Pénzeket oszthattak vissza a Városházán a Lánchíd-felújításból

A gyanú szerint a beruházásra szánt közpénz egy része készpénz formájában, több közvetítőn keresztül a budapesti városházán és vezető baloldali politikusok zsebében köthetett ki.

A korrupció gyanús Lánchíd-felújítás ügyében Budai Gyula jogász tett feljelentést és már a rendőrség is nyomozást rendelt el. Karácsony Gergely főpolgármesterré választását követően az új vezetés megfúrta a Tarlós Istvánék által a Lánchíd felújítására kedvező feltételekkel kötött tendert és új közbeszerzést írtak ki.

A tenderen az előző városvezetés alatt is befutó A-Híd Zrt. lett a győztes, ellenben ötmilliárd forinttal drágább ajánlattal nyertek, mint amennyiért az előző városvezetés idejében végezték volna el a munkát. A vállalkozónak járó előleget Tarlós Istvánékhoz képest majdnem hatvanszorosára, 4,2 milliárd forintra emelték és a céget terhelő kötbért megfelezték.

Az indokolatlan drágulást már akkor is szóvá tették Karácsony Gergelyéknek, ellenben a vezetés csak hárított. A volt miniszterelnök, Bajnai Gordon régi bizalmasa a Mandiner által megismert hangfelvétel-leirat szerint arról beszélt, hogy azért lett drágább 5 milliárd forinttal a felújítás, mert abból pénzeket osztottak vissza.

Az üzletember szó szerint úgy fogalmazott: „el vannak foglalva ezzel a Lánchíd meg Blaha Lujza tér, meg ezek körüli fosztogatással meg osztogatással stb., stb.” Majd a másik fél kérdésére, miszerint ebből ki lehet-e venni pénzt, Bajnai volt harcostársa megerősítette:

„hát ötmilliárddal megdrágult, és kisebb a tartalma.”

Ennek értelmében a városvezetés pénzt szivattyúzhatott ki a projektből.

Ez a beszélgetés még 2021-ben zajlott le, amikor a Lánchíd-pénzek már közben a praxisától azóta eltiltott ügyvéd, Vig Mór cégéhez kerültek. A férfi amellett, hogy Vig Dávid Amnesty-vezér testvére, tavaly novemberben őrizetbe vette a NAV, miután belebukott egy sok száz milliós számlagyárba.

Az adóhatóság az ügyben több helyszínen tartott házkutatást és foglalt le pénzeket, kiszálltak többek között egy bizonyos Hegedüs Dániel ügyvédhez, illetve a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt.-hez is.

Hetekkel ezelőtt napvilágot látott információk szerint 2020 novembere és 2022 júliusa között az A-Híd 1,4 milliárd forintot utalt Vig cégének, amelyből az összegből továbbutaltak 900 millió forintot a férfi magánszámlájára, illetve ügyvédi letéti számlájára. A gyanú szerint a továbbutalások a Vig Mórhoz köthető számlákra jellemzően ugyanazokon a napokon történtek, mint amely napokon az A-Híd Zrt.-től a pénzek a céghez érkeztek, az összegeket pedig rövid időn belül készpénzben felvették a számlákról.

Mivel Vig Mórt 2022 januárjában eltiltották az ügyvédi hivatás gyakorlásától, így a céghez érkező maradék összeget hegedüs Dániel saját ügyvédi letéti számlájára utalta, majd onnan mintegy ötszázmillió forintot felvett készpénzben.

A fenti dátumokat és adatokat megerősítette az az elrendelt Kehi-vizsgálat is, amelynek részjelentése gyanús pénzmozgásokat tárt fel a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt. és Vig Mór cége között — cáfolva ezzel Karácsony Gergelyék eddigi állítását, miszerint a renoválás és a kétes pénzmozgások között nincs időbeli egybeesés. 

Ezt követően egy ismeretlen személy levelet küldött az egykori elszámoltatási kormánybiztosnak, Budai Gyulának. A levélben tartalma szerint Vig Mór a Mammut bevásárlóközpontnál található biztonsági cég irodájába járt elszámolni a Lánchíd-beruházásból kiszivattyúzott, majd készpénz formájában felvett összegekkel. A levélíró szerint ez a vállalkozás vezetője és a jogász között zajlott.

Ebből az következhet, hogy az A-Híd Zrt. által a volt ügyvédnek átutalt másfélmilliárd forint itt cserélhetett gazdát, Budai szerint pedig a biztonsági cég kapcsolatban áll a felújítást végző A-Híd Zrt.-vel. Mindemellett a levélküldő úgy tudja, hogy a hídpénzből jelentős összegek kerültek a fővárosi baloldalhoz.

A rendelkezésre álló adatok alapján ki lehetett következtetni, hogy a biztonsági cég a Lövőház utca 7–9. szám alatt található Árgus-Security Vagyonvédelmi Kft., a vállalkozás egyik tulajdonosa pedig Apáthy Zoltán Endre, akinek édesapja Apáthy Endre családi érdekeltségébe tartozik az A-Híd Zrt.

Tehát, ha igazak az állítások, akkor a kimentett pénzek A Lánchíd-felújítást végző A-Híd Zrt-hez kerülhettek vissza, ahonnan az összegek a levélíró szerint a budapesti Városházán kötöttek ki.

Budai Gyula feljelentést tett hivatali vesztegetés gyanújával a rendőrségen, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) pedig el is rendelte a nyomozást.

Forrás: mandiner.hu

A címlapképen Karácsony Gergely főpolgármester és Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója a Lánchíd felújított útpályájának megnyitóján 2022. december 16-án. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre