Bese Gergő atya: A Jelenések hegyén – medjugorjei beszámolók 4. rész

Augusztus 4-én, csütörtökön a Jelenések hegyén indítottuk a napunkat. A Podboro lett Mária találkozásának első helyszíne, ahol hat fiatalnak először mutatta meg magát 1981. június 24-én és 25-én. A béke forrásához vezető sziklás út mentén a rózsafüzér titkait ábrázoló bronz domborművek állnak.

Mária ostorként beszél a szentolvasóról, egy olyan fegyverről, ami a Gonosz ellen van. 9 órakor, a reggeli imádságot követően Dominika Anić tanúságtétele következett, aki ferences iskolanővér. Azok közé tartozik, akik immár 41 esztendeje szolgálnak a templomban, a sekrestyében.

Egy vásárló technikai segítséget kért: szeretné újra installálni a szeretetet. Az eladó készségesen válaszolt igennel.

Kezdet: nyissa meg a szívét. Lehet bele installálni a szeretetet?

– Milyen programja van erre – kérdezte a vevő?

– Van kicsi önbecsülésem, csalódásom, frusztrációk, de ezek nem problémák. A szeretet lépésről lépésre érkezik. Azt is lehet mondani, hogy ki kell törölni mindent, ami zavarja a program működését.

– De hogyan?

– Menjen a Start gombhoz és kattintson a megbocsátás gombra, és kitörlődik minden, ami akadályozza a szeretetet. De nagyon sok szívet kell beletenni. A program nem működik párhuzamos módon. A szeretet a belső erők által működik. Önmagát kell szeretni elsőnek, kattintson az önelfogadásra, és bocsásson meg magának, ismerje fel erényeit. Ha ez megvan, másolja ki és illessze be a szívbe, de előbb ki kell törölni minden lehetőséget, és ki kell önteni a szemetet. Ne csak a kritikát! Új tárgyakkal telt meg a szív: látni lehet a jót, a mosolyt. A szeretet egy ingyenes szoftver, de másokkal meg kell osztani!

Miért vagytok itt? Miért itt és nem a szórakozóhelyeken? Mi az a program, amit ti installálni akartok a szívetekben? Mit kerestek? Azért jöttetek, hogy megérintsétek azt a vágyat, ami a szeretet, és amit Isten ültetett a szívünkbe.

Békét kerestek, tanulni, békében élni, itt, a Béke királynőjénél.

Dominika Anić (Forrás: Facebook/Dominika Anica Anić)

Elkezdhetjük a telepítését annak, amire szükségetek van? Hol kezdjük?

Szívetek megnyitása. Hol van a szívetek? Ez kő vagy hús-szív? Az én szívemben van hasonlóság Isten szívéhez? Az a kép, amit Isten belém teremtett felismerhető-e? Lehetetlen Isten képének lenni! Lehet a szeretetet telepíteni, ha más aktív program is fut. Mi van most a szívünkben, ami aktív? Mi az, amit a vér még a szívetekbe pumpál? Mit akartok tudatosítani magatokban? Mire vágytok igazán?

Van, akinek sok aktív programja van, de a régit mire cserélitek le? Mi miatt nem vagytok boldogok? Mire akarjátok lecserélni? Nem vagytok elégedettek szüleitekkel, tanáraitokkal, barátaitokkal? Mit érzel most a szívedben? Mit akarsz elfelejteni? Mi legyen másként? Mi az akadály, ami nem teszi lehetővé a szeretet installálását? Némely programot ki tudunk magunk is törölni.

Az egyensúly elveszett a lelkiekben, az emberi kapcsolatok romokban. Mi akadályoz, amire azt mondjuk, hogy elhagyjuk mindezt? Aktiváljuk, ami boldoggá tesz!

Mik ezek? Felismerjük itt, Medjugorjéban? Itt akarjátok frissíteni a programotokat. Ingyenes! Vedd el, és semmit se kell fizetned érte. Nyisd meg a szíved, az életed és tanuld meg, hogy mit válassz újra!

A szövegben az ember azt tanácsolja, hogy a megbocsátás gombra kell kattintani első lépésben. Ez a legerőteljesebb gomb: önmagunk, szüleink, barátaink irányába tudjunk megbocsátani! Ők semmit sem vétettek ellenünk, nem álltak a boldogságunk útjába, a legjobbat adták önmagukból. Kicsi ember vagyok, és szükségem van Isten kegyelmére, és a megbocsátás egy nagy kategória. A szeretet programja önmaga működik. Bennünk van, de el kell érni a szívünkhöz.

Néha viszont a tárhely betelik, és nem marad hely a jónak. Gyakran hiba történik. Hiba nem csak itt van, ez valami figyelmeztetés is. A hiba nem program. Figyelmeztet, mi van az életedben, ami miatt nem vagy boldog. Mi tesz nyomorulttá? Miért érzed rosszul magad?

Lehetetlen, hogy külső program irányítsa Isten szeretetét bennünk. Nekünk isteni méltóságunk van, és van felelősségünk a saját szabadságunkkal szemben. Mi döntünk, installáljuk vagy sem, aktívvá tesszük vagy sem! Én döntök!

Vannak antivírusprogramok, erre szükség van, mert biztosítékot ad arra, hogy figyelmeztessen bennünket a bajra. Mária megmutatta ezt az antivírusprogramot: ez a rózsafűzér, az imádság. A legjobb antivírusprogram. De miért nehéz? Mert újra és újra aktiválni kell, hogy tartós legyen.

Egy újságíró provokálta Teréz anyát:

– Maga 70 éves, és amikor meghal, minden olyan lesz, mint azelőtt.

Ő így felelt:

– Én soha nem akartam megváltoztatni a világot, csak egy tiszta csepp víz szeretnék lenni ebben a világban. Miért nem próbál meg ön is egy csepp tiszta víz lenni? Nős?”

– Igen.

– Van gyermekük?

 – Igen, három.

– Mesélje el ezt a családjának és akkor már hat tiszta vízcsepp lesz.”

Ha most mindenki eldönti, hogy tiszta vízcsepp lesz, melyen Isten szeretetének programja fut, akkor sokkal jobb lesz a világ, amiben élünk.

Ankica Bakovic pszichológus és pszichoterapeuta. A rendelőben sokan keresik fel boldogtalanul, depressziósan. Felteszik a kérdést: Mit kell tennem, hogy boldog legyek? „Tanuljatok tőlem és békére találtok” – ez a válasz az ő félelmeikre.

A mai emberek instant megoldást keresnek, úgy, mint a telefonokon. Egy érintés, és ott a megoldás.

Meg kell érteni, hogy van az akció, a viselkedésünk. Jézus életéhez kell hasonlóvá válnunk. A gondolkodásunknak jézusinak kell lennie. Ebbe a két irányba együtt haladunk, ezeknek össze kell kapcsolódniuk. Jézushoz kell kapcsolni a gondolatainkat és cselekedeteinket.

De ha más a gondolat és a cselekedet, akkor nem jó úton járunk. Nem vagyunk összhangban önmagukkal. Összhang a gondolat és cselekedet közötti kapcsolat. Ez a természetes pszichológiai környezetünk. Sok mindent tudunk tenni, de az nincs mindig összhangban. Aktivitásunk békétlenséget okoz, nem leszek elégedett. A jócselekedet is személyes érdek miatt történik. A szép gondolatok még nem elegek, cselekedetre is szükség van. Kognitív gondolatok és cselekedetek – erre Jézus tanít meg. Végül lesz eredmény, jutalom.

Nagyon sok embernek pszichoszomatikus bajai vannak: fejfájás, gyomorfájás, krónikus fáradtság. Az orvos válasza: a stressz okoz mindent. A betegségek 80 százaléka pszichoszomatikus. A belső szervezetünk fellázad az egyensúlytalanság miatt: amilyenek akarunk lenni és amilyenek valójában vagyunk.

Lengyelországba akartok menni és Spanyolországba vesztek jegyet, aztán persze csodálkoztok. A pszichoszomatikus betegség csak egy képe annak, ami bennünk történik. Orvostól kell segítséget kérni, de keresni kell az okát, ami legtöbbször a belső béke hiánya.

A megoldás különféle lehet. A fiatalok könnyű megoldást akarnak, de időre van szükség! Így tudunk belsőleg fejlődni.

A kérdés az: mit választunk mi? Mik a könnyű megoldások? Távolságtartás, könnyű pénzkeresés

stb… A békéhez eljutni: zaj, békétlenség. Így kialszik a béke.

Egy házaspár tagjai el akartak válni, ezért azt javasolta, hogy töltsenek el egy kis időt együtt. Ezt nem vállalták, mert féltek a csendtől.

Milyen életstílust választok? Hol van a béke? Különböző lehetőségek vannak az interneten: megmondják, hol lehet békét találni, hogy juthatsz el a belső békére. Az egész életünket érinti: gondolat és cselekedet. Nem engedhetjük el magunkat.

Bizalomra van szükség. Klinikai gyakorlatban látható, hogy a betegek hívő orvosokhoz szívesebben mennek, mert jó a kapcsolatuk Jézussal.

Nehéz helyzetek, gyógyíthatatlan betegségek, szerettek elvesztése – Jézussal kell összekötni őket. Találjanak biztonságot, stabilitást. A Jézus nélküliek félnek, mert nincs kapaszkodójuk, emberi kapcsolataik nincsenek, magányosak. Ma az emberek megtanulták az önbizalom egy hibás értelmezését, ami nem elégséges: én magamnak elég vagyok.

Az élet pedig játszik majd velük, nincs megoldás a helyzetekre, mert nem elég az önbizalom. Gyakran hallunk a depresszióról, s ennek a kiváltó oka a harag. Haragszanak önmagukra, az életük rossz irányba tart. Házastársak egymásra, gyerekek a szülőkre és fordítva.

A mentális egészséghez Jézusnál van a kulcs. Jó emberi kapcsolatai voltak, tanuljatok tőle.

Nem mindegy milyenek a kapcsolataink. A családi kapcsolatok elszakíthatatlanok – kapcsolatban van az én lelki életemmel. Ha Jézussal jó kapcsolatban vagyok, békességben élek. Eljutunk a testi és lelki egészséghez.

Mi a kapcsolat? Ahogy az emberekkel viselkedek, mit gondolok róluk, mit mondok nekik. Az én viselkedésem által megmutatom nekik a szeretetemet. Ha boldog lennék, mindenki szeretne? De ha tíz emberből egy is elutasít, akkor összedől a világom. Jézus mindenkinek tetszett? Ha nem, akkor te miért várod, hogy te mindenkinek szimpatikus legyél? Leblokkolsz és befordulsz.

Mindenkinek nem tudunk megfelelni, ha valaki mégis megpróbálkozik vele, az identitását veszíti el. Like- és szívgyűjtögető útra lép.

Kifordul magából, elhagyja az értékeit. Csak Jézus ismer igazán, ő pedig elfogad. Úgy szeret, ahogy vagy, nem kell megváltoztatni a szíved! Hiteles életet éljünk! A társadalom pedig megváltozik!

Újra feltesszük a kérdést: ki fogadjon el engem? A világ vagy Jézus? Ha békére vágysz, akkor Jézust választod. A béke és a boldogság együtt jár. Nem könnyű megtalálni, de van egy iránytűnk, mely Jézushoz vezet. Minden nap nézzük meg, hogy döntéseinkkel, választásainkkal úton maradtunk, vagy éppen letértünk az útról. Támaszkodjunk az iránytűre és elérjük célunkat.

Benedikta Nina Krapić szerzetesnő tanúságtétele zárta a délelőtti programot.

Benedikta Medjugorje egyik gyümölcse, hiszen nem vallásos családban nevelkedett fel. Istenről soha nem beszéltek, szentségekben viszont részesültek. Isten helyére a pénzt, a munkát, a karriert és az ezotériát helyezték. Egyedül, szeretet nélkül nőtt fel. Ő is keresgélt: színésznő, mindig más akart lenni, így eltávolodott Istentől. Dolgozott a színházban, sikerre vágyott, hogy értékeljék.

De helyes az emberektől rossz helyen várni a támogatást? Középiskolásként egy rádióban dolgozott, ott találkozott az Úrral. Ott hívő emberek is dolgoztak, és észrevette, hogy azok mennyire mások. Ő is katolikus volt, de azt tapasztalta, hogy a többiek élete jobb volt. Szeretetük mély volt, nem változott, nem lehetett hibával eltörölni. Megbocsátottak, hitelesen éltek. Úgy érezte, ha ők így élnek Istennek, akkor ő is így akart élni. Felszínesen ugyan, de elkezdett templomba járni, áldozni, csak a bűnhöz továbbra is ragaszkodott. Két Úrnak szolgált.

Benedikta Nina Krapić (Forrás: Facebook/Benedikta Nina Krapić)

Az egyetlen probléma az a pillanat volt, amikor hazament és lepihent. Az Úr kérdést tett fel neki: Mi az értelme az életednek? Ezen sokat gondolkodott, de megértette, hogy Jézus az. A ráébredéshez szükség volt arra, hogy Medjugorjéba elzarándokoljon. Meggyónt, és utána egy szerzetesnőt pillantott meg. A tekintete olyan erőteljes volt, mintha az Úr nézett volna rá. Örömteli nyugtalanság járta át a szívét. A Jelenések hegy tövében ismét két nővérrel találkozott és együtt mentek fel a hegy tetejére. A szívében azt érezte, ezt akarom. Fent a hegyen még azért imádkozott, hogy édesanya legyen. Hazatérve azonban lassan kikristályosodott benne, hogy neki a szerzetesi hivatás adatott. Átalakult körülötte minden, megtalálta Istent, de nem csak ő.

A családjában is megváltoztak a dolgok. Medjugorjei útját követően az édesanyja 40 év után rátalált az Istenre. Példaképe lett a hitben az édesanyja. Így lett egy igazi földi és égi édesanyja. Hivatásában pedig azt a feladatot kapta, hogy gyerekekkel foglalkozzon. Így teljesült az álma, hogy édesanya lehet, igaz kicsit másképp, de anyai szeretettel szeret.

A délelőtti program ezzel véget ért, és 17 órakor folytatódott tovább. A 19 órai szentmisét Mons. Petar Palić, mostari–duvanjski püspök atya vezette és tanította a fiatalokat a szentbeszédben. Tanítását Ferenc pápa szavaival kezdte: A püspök előre megy, hogy mutassa az utat és tartsa a reményt az emberekben, máskor a népe között van, egyszerű és irgalmas közelségével, de van úgy is, hogy hátul halad, hogy ott legyen azokkal, akik lemaradtak. Azért van itt, mert egyszerű közelségben akar lenni a fiatalokkal és Máriával. Mária viszont felteszi a kérdést nekünk: Mit mondanak rólam az emberek? Hogyan látnak engem a körülöttem élők? Az emberek vágynak az Istenre és az igaz tanításra, mert beléjük van oltva. Mit mondanak az emberek Jézusról? Nem könnyű a kérdésre választ adni. Egyesek örülnek neki, mások elutasítják.

Vannak, akik elhagyják régi életüket, mások gúnyolódnak és üldözik azokat, akik hisznek. Vannak barátaink, testvéreink, akik hisznek, mások pedig Krisztus keresztjének ellenségei. Mit tegyünk mi ilyen körülmények között? A teremtő nem véletlenül küldött most ide, erre a világra, ne a jövőre várjunk, a múltat sirassuk, a jelent alakítsuk!

„Ti kinek mondotok engem?” Pap, tanár, barát már mutatott képet róla, de bennünk milyen kép van róla? A tanítványoknak feltett kérdés fontos a számunkra is. Miért követsz engem? Mit mondasz, ki vagyok én? Miért vagy itt a misén? Miért döntöttél úgy, hogy követed a Galileait? A válasz egyszerű: embert kereső lény. Jó munkát, barátot, férjet, feleséget keres. Választ keres a szenvedés, a halál értelmére. Magunkat megtalálni csak Jézussal lehet. Csak akkor tudjuk ki ő, ha személyes kapcsolatban vagyunk vele. Boldogok, akik kapcsolatba léptek a fiúval. Pétert boldognak mondja Jézus, mert kimondta, te vagy Jézus, az Isten fia. De hamarosan szigorúan megfeddi őt, mert akadályozza küldetésének megvalósításában.

A fiatalok találkozója az Úr színeváltozása ünnep közelében van. Amikor hazatértek, lássák rajtatok, hogy átalakultatok a Jézussal való találkozáskor. Vianney Szent János ünnepén, a papok védőszentjének ünnepén imádkozz a papokért, hogy szent pásztorok legyenek!

Ne a rendkívülire vágyakozzatok. Bátran tegyetek tanúságot, hogy Jézushoz tartoztok bármilyen ellenszél ellenére, mert a pokol kapui sem vesznek erőt rajta.

A szentmisén 524 pap vett részt, és az áldás után a Cenacolo közösség filmjét nézhettük meg.

Bese Gergő atya: Megkezdődött Medugorjéban a 33. Nemzetközi Ifjúsági Fesztivál

Bese Gergő atya: Angyalos Boldogasszony ünnepén – medugorjei beszámoló 2. rész

Bese Gergő atya: Napfelkelte a Krizavec hegyén – medugorjei beszámolók 3. rész

A címlapképen Bese Gergő atya látható fiatalokkal Medjugorjéban a 33. Nemzetközi Ifjúsági Fesztiválon. Forrás: Facebook/Bese Gergő Péter

Iratkozzon fel hírlevelünkre