és a következő idézet is visszhangzik legbelül: „Azokat, akik megvallanak engem az emberek előtt, én is megvallom majd mennyei Atyám előtt.” Mt 10,32

Vajon képesek vagyunk kiállni a hitünk mellett minden helyzetben?

Van erőnk felvenni a keresztet és úgy követni Jézust, akár verbális vagy nonverbális agresszió esetén is? A feladat nem könnyű, de azt is tudjuk, hogy „Aki követni akar, tagadja meg magát, vegye fel keresztjét és kövessen.” Mt. 16,24

Jézus ezt az éjszakát már börtönben tölti és várja a hajnalt, hogy elkezdődjön a bűnök bocsánatáért végzett áldozata, és a bárány vére tisztára mosson mindannyiunkat.

Címlapkép: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre